31. 8. 2019.

Timios Stavros: Visoki vrh majke bogova


Izrazito planinski reljef Grčke nije odlika samo njenog kontinentalnog dela već i njenih ostrva. Grčka ima oko šest hiljada ostrva od čega je naseljeno jedva dvestotinak, ali praktično svako od njenih naseljenih ostrva ima i neku uzvišicu koja bi se mogla nazvati planinom. Na Kritu, najvećem grčkom ostrvu, uz mnoštvo nižih planina nalaze se i tri zasebna masiva sa vrhovima višim od dve hiljade metara: Lefka Ori ("Bele planine"), Psiloritis ("Visoki vrhovi") i Dikti ("Primalac"). Kako i ime sugeriše, Psiloritis je najviša od tri kritske planine, a njen najviši vrh Timios Stavros nije samo najviša tačka Krita već i svih grčkih ostrva.

Kao i za većinu istaknutih planina u Grčkoj, i za Psiloritis se vezuje mnoštvo mitova. O tome koliko je u davno prošlim vremenima značila stanovnicima Krita možda najbolje svedoči njeno staro ime Ida (koje se još ponegde može čuti), što u bukvalnom prevodu znači "brdo obraslo šumom" (što se za Psiloritis ne bi moglo reći), ali i "planina boginje". A ako znamo da su prastanovnici Krita Minojci negovali kult ženskog božanstva, onda je logično i da njen dom bude na najvišim vrhovima njihovog ostrva.

Planinarsko sklonište Migero

Početak uspona
Komemorativna tabla koja svedoči da se ne treba opuštati previše
uprkos tome što uspon nije tehnički zahtevan

U doba antičke Grčke, verovalo se da na najvišoj planini Krita živi titanka Rea, kći Urana (oca neba) i Gaje (majke zemlje) i majka Zevsa i njegove braće i sestara, prvih bogova grčke mitologije. Slično kao i kod nas, dolaskom hrišćanstva u ove krajeve mesta posvećena starim božanstvima dobila su nova značenja u skladu sa novom religijom, pa je tako vrh majke bogova postao Timios Stavros - "Časni krst"...

Ipak, neka vrsta ženskog kulta održala se do danas, pa se tako svake godine na Veliku Gospojinu (ne slučajno praznik Bogorodice, koji Grci proslavljaju 15. avgusta) organizuje masovni uspon na ovaj vrh u kom učestvuje i više stotina planinara...






Avgust doduše i nije najbolje vreme za penjanje na Timios Stavros, budući da staze do vrha vode golim kamenitim padinama, a izvora vode nema kilometrima unaokolo... Zato treba poraniti i što bolje iskoristiti vreme dok sunce ne počne baš da prži, ali se treba spremiti i na jak vetar u visinama; ne treba zaboraviti ni to da se vrh nalazi svega petnaestak kilometara od otvorenog mora.

Sam uspon nije tehnički zahtevan, ali su jake strmine sasvim dobar test kondicije: najpopularnija ruta vodi od planinarskog skloništa Migero i na oko četiri i po kilometra dužine savladava skoro hiljadu metara visine.






Sklonište je otvoreno preko cele godine, i to bukvalno znači to: vrata stoje širom otvorena, a iako nema domaćina topla dobrodošlica izražena je u vidu gomila flaša sa vinom kojim svako može da se posluži. Glavna prostorija u domu ima kamin, jednu peć i nekoliko ležajeva, i s obzirom na to da je stalno dostupna svima začuđujuće je čista, što se istini za volju ne bi moglo reći i za toalete...

Do samog doma vodi prilično dobar asfaltni put, a ispred se nalazi prostran parking odakle odmah kreće i staza ka vrhu, skoro do pola popločana kamenim blokovima a nadalje dobro utabana kroz krš i sipar, pa uprkos skromnoj markaciji treba biti poseban talenat pa se ovde izgubiti...







Polazak na uspon ranije ujutro ima i drugih prednosti osim praktičnih. Sami na stazi, praćeni samo lepetom krila planinskih ptica i ravnodušnim pogledima poludivljih koza, redak je i neprocenjiv doživljaj. Imati vreme samo za sebe na najvišem vrhu planine (najvišem vrhu svih grčkih ostrva!), dok se lenja obalska naselja tek bude, osećaj je koji se ne da lako opisati. Mir i tišina su svečani, gotovo nestvarni.






Na samom najvišem vrhu Krita nalazi se mala kapela zidana samo od naslaganog kamena, neizbežni krst i liveno zvono čiji se zvuk sa visine od 2456 metara iznad mora razleže daleko po okolnim brdima. Jedan kratak, savršen trenutak, dok do vrha ne stignu i grupice koje su krenule dok smo mi uveliko bili na grebenu... Popeti se na planinu i do podneva već biti na plaži - to je jedan idealno iskorišćen dan.

Kamena kapela na vrhu Timios Stavros




Vrh Timios Stavros možda nije veliko planinarsko dostignuće, ali je svejedno itekako vredan poštovanja. Nije slučajno to što ga je majka grčkih bogova odabrala za svoje stanište, a jedno takvo mesto zaista je dostojno bogova i titana, ali i koza i ptica i svega što stremi u visinu. Nama ostaje samo da budemo zahvalni za i ono malo vremena koliko su nam dozvolili da provedemo u njihovom domu. Jedan treptaj spram njihove večnosti.



DOPADA VAM SE OVAJ TEKST? PRATITE BLOG perpetuuM Mobile I PREKO FACEBOOKA:



1 коментар: