4. 10. 2018.

Rajac: trekerska kosidba


Poslednjeg dana septembra održano je pretposlednje kolo ovogodišnjeg ciklusa takmičenja u Treking ligi Srbije. Možda i najlepše doba u godini za uživanje na niskim planinama pripalo je Rajcu i Suvoboru, a sve u sklopu akcije povodom Dana čistih planina. Iako bi se o atraktivnosti i kvalitetu staze dalo diskutovati, dan je bio idealan za trku pa su i krajnji utisci uglavnom pozitivni. Ekipa rumskog Borkovca je i ovog puta bila uspešna, sa deset finišera na velikoj stazi od kojih i zvanično najmlađi učesnik takmičarskog dela manifestacije.

Rajac i Suvobor često se pominju u istoj rečenici, a pojedini izvori se ne slažu da li su to dva vrha jedne planine i dve zasebne planine. Zvanično, Rajac je predeo izuzetnih odlika sa istoimenim vrhom koji pripada planini koja se zove Suvobor, takođe sa istoimenim vrhom. Nezvanično, sve to pripada blago zatalasanom brdovitom pojasu između zapadne i centralne Srbije, sa vrlo mnogo niskih vrhova i vrlo malo jasno definisanih planina. Uostalom, zar su definicije toliko i bitne?

Spomenik borcima u I svetskom ratu
Spomenik kosačima

Ovaj kraj možda je najpoznatiji po manifestaciji "Kosidba na Rajcu", koja se tradicionalno održava u julu svake godine, a sam pogled na široke livade koje okružuju ovu zatupastu glavicu dovoljan je da se zamisle stotine kosaca po blagim padinama... U planinarskim vodama, Rajac poslednjih godina postaje sve prepoznatljiviji kao treking destinacija.

Planinarski dom "Čika Duško Jovanović"


Treking takmičenje koje ovde organizuje beogradska Pobeda samo se nominalno vodi pod nazivom Rajac, budući da se na Rajcu nalazi planinarski dom "Čika Duško Jovanović", odakle kreću i gde se završavaju takmičarske staze. A velika staza, dužine oko 36 kilometara, pravi krug oko skoro cele suvoborske planine i obilazi nekoliko zanimljivosti ovog kraja inače bogatog znamenitostima.




U vreme kad svi jure za vrhunskim prirodnim atrakcijama, pravo je osveženje prošetati jednim ovako "običnim" predelom i po ko zna koji put se uveriti da je rana jesen na planinama koje ne prelaze hiljadu metara nadmorske visine među vizuelno najlepšim doživljajima koje priroda može da nam pruži.

Vatromet boja, zelenilo trave spram plavetnila neba, poslednje zaostale voćke, sve je to ugođaj koji se ne može iskusiti na velikim visinama, tako potcenjen a tako ugodan na jedan opušten i neopterećujući način.

Vrh Rajca



Prva polovina staze, od planinarskog doma preko vrha Rajac (848 m.n.v.) i podnožja vrha Suvobor do lokaliteta Mokra pećina, ne može se nazvati drugačije nego prelepim. Možda ova trasa ne obiluje prizorima od kojih zastaje dah, ali pogled koji puca na sve strane prosto mami osmeh na lice i u ovakvom ambijentu nikad nije teško ni trčati, a kamoli šetati i uživati.



Planinska kuća "Dobra voda"




Nažalost, druga polovina staze nije toliko prijatna koliko i prva, ne toliko zbog prirodnih lepota koliko zbog činjenice da od poslednjih petnaestak kilometara staze praktično polovinu čine asfaltni putevi kroz monotone deonice koje se verovatno nisu mogle izbeći pri trasiranju staze ali ih to i ne opravdava previše.









Najzanimljivije lokacije drugog dela smeštene su odmah na početku: memorijalni centar četničkog pokreta na Ravnoj gori i vrh Suvobor, najviši vrh istoimene planine. Što se tiče memorijalnog centra, moram da priznam da me živo zanima na koji način je u njemu predstavljen ravnogorski pokret iako sam daleko od pristalice te političke ideologije, a naročito istorijskog revizionizma. Za to nažalost nije bilo vremena, ali čisto sumnjam i da ću u budućnosti imati neku želju da specijalno zbog toga dolazim u ove krajeve...


Memorijalni centar ravnogorskog pokreta



Vrh Suvobor (864 m.n.v.), iako nešto viši od Rajca, manje je zanimljiv jer se sa njega ne pruža skoro nikakav pogled. Osušena stabla borova na putu uzbrdo potpuno opravdavaju ime, a kao obeležje vrha pre nekoliko godina postavljen je spomenik stogodišnjice Suvoborske bitke, što je samo drugi naziv za znamenitu Kolubarsku bitku.




Spomenik na vrhu Suvobora

Od vrha Suvobora pa sve do cilja na stazi se nema šta naročito videti. Mozak se prebacuje na autopilot, telefon tek ponekad škljocne koju fotografiju, čisto uspomene radi, i par sati kasnije eto nas na cilju. Pa ipak, i dosadnjikav drugi deo staze nije uspeo da pokvari sjajan utisak prvih desetak kilometara, pa se već rađaju ideje za nove izlete na Rajcu i Suvoboru, zvanične i nezvanične...


Suvobor


Sa organizacione strane, može se reći da je Pobeda uprkos tradiciji i reputaciji malo podbacila. Dosta indolentan stav prema realizaciji akcije bio je itekako primetan, a u oči su naročito upadali blagi haos za stolom za prijave, kašnjenje starta bez opravdanog razloga, nedostatak karata za sve takmičare i prilično neprecizni trekovi, a glavnu "zvezdu" u vidu mučno sporog, od rana jutra alkoholisanog i neumesno lajavog šankera u domu mnogi će upamtiti, ili radije zaboraviti...

Sve u svemu, kad se podvuče crta, lepota krajolika je preovladala pa ćemo sve ovo smatrati sitnim propustima, ali moglo je to sve mnogo, mnogo bolje...






Za rumski Borkovac, poslednja kola Treking lige Srbije nemaju neki naročit takmičarski značaj, pa možemo sebi da dozvolimo i da malo uživamo u stazama a ne samo da jurimo rezultate.

Klub teško da može u prvih pet u Srbiji (mada teško da može i da ispadne iz prvih deset), ali zato u pojedinačnoj konkurenciji imamo pretendente na visoke plasmane: sjajni Jovan Malešević je još uvek u trci za šampionsku titulu u juniorskoj konkurenciji dok je prošlogodišnja vicešampionka Jelena Leptirica Radosavljević i ove godine u kombinaciji za ovu poziciju na kraju sezone. Detaljniji uvid u generalni plasman, kao i obično, može se videti na sajtu trekking-serbia.com.




Vojvođanska treking liga već je druga priča, ali o tome više uskoro. Raspleti slede. Biće ovo sezona za pamćenje.



DOPADA VAM SE OVAJ TEKST? PRATITE BLOG perpetuuM Mobile I PREKO FACEBOOKA:

2 коментара:

  1. Baš me zanima hoće li komisija za treking i ovo kolo tako revnosno analizirati kao ono prethodno u Čortanovcima? Sudeći po tvom tekstu ni ovo kolo se ne bi našlo u kalendaru naredne godine ako za sve važe isti kriterijumi. ILi možda ne važe za sve?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nažalost, znaš odgovore na ta pitanja i bez mene... Zvanični izveštaj će biti i opširniji i detaljniji, a komisija neka odlučuje onako kako ih posle neće biti sramota. Gorana i mene ionako više niko ništa ne pita.

      Избриши