17. 10. 2023.

Kapri: 7 istina i zabluda o najglamuroznijem ostrvu Italije


Kad su u pitanju morske destinacije, mnogi preferiraju ostrva u odnosu na letovališta na kopnu. Iako to nije pravilo, ostrva obično odlikuje dramatičniji reljef koji povećava njihovu atraktivnost, ali i veći troškovi transporta usled čega su generalno skuplja za boravak, pa se tako letovanje na nekim ostrvima smatra više znakom prestiža nego pukim odmorom.

Osim Sicilije i Sardinije, ostrva Italije uglavnom su mala, i samim tim dostupna manjem broju posetilaca, što neka od njih čini elitnim odredištima i neostvarenim snom mnogih turista, a za verovatno najglamuroznije italijansko ostrvo važi Kapri, čije samo ime odmah asocira na letnje uživanje.

Međutim, realnost ovakvih destinacija često se razlikuje od ugleda koji im prethodi, pa ni Kapri po tome nije izuzetak. Tako je vremenom o ovom ostrvu stvorena slika puna zabluda, koje su davnih godina širene prepričavanjem i preterivanjem a danas se samo podgrevaju ušminkanim objavama na društvenim mrežama.

A jednom kad kročimo na njegovo tlo, Kapri neke od njih sam razbija, ili potvrđuje...


Istina i zabluda: Najlepše ostrvo na svetu

Kapri je zapravo vrlo malo ostrvo, dugo oko pet i široko jedva dva kilometra na najširem delu, ali to neće sprečiti poslovično razmetljive Italijane da ga ističu kao najlepše na svetu, pa čak ni neke turističke vodiče da ga porede sa Bahamima, Karibima i drugim egzotičnim destinacijama.

Istina je, naravno, da je lepota u oku posmatrača, pa tako uprkos svim neporecivim lepotama kojima Kapri može da se pohvali ovo ostrvo teško da se može svrstati među najlepše čak i u Mediteranu, a kamoli u mnogo širim okvirima.





Najpoznatije prirodne lepote Kaprija su stenovite hridi zvane Faraljoni (Faraglioni), koje predstavljaju posebnu atrakciju za vožnju brodićima i kupanje u kristalno bistroj vodi, kao i Plava pećina (Grotta Azzurra), za koju se izleti rezervišu nedeljama unapred.




Popularno izletište je i planina Monte Solaro (589 m.n.v.), na čijem vrhu (do kog se može doći planinarskim stazama ali i jednosednom žičarom) se nalazi restoran sa velikom otvorenom terasom sa koje se pružaju pogledi na celo ostrvo.

Iako ovde stvarno ima šta da se vidi, malo toga (ako i nešto) će posetioce Kaprija zaista ostaviti bez daha. To ne znači da ovo nije jedno sasvim dopadljivo i simpatično ostrvo, ali odrednica najlepšeg na svetu možda je ipak za dve nijanse preterana...






Istina i zabluda: Samo za odabrane

Reputacija Kaprija kao mesta namenjenog samo najvišem kremu društva potiče još iz antičkih vremena.

Mada je ostrvo bilo naseljeno još u neolitu, o čemu svedoče brojni arheološki nalazi, a Grci bili prvi koji su ovde napravili trajne naseobine, Kapri počinje da se smatra destinacijom namenjenom samo odabranima sa usponom Rimskog carstva.

S obzirom na relativnu blizinu kopna i male dimenzije ostrva, Kapri je bio idealno mesto za odmor rimskih careva i visokih zvaničnika, koji su ovde pronalazili svoj mir, ali i bezbednost daleko od gradske vreve. Samo car Tiberije je u prvoj polovini I veka naše ere ovde podigao čak dvanaest vila. Najveću i najpoznatiju, takozvanu Jupiterovu vilu, izgradio je na krajnjem severoistoku ostrva, i njeni ostaci danas su značajna istorijska znamenitost.





Nakon pada Rima Kapri gubi značaj kao letovalište, a do kraja srednjeg veka postepeno nestaje i njegova strateška uloga.

Međutim, sa razvojem slobode misli u XVII i XVIII veku i porastom broja putnika i putopisaca iz aristokratskih staleža ponovo počinje i interesovanje za Kapri. Za prvog turistu na Kapriju smatra se francuski pisac Žan-Žak Bušar, čiji dnevnički zapisi iz prve polovine XVII veka čine dragocen izvor informacija o ostrvu u ovom periodu.

Od XIX veka naovamo Kapri postaje sve popularniji među pripadnicima visokog društva, a naročito književnicima (poput Bajrona, Tomasa Mana, Maksima Gorkog, Kurcija Malapartea, Pabla Nerude), od kojih su mnogi na Kapriju živeli i više godina.

Nakon II svetskog rata Kapri dobija status destinacije namenjene džet-setu, pre svega zahvaljujući nizu holivudskih zvezda koje su ovde provodile svoje slobodno vreme, a taj trend se nastavlja i do danas.






Ipak, u današnje doba masovnog turizma Kapri je sve dostupniji i običnim smrtnicima, kako onima koji ovamo dolaze na jednodnevne izlete kruzerima ili trajektima sa kopna, tako i onima koji mogu sebi da priušte boravak u nekoj od vila ili hotela po cenama koje uopšte nisu tako nedostižne kao što mnogi misle.

Ono što na Kapriju ostaje rezervisano samo za pojedince je šoping. Prodavnice i butici posvećeni su uglavnom najskupljim brendovima, a lokalni luksuzni proizvod su ručni satovi kitnjastog i kičastog izgleda, očigledno namenjeni ne toliko onima koji raspolažu materijalnim bogatstvom koliko onima koji imaju potrebu da se time razmeću...






Pa opet, mnogo toga na Kapriju danas može se svrstati u "budžet" kategoriju, od restorana sa sasvim pristojnim cenama, preko ulaznica za razne atrakcije koje nisu ništa skuplje nego negde drugde u Italiji, do čak prilično jeftinog javnog prevoza minibusevima koji povezuju sve najbitnije tačke na ostrvu (dva gradića i dve plaže). A s obzirom na to da na Kapriju osim minibuseva i taksija praktično i ne postoje druga vozila, gužve u prevozu su sasvim očekivane - i sasvim neočekivane za jedno mesto koje važi za elitno...

Daleko od toga da je današnji Kapri dostupan baš svakome, ali vreme kad je sama poseta ovom ostrvu predstavljala pitanje prestiža uveliko prolazi. Bilo to dobro ili ne...






Zabluda: Plaže

Na mnogim sajtovima na internetu mogu se videti naslovi tipa "Najlepše plaže Kaprija", na kojima su obično pobrojani i neki lokaliteti koji se čak ni posredno ne mogu nazvati plažama.

Istina je da na Kapriju postoji vrlo malo mesta gde se direktno sa obale može ući u vodu, i većina je u malenim i teško dostupnim uvalama, ne toliko fizički nepristupačnim koliko zbog toga što pripadaju raznim objektima zatvorenog tipa ili privatnim vilama.



Pravih javnih plaža na Kapriju postoje samo tri - Marina Piccola, Marina Grande i Bagni di Tiberio - od kojih bar prve dve ostavljaju daleko bleđe impresije uživo nego na slikama ili u pričama...

Javne plaže su najmanje glamurozni deo Kaprija, mesta gde se mogu videti najrazličitiji profili izletnika (od onih koji pijuckaju koktele na ležaljkama ispod suncobrana do onih koji jedu sendviče spakovane kod kuće na sopstvenim peškirima), pa čak ni pejzaži koji ih okružuju nisu preterano živopisni: dok je Marina Piccola zavučena između pomalo klaustrofobičnih stena, Marina Grande je smeštena tik uz glavno pristanište na ostrvu i više ostavlja utisak priručnog lučkog kupališta nego glavne plaže najglamuroznijeg ostrva Italije...

Pogled na luku pored koje se odmah nalazi plaža Marina Grande
Marina Piccola


Koliko realnost minijaturne (i po slikama najsimpatičnije) plaže Bagni di Tiberio odgovara predstavama nije lako proveriti na kraćim posetama Kapriju jer taj izlet zahteva malo više vremena budući da nje nema javnog prevoza...

U svakom slučaju, plaže Kaprija možda ne ispunjavaju velika očekivanja, ali more je more, sunce je sunce i kupanje je kupanje... Kad se pogleda sa te strane, scenografija i nije toliko bitna.



Istina: Ukusi i mirisi

Kapri mnogi opisuju kao carstvo ukusa i mirisa. Naravno, uživanje u gastronomskim i olfaktivnim doživljajima je krajnje subjektivna stvar, ali neki od ukusa i mirisa Kaprija zaista zavređuju pažnju.

Kao što joj samo ime kaže, Kapri je postojbina salate kapreze (insalata caprese), jednostavnog delikatesa od svežeg paradajza, mocarele i bosiljka i/ili rukole. Salata kapreze omiljena u celoj Italiji između ostalog i zato što bojama simbolizuje italijansku zastavu, ali je ljubitelje dobrog zalogaja širom sveta osvojila pre svega svojom neposrednošću i letnjom svežinom.

U italijanskom gurmanskom bontonu koji strogo propisuje koja jela i koja pića se konzumiraju u kom kontekstu, salata kapreze je jedan od retkih specijaliteta koji se može poslužiti u svakoj prilici: kao doručak, ručak ili večera, kao predjelo ili glavno jelo, kao užina ili meze uz piće...



Kad je reč o mirisima, na Kapriju se može pričati o prirodnim mirisima ili onim stvorenim ljudskom rukom.

Ovi prvi okružuju posetioce na svakom koraku, a najviše u botaničkom parku poznatom kao Avgustove bašte (Giardini di Augusto), za čiji nastanak je zaslužan nemački industrijalac Fridrih Alfred Krup, koji je na tom mestu početkom XX veka započeo sadnju flore specifične za Kapri na svom tadašnjem imanju.

Sinonim za one druge je Carthusia, svetski poznati brend parfema koje su po legendi kreirali kaluđeri-alhemičari u XIV veku od esencija najmirisnijeg cveća Kaprija. Da li su ovi parfemi čuveni po mirisima Kaprija, ili su mirisi Kaprija čuveni zahvaljujući parfemima, danas više nije toliko lako razlučiti...






Istina i zabluda: Sladoled

Na našim prostorima, prva asocijacija na Kapri je - sladoled!

I zaista, ova letnja poslastica je jedan od specijaliteta za koji kažu da se ovde mora probati.

Ali, za razliku od popularnog sladoleda od vanile punjenog sirupom od jagode i prelivenog čokoladom na kom su odrastale generacije kod nas, autentični sladoled koji predstavlja simbol Kaprija ima ukus - limuna!

Kombinacija sorbea i đelata tipično se služi u kori limuna koja glumi kornet, a na nekim mestima se za kuglu čeka u redu i više od pola sata!

Osim limuna, popularni ukusi su drugo južno voće poput manga, ananasa i marakuje, kao i neizbežni pistaći. Ali, nešto iole slično onome što svako od nas pomisli na pomen reči "Kapri" i "sladoled" u istoj rečenici ovde prosto - ne postoji...





Zabluda: Lenjin i svetska revolucija

U mnoštvu velikih imena koja su, trajno ili privremeno, zvala Kapri svojim domom, jedno posebno štrči po tome koliko se ne uklapa u kolektivnu svest o Kapriju kao mondenskom letovalištu.

Vladimir Iljič Uljanov, poznatiji kao tovarišč Lenjin, boravio je na Kapriju po nekoliko meseci u više navrata 1908. i 1910. godine kao gost Maksima Gorkog koji je ovde živeo od 1906. do 1913. godine, delom iz zdravstvenih razloga a delom u svojevrsnom dobrovoljnom egzilu iz carske Rusije. Zvanično, Lenjin i Gorki družili su se uz partije šaha, pešačenje i plivanje; nezvanično, organizovali su partijsku školu čiji cilj je bio formiranje radničke inteligencije u razvoju proleterske kulture, što je bio jedan od prvih koraka ka revoluciji 1917. godine.

O tome kako su Lenjin i Gorki provodili vreme na Kapriju možda najrečitije govori mesto na kom je podignut spomenik na šezdesetogodišnjicu prve Lenjinove posete, u nekadašnjoj bašti vile u kojoj je živeo Gorki i gde su njih dvojica najčešće igrali šah, sa jednim od najlepših pogleda na čitavom ostrvu...

Postoji nešto duboko neskladno u samoj ideji o obrazovanju budućih boljševičkih kadrova na mestu koje se tradicionalno vezuje za aristokratiju i buržoaziju, i to ne na dobar subverzivni način. Ali, još je neskladnija slika navodnih izgnanika represivnog režima koji se odaju lagodnom životu na jednoj od najelitnijih destinacija tadašnje (pa i sadašnje) Evrope...

Zabluda koju ovo saznanje razbija ipak se ne odnosi na sam Kapri, već na vođe Svetske revolucije o kojima obično razmišljamo kao o beskompromisnim borcima protiv kapitalističke dekadencije umesto o ljudima od krvi i mesa sklonim uživanju u istim prizemnim blagodetima kao i njihov klasni neprijatelj...

Javne ličnosti, pogotovo političari, oduvek su bili poznati po tome da jedno govore a drugo rade, ali u slučaju Lenjina i njegovih sledbenika na Kapriju praksa i propoved deluju kao dve potpuno suprotne ideologije...





Istina: Relativnost prostora i vremena

Kada se Kapri posmatra samo u okvirima prostornih dimenzija, deluje vrlo lako da se čitavo ostrvo obiđe naširoko i nadugačko za samo jedan dan.

Međutim, i pored toga što nudi srazmerno malo sadržaja koje obično vezujemo za morske destinacije, Kapri ima toliko toga da pokaže posetiocima koji žele da gledaju da je prosto nemoguće upoznati ga i za mnogo više vremena, pa i jedan čitav godišnji odmor proveden na ovom malenom ostrvu sigurno neće biti ispunjen praznim hodom i dosađivanjem.

Štaviše, skoro je neverovatno koliko najrazličitijih znamenitosti i aktivnosti uspeva da se spakuje na tako malom prostoru. Od plivanja, pešačenja i uživanja u prirodnim lepotama, preko obilazaka istorijskih i arheoloških znamenitosti, do šopinga i opuštanja u baštama kafića i restorana, na Kapriju će skoro svako pronaći nešto spram svojih afiniteta i interesovanja.

Najbitnija stvar koju treba imati na umu pre putovanja na ovako popularna mesta je to da ona često neće uspeti da ispune prevelika očekivanja koja možemo imati samo na osnovu razglednica i slika sa društvenih mreža. Umesto toga, zateći ćemo jedno mesto puno mana, koje će ipak umeti i da nas šarmira svojim vrlinama, samo možda ne na prvi pogled...

A da li će to biti razočaranje ili ćemo uživati u Kapriju onakvom kakav zaista jeste, bez šminke i filtera, zavisi samo od nas samih...




Нема коментара:

Постави коментар