3. 7. 2024.

Bilten Putnik, leto 2024.


Da je stiglo novo godišnje doba možemo da kažemo tek onda kad u inboksu nađemo mejl od Vlade Banića sa novim brojem biltena Putnik.

Elektronsko glasilo Planinarskog saveza Vojvodine za promociju planinarstva, ostalih sportova na otvorenom i svega što ima veze sa boravkom u prirodi ovog puta ima najveći broj strana još od zimskog broja 2022. godine. Za to su zaslužna i tri moja teksta, a kad se na to doda i naslovna strana na kojoj se našao logo ovogodišnjeg jubileja - stogodišnjice planinarstva u Vojvodini - koji je takođe moje delo, prosto me je sramota što oduzimam prostor drugim autorima koji bi imali da kažu i nešto pametnije...

Kako god, pred nama je novi Putnik, a u nastavku teksta slede moji prilozi.

Uživajte.


Prvi tekst posvećen je memorijalnoj akciji "Osnivačima u spomen" koja je održana na Fruškoj gori u znak sećanja na planinarski izlet tokom kog je doneta odluka o osnivanju prvog samostalnog planinarskog društva u Vojvodini, što se smatra početkom organizovanog planinarstva u severnoj srpskoj pokrajini.

O akciji sam pisao i na blogu (ovde) i na u tom tekstu možete videti nešto više slika sa akcije. A u Putniku to izgleda ovako:





Sledi jedan podugačak tekst o jednoj podugačkoj stazi: iz prve ruke o usponima, silascima (i ponekom padu) na najstarijoj i najdužoj trail trci Hrvatske - kultnih 100 milja Istre.

Ostvaren dugogodišnji san, a čini se da je bilo lakše preći stazu nego sve utiske verno pretočiti u reči. Srećom, slike govore više od hiljadu reči, a u tekstu na blogu (ovde) ima i više nego dovoljno slika da ilustruju tih sto šezdeset i kusur kilometara patnje i uživanja.

U Putniku su fotografije probrane, ali je tekst prenet (skoro) od reči do reči, a pročitati ga u cugu pravi je mali podvig samo po sebi...










Za kraj, par (hiljada) reči o organizaciji državnog prvenstva u planinskom trekingu realizovanog u sklopu Dana planinara Srbije koji su ove godine održani na Fruškoj gori.

Da je sve prošlo onako kako smo se pribojavali bilo bi to jedno dugačko opravdanje, ovako je to za one koji su na prvenstvu učestvovali samo kao trkači jedan uvid u sve što se dešavalo iza scene takmičenja, za one koji su ranije organizovali slične trke može da posluži za upoređivanje iskustava, a za sve zajedno je jedna velika zahvalnica za poklonjeno poverenje... Nikad više, i prvom prilikom ponovo.

Tekst je zamišljen kao ekskluziva za Putnik, ali pošto je Putnik po običaju malo kasnio ipak je prvobitno objavljen na blogu (ovde), opet sa mnogo više slika...










Tek kad vidim ovoliko tekstova na jednom mestu, postaje mi jasno koliko je ova godina već do sad bila aktivna i uspešna. A biti ponosan na uspehe i ne podeliti to sa drugima je stvarno sebično, zar ne?


Ako još uvek niste pretplaćeni na bilten Putnik, pišite Vladi Baniću na mejl gorstaci.indjija@gmail.com i zahtevajte svoj besplatni elektronski primerak, a ako jeste uživajte u ostatku broja do jeseni...

Dok se ne vidimo na nekom brdu...



Нема коментара:

Постави коментар