25. 2. 2019.

"Free Solo" (2018) - Dobitnik Oskara za najbolji dokumentarni film


Svečana dodela nagrada američke Akademije filmskih nauka i umetnosti - popularnih Oskara - održana je prošlog vikenda po 91. put. Među ovogodišnjim dobitnicima ovog priznanja (koje većina smatra prestižnim, dok za neke predstavljaju čistu farsu) nije bilo naročitih iznenađenja, a pozlaćene statuete otišle su uglavnom u ruke favorita.

Ljubitelje prirode i ekstremnih oblika planinarenja najviše će zanimati vest da je nagradu za najbolji dokumentarni film dobilo ostvarenje "Free Solo", koje se bavi tematikom slobodnog penjanja u steni.


"Free Solo" prati Aleksa Honolda, jednog od najpoznatijih slobodnih penjača današnjice, u pokušaju da bez osiguranja popne 900 metara visoku stenu El Capitan u nacionalnom parku Josemiti u Nevadi, i tako postane prvi penjač kome je to pošlo za rukom.

Honolda je sve vreme pratila filmska ekipa Džimija Čina, takođe istaknutog alpiniste a poslednjih godina i koautora zapaženih dokumentarnih filmova o vrhunskom alpinizmu, od kojih treba istaći "The Wildest Dream" (2010) i "Meru" (2015).



U planinarskim krugovima, Aleks Honold je ime koje ne treba previše predstavljati, pa to ne čini ni ovaj film. Njegovi raniji uspesi pomenuti su tek uzgredno, jer za ovu priču u principu nisu ni bitni.

Ovo je ipak priča o malom čoveku naspram ogromne sile prirode, a glavna zvezda je svakako stenovita litica El Capitan. Ono na šta je možda trebalo staviti veći akcenat je to koliko je zaista slobodno penjanje opasan sport, ne samo u ovoj već u bilo kojoj drugoj steni.

Posmatrajući Honoldove vratolomije, gledaoci jesu svesni opasnosti, ali (kao što to u jednom trenutku u filmu kaže i njegov mentor Tomi Koldvel) većina će ipak imati osećaj da je on potpuno bezbedan na kamenom zidu, dok će mali broj onih koji zaista razumeju ovu disciplinu sve vreme znati da ga samo par milimetara deli od fatalnog ishoda.

Da li je Honold ludo hrabar ili jednostavno lud, na gledaocima je da procene.




Ipak, nagrada koju je "Free Solo" osvojio nije toliko rezultat podviga Aleksa Honolda koliko ekipe koju su predvodili Džimi Čin i njegova supruga Elizabet Čai Vasareli, i dolazi kao kruna njihovog višegodišnjeg rada na promociji ekstremnih planinskih sportova.

A s obzirom na to da su autori tek zašli u petu deceniju života, može da posluži i kao najava još uspešnijeg nastavka filmske karijere. Alpinistička se valjda podrazumeva.

Džimi Čin i Aleks Honold
Honold se na dodeli Oskara pojavio u odelu koje je posebno za tu priliku
napravio čuveni proizvođač planinarske opreme "The North Face" 

Iako je "Free Solo" film koji najširu publiku neće ostaviti ravnodušnim, pre svega je namenjen zaljubljenicima u alpinizam i slobodno penjanje, ali budući da je koncipiran tako da ništa ne otkriva onima koji ne znaju ishod Honoldovog poduhvata nećemo se ni mi previše baviti detaljima.

Za to ćete ipak morati da ga pogledate sami. Sigurno vam neće teško pasti.




2 коментара:

  1. Milan: "Da li je Honold ludo hrabar ili jednostavno lud, na gledaocima je da procene."

    Honold: "I think it's crazy to lead your life in preparation for the next life. I think it's all about having a good life while you're here."
    https://www.youtube.com/watch?v=BNSNe7E0G9Q&t=5m20s

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A postoji i ono: "Some people never go crazy. What truly horrible lives they must live." (Charles Bukowski)

      Избриши