27. 11. 2019.

6. Memorijal Mihajlo Kampoš i 2. SU Trek & Trail


Prošlog vikenda na stazama Subotičke peščare održan je 6. Memorijal Mihajlo Kampoš, u kompletu sa drugim izdanjem trkačko-pešačke manifestacije SU Trek & Trail. Voleo bih da kažem da su nas Subotičani još jednom prijatno iznenadili odličnom organizacijom, ali to stanje je ovde već odavno redovno. Za izveštaje o trekingu u Subotičkoj peščari, u bilo koje doba godine, polako ponestaje superlativa...

Teško je prokomentarisati 6. Memorijal Mihajlo Kampoš (i 2. SU Trek & Trail), a ne ponoviti nešto što pričamo godinama unazad. Nema svrhe analizirati uređenost staza, markacije i oznake, kad ekipi koja je pripremila ovu "duplu" akciju teško može da se omakne neki kiks po tom pitanju. Kao i obično, sjajno trasirane staze pokazale su (opet) rekordnom broju učesnika ono najlepše čime Subotička peščara raspolaže, a organizacioni tim bio je standardno na visini zadatka.

Naravno, tu su i one neke sitnice koje prave razliku između vrlo dobre i odlične organizacije, detalji koje je lako prevideti a ne mogu da prođu nezapaženo.

Za zaljubljenike u prirodu to su najlepši predeli Subotičke peščare, kombinacija svih mogućih pejzaža koji se mogu videti u ovoj ravničarskoj lepotici. Za ljubitelje druženja to su poznata lica, reprezentacija trail trčanja iz ovih krajeva. Za gurmane su to zakuska od 'leba i masti pred start, sitni kolači i neizbežno žito sa šlagom koji se sada već podrazumevaju, ali i prijatna iznenađenja u vidu pojačanja okrepe domaćim pogačicama sa čvarcima.

Majice su već redovni suveniri sa ovakvih akcija, a šolje sa logom udruženja "Poželi želju" koje organizuje memorijal i SU Trek & Trail samo su još jedan simpatičan dodatak koji će mnoge tek obradovati. Celokupan utisak teško da može biti pozitivnije. Uostalom, kao i obično...

Kako u poslednje vreme praktično sve ove pešačko-trkačko-planinarsko-ravničarske egzibicije konačno dostižu neku zrelost i ozbiljnost, polako počinje da mi nedostaje da nekoga onako pošteno iskritikujem. Da kažem da staze nikako nisu bile obeležene, da nije bilo markacije, okrepe, vode. Da su kontrolori bili neobavešteni i neljubazni. Da je organizacija bila očajna. Ali ako ćemo ikad više gledati taj film, to po svemu sudeći neće biti u Subotici...


Ovogodišnji Memorijal Mihajlo Kampoš i SU Trek & Trail poneće i retko priznanje akcije ovog tipa - bez ijednog namerno bačenog komadića smeća pored staze! Zastanite na trenutak da razmislite o ovome. Pa ako to i ostane izolovani incident, vredelo je tupiti o zaštiti prirode sve ove godine! Ali ako je to znak novog, ekološki svesnijeg vremena u domaćem trekingu, onda će ovogodišnja dvostruka akcija ostati upamćena kao zaista savršena.

Poželećemo želju našim subotičkim domaćinima da dogodine (po ko zna koji put) nadmaše sebe, kao da će im to biti teško... A mi možemo već sada da planiramo gde ćemo pešačiti pred kraj sledećeg novembra.Subotička peščara je ionako prelepa u bilo koje doba godine. Kad malo bolje razmislim, ništa više nije ni potrebno da se kaže.


DOPADA VAM SE OVAJ TEKST? PRATITE BLOG perpetuuM Mobile I PREKO FACEBOOKA:

2 коментара:

 1. Nismo baš nešto pri parama, ali kada već drugu godinu za redom, od oštrog pera ovog bloga, dobijamo ovako lepe, uljuljkujuće, hvalospeve, onda, s obzirom na stanje u društvu, sledi komentar - kupljeno!Ali nije nam potrebno pravdanje, jer ko prati ovaj blog taj zna ko stoji iza njega!Hvala, jer ovakav marketing za sledeći Memorijal nećemo lako naći, ali sada imamo obavezu da sve bude još bolje, jer valja sačuvati i ovakvo poverenje.

  Do sledećeg susreta i druženja.

  Aco-paparaco!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mislim da ovo večito zakeralo hvali vaš memorijal i malo duže od dve godine, ali za to možete da zahvalite samo svojoj organizaciji. A sa tolikim "kreditom" teško da ćete ikad prokockati to poverenje. :)

   Videćemo se i sledeći put, nadam se uskoro! Pozdrav!

   Избриши