21. 4. 2020.

Matka


Makedonija se obično ne svrstava među vrhunske destinacije za ljubitelje prirode, ali to ne znači i da ova balkanska država od prirodnih lepota nema šta da ponudi posetiocima. Prelepo Ohridsko jezero, najstariji nacionalni park stare Jugoslavije Pelister, moćni Korabi Šar planina, samo su neka od mesta koja privlače najveći broj zaljubljenika u boravak na otvorenom. Međutim, jedno od najomiljenijih izletišta Makedonaca manje je poznato van granica njihove države, a zavređuje pažnju koliko i neke mnogo popularnije atrakcije - kanjon Matka.


Većim delom svog toka dugog oko 130 kilometara, reka Treska prolazi kroz planinske krajeve zapadnog dela Makedonije, a neposredno pre ulivanja u Vardar nadomak Skoplja proseca uzak i dubok kanjon. Koliko je okolnom stanovništvu taj kanjon od pamtiveka bitan, svedoči i njegovo ime - Matka - "materica", izvor života.






Matka predstavlja značajnu tačku na istorijskoj karti Balkana od ranog srednjeg veka, kada su duboko u nedrima kanjona počele da niču prve hrišćanske bogomolje, skrivene od pogleda progonitelja. Danas ovde postoji pet aktivnih manastira, uz još nekoliko ruševina, pa brda oko Matke često nazivaju i "Makedonskom Svetom gorom". Najpoznatiji i najpristupačniji je manastir Andreaš, sa interesantnom crkvicom moravskog stila s kraja XIV veka, koju su po predanju podigli Kraljević Marko i njegov brat Andrijaš po povratku iz Kosovskog boja 1389. godine (u kojem prema istorijskim izvorima zapravo nisu učestvovali, a i da jesu borili bi se kao vazali na strani Turaka). Kako god da je zaista nastala, crkvica je zahvaljujući svom položaju do danas očuvana u praktično izvornom obliku.





Iako je kanjon reke Treske vekovima privlačio hodočasnike i bolesnike u potrazi za čudesnim izlečenjem, turistički razvoj Matke doživeo je procvat tridesetih godina prošlog veka. Nakon izgradnje brane za potrebe hidrocentrale 1938. godine, čime je nastalo najstarije veštačko jezero u Makedoniji, nivo vode se podigao za čitavih četrdeset metara, i od tada je Matka pravi raj za ljubitelje aktivnosti na vodi, naročito kajaka, ali i laganog krstarenja turističkim brodićima...







Neke od najvećih zanimljivosti Matke još uvek su dostupne samo sa vode. Među njima je i čak deset pećina, od kojih je pećina Vrelo sa svojih dvestotinak metara najduža, ali i najuređenija za posetioce. Osim uobičajenih pećinskih ukrasa, unutar pećine može se videti i tajanstveno jezerce koje krije ulaz u jednu od najdubljih podvodnih jama na svetu: speleoronioci su se spustili 240 metara u dubinu, a da nisu uspeli da dosegnu dno...








Za one koji ipak više vole otvoreno nebo i čvrsto tlo pod nogama, u litice koje nadvisuju jezero usečene su i pešačke staze, sa kojih se pružaju najbolji pogledi na smaragdnu površinu vode. Staze su obezbeđene gelenderima i rukohvatima, pa su tako prilagođene svima, ali i adrenalinski zavisnici mogu da uživaju na uređenim alpinističkim smerovima koji privlače penjače iz celog regiona. A opet, i oni koji samo vole da se opuste uz kafu ili piće u hladovini na obali jezera, lako će naći mesto za sebe...






Iako se Matka kao jedna od najposećenijih prirodnih atrakcija Makedonije ne može nazvati baš skrivenim biserom, stiče se utisak da je mnogo manje popularna nego što zaslužuje. Mnogi koji prolaze kroz Makedoniju na putu do Grčke, pa čak i planinari, radije će napraviti pauzu na putovanju na Dojranu ili Ohridu, ili u samom centru Skoplja. Ali, oni koji već dođu do Skoplja mogu da produže vožnju još petnaestak kilometara i predahnu na ovom upečatljivom mestu. Neće se pokajati. Naprotiv.





2 коментара:

  1. Marko Bojković2/5/20 22:53

    Kako ja nikada pre nisam čuo za ovu Matku?! Nema veze, fotke su predivne! Svaka čast, Milane!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa kažem ja da je manje poznata van granica Makedonije... Nikad nije kasno ni da se sazna za Matku, ni da se tamo ode. ;)

      Избриши