7. 3. 2023.

"Međunarodni dan planinara", 7. mart?

 

Poslednjih nekoliko godina na društvenim mrežama se mogu primetiti razne objave povodom "međunarodnog dana planinara" koji se navodno obeležava 7. marta.

Kao i kod većine viralnih pojava na internetu nemoguće je utvrditi odakle potiče ovaj podatak, ali je zato moguće i vrlo lako proveriti da nijedna relevantna institucija iz oblasti planinarstva nema tačno određen datum posvećen planinarima, kako u svetu tako i kod nas.



U čitavom svetu postoje dva datuma posvećena planinama.

Japanci obeležavaju Dan planina (山の日) 11. avgusta, kao neradni praznik kada se organizuju masovni planinarski izleti za celu populaciju, u svrhe promocije planina i prirode Japana.

Na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 11. decembar za Međunarodni dan planina, sa ciljem podizanja globalne svesti o značaju planina i ukazivanja na probleme sa kojima se suočavaju planinske oblasti, prvenstveno usled negativnog ljudskog delovanja.


Osim ova dva praznika, na određenom broju američkih univerziteta svake godine se održava takozvani "Dan planina" ("Mountain Day"), kada umesto na predavanja studenti organizovano odlaze na planinarenje. Ali, ovaj "Dan planina" ne pada na isti datum svake godine niti ga različiti univerziteti realizuju u isto vreme, pa tako i ne može da se nazove praznikom u pravom smislu reči, već pre samo lepom tradicijom.



Planinari celog sveta, još uvek, nemaju svoj dan nigde osim u objavama na društvenim mrežama.



Ali, to naravno ne sprečava nikoga da slavi šta želi, i kad želi.

Pravi planinari će ionako svaki dan iskoristiti na pravi način. Bio međunarodni ili ne.



Нема коментара:

Постави коментар