31. 12. 2022.

Novogodišnji Bilten Putnik (zima 2022/2023)


Došlo je polako i vreme da se oprostimo od 2022... Bila je ovo jedna blago konfuzna godina, puna iznenađenja i neočekivanih obrta, što nas ipak nije sprečilo da uživamo u svakom trenutku koji smo mogli da iskoristimo.

U prilog svemu tome ide i neka moja lična statistika za godinu na izmaku, koja broji 42 planinska vrha (bukvalno prosek na nivou poslednjih nekoliko godina), od čega samo tri iznad 2000 metara nadmorske visine (baš slabo), ali i samo oko 650 kilometara pešačenja i trčanja po planinama, računajući i Fruškogorski ultraekstremni maraton (134 km) i Bastionsku transverzalu (70 km)... Šta god ja pričao, fali mi treking i kvalitativno i kvantitativno, ali opet lagao bih ako bih rekao da mi ovogodišnji tempo nije prijao...

U 2022. bilo je trenutaka koje ću sigurno dugo pamtiti, kao i onih koje bih voleo da mogu da zaboravim, ali da mogu verovatno ne bih pokušavao da promenim mnogo toga. U tom smislu, godina kao svaka druga...


I onda kao i svake druge godine, na samom kraju dolazi i bilten Putnik, medijsкo sredstvo za promociju planinarstva, ostalih sportova na otvorenom i svega što ima veze sa aкtivnim boravкom u prirodi. Kao šlag na tortu ili prosto kao apendiks, zavisi od toga kako gledamo na celu godinu.

A kao i obično, u Putniku je i jedan moj tekst, ovog puta o Kajmakčalanu, koji možda nije bio među najčitanijima ove godine ali je definitivno jedan od tekstova koji je izazvao najpozitivnije reakcije čitalaca. (Ako nekoga to interesuje, najčitaniji tekst iz 2022. godine je Rtanj na teži način: Sitna stena i Super sever).

U nastavku sledi izvod iz Putnika. Uživajte.






Kao i obično, integralnu verziju teksta sa mnogo više fotki možete pročitati na blogu: https://www.perpetuummobile.blog/2022/09/kajmakcalan-septembar-2022.html

A osim kao autor, u novom broju Putnika se pojavljujem i u prilogu sa festivala outdoor filma Čortafest, gde sam sticajem okolnosti kao zamenik predsednika žirija dodelio nagrade najboljim filmovima iz ovogodišnje selekcije.



Više o nagrađenim filmovima možete pročitati u ostatku biltena Putnik, a pored toga ovaj broj donosi još mnogo raznih priloga sa svih meridijana i nadmorskih visina, tako da ćemo imati šta da čitamo preko praznika. Ko još nije dobio svoj besplatni elektronski primerak nek se javi gloduru Vladi Baniću na mail gorstaci.indjija@gmail.com. Nećete se pokajati.


I to bi onda bilo sve što se tiče 2022. godine. Svim čitaocima želim srećne praznike i pokretnu Novu 2023. godinu, da nam guzice vide više puta i da se više viđamo po brdima a manje preko interneta. 

Drugim rečima, sve najlepše. Živeli!



Нема коментара:

Постави коментар