10. 3. 2023.

Mečki na rupu: Inđija trejl #5



Dvanaest godina nakon prvih treking takmičenja u Srbiji, oni koji prate ovu priču od samih početaka mogu da primete dve stvari.

Prva je da su ovakva planinarska takmičenja definitivno zaživela i kod nas, pa tako pored dve zvanične treking lige imamo i sve više planinarskih maratona, ultramaratona, trejl i skajraning trka, sve češće se pojavljuju neki novi organizatori na nekim novim lokacijama, i svaka od tih novih trka obično privuče više učesnika nego što ih je bilo na najposećenijim kolima treking lige pre nekoliko godina.

Druga je da, paradoksalno, sam treking u svom izvornom obliku u kom je i prvi put prenet u Srbiju (takmičenja na postojećim markiranim planinarskim stazama sa orijentacijom uz pomoć štampane karte) ipak nije uspeo da se održi, pa se i današnji treking u Srbiji pre može nazvati klasičnim trejlom, jer niti se takmičenja više održavaju na postojećim stazama niti se iko više oslanja na kartu u eri u kojoj su GPS trekovi i privremene markacije postali nezaobilazni sastavni deo trka u prirodi.


Očigledno iz tog razloga i dojučerašnja Treking liga Srbije od sezone 2023. nosi i odrednicu trejl u svom punom nazivu, ali to ne znači i da se u smislu takmičenja promenilo mnogo toga.

Naprotiv, visoki standardi po kojima pamtimo neke ranije trke kao izuzetke od proseka danas su uobičajeni. Nema više organizacije po principu "lako ćemo" i uz pomoć štapa i kanapa, više ne može da se desi da neko za uplaćenu kotizaciju ostane gladan i žedan na stazi, može da se izgubi samo neko ko baš ne gleda kuda ide, i generalno se stiče utisak da treking i trejl takmičenja više nećemo pamtiti po dobroj markaciji i okrepi (ili nedostacima istih) nego baš po onom po čemu bi i trebalo - stazama.

A napraviti atraktivne staze u ravnom delu Srema koji na papiru deluje kao jedan od najdosadnijih mogućih poligona za trčanje u prirodi samo po sebi je uspeh, koji planinarski klub Železničar Inđija postiže već petu godinu zaredom.


Od kluba koji već više od dvadeset godina održava jedan od najvećih planinarskih sletova kod nas (Dunavske čarolije), a više od deset godina i jedini festival outdoor filma u Srbiji (ČortaFest), Inđija trejl je prvobitno zamišljen kao sporedna priredba u periodu godine u kom nema mnogo aktivnosti ovog tipa, i na atarskim stazama kojima obično ne prolaze ovakve trke.

Međutim, često se dešava da male ideje uspeju da izazovu veliku pažnju, pogotovo ako se u njih uloži mnogo entuzijazma, a ako inđijskim planinarima nečega ne manjka to je upravo - entuzijazam.

Predstavnici Planinarskog saveza Srbije na I kolu TLS 2023:
Milan Mirković, delegat takmičenja; Nenad Malešević, glavni sudija;
Iso Planić, predsednik PSS; Milutin Petković, direktor lige



Tako je put od jedne skromne akcije za prekraćivanje vremena do početka treking sezone, bez rezultatskog značaja, do trke koja ima čast da otvori ovogodišnji ciklus takmičenja Treking i trejl lige Srbije kraći nego što deluje, kao što i pet godina proleti dok se čovek okrene...

Od prvog Inđija trejla u znaku crne ovce, preko magarca, vetruški i labudova do ovogodišnje mečkine rupe, rasle su i staze i broj učesnika, i uopšte cela ova manifestacija. Za samo nekoliko godina, Inđinčani su svom outdoor arsenalu dodali još jedan prepoznatljiv brend koji bi pronašao svoj put do ciljne grupe i bez etikete TLS.






U relativno nezanimljivom podneblju za trke u prirodi, Inđija trejl kombinuje raznovrsne deonice u brze i simpatične staze za pravo uživanje, kojima ni iskusni trekingaši ni oni koji se prvi put susreću sa ovom disciplinom neće moći da nađu validnu zamerku. Izostanak jakih uspona, zahtevnih detalja - i uopšte planine - ni ne primeti se ako ne razmišljamo aktivno o tome, što ravničarskim stazama retko kad polazi za rukom a ovde se nekako podrazumeva.

Zato nimalo ne čudi to što Inđija trejl iz godine u godinu okuplja sve više zaljubljenika, i što će bez sumnje nastaviti da se razvija i u godinama koje dolaze. Jedino što ostaje da se vidi je koja životinja će biti sledeća maskota trke, a uz zoo vrt Koki koji od samog početka sarađuje sa Inđija trejlom izbora ima za mnogo godina koje dolaze...







U vreme kad takmičenja u prirodi postaju sve popularnija i učestalija, mnogi su skloni mišljenju da je za dobru i uspešnu trku bitnija atraktivna lokacija od dobre organizacije, ali Inđija trejl nam dokazuje upravo suprotno.

A ako posle svega neko još uvek sumnja da se jedan od najznačajnijih treking i trejl centara u Srbiji nalazi usred ravnog Srema, vreme je da prestane.





Нема коментара:

Постави коментар