22. 5. 2021.

Devica: Ono što ostaje između vrhova


Istočna Srbija prepuna je atraktivnih planinarskih destinacija, toliko da neke manje poznate planine ne samo da ne dolaze do izražaja, već najšira javnost nikad nije ni čula za njih.

Takav je slučaj sa planinom Devicom kod Sokobanje, koja pored glasovitog Ozrena na koji se naslanja i moćnog Rtnja koji dominira svakim njenim pogledom ka severu prosto ne uspeva da se izbori za svoje punopravno mesto na planinarskoj karti Srbije, uprkos tome što se na njenim padinama nalaze neka zaista popularna mesta kao što su vidikovac Popovica, izletište Lepterija, pa i sam Sokograd!

Po svoj prilici, ne postoji posetilac Sokobanje koji nije prošetao makar jednom stazicom po Devici, ni ne znajući to. Ali opet uređena šetališta ne dopiru do onog najvećeg dela ove planine koji čini njenu pravu suštinu, daleko od domašaja banjskih gostiju, ali i većine ljubitelja prirode koji posećuju ove krajeve...


Greben Device pruža se dužinom od oko petnaestak kilometara ka istoku od Sokobanje, uspinjući se blago u tom pravcu, sa malom visinskom razlikom između vrhova koje spaja.

Međutim, mada je linija grebena blaga, severne padine se spuštaju strmo ka dolini reke Moravice, dok je južna strana na nekim mestima oivičena stenovitim odsecima, doduše ne toliko dramatičnim kao negde drugde ali sasvim dovoljnim da se po vedrom danu jasno vide obližnje Svrljiške planine, Suva, pa čak i Stara planina.

Prohodni grebenski putevi i široki vidici čine Devicu najpopularnijom među biciklistima, overlenderima i off-roaderima - ali onim pravim - na sreću, čini se da mamini i tatini sinovi na kvadovima dovde još uvek ne dobacuju, ipak je ovo mesto suviše daleko od fensi kafića, i fizički i duhom...






U planinarskim krugovima, Devica je najpoznatija po sjajnoj trci "Ozren i Devica" koja je već godinama standardna u kalendaru Treking lige Srbije.

Upravo zahvaljujući ovoj stazi, planinari iz cele Srbije upoznali su vrh Oštra čuka, koji nije najviši ali definitivno jeste najzanimljiviji vrh Device i vrlo brzo je postao jedan od prepoznatljivih simbola ovog kraja među ljubiteljima aktivnosti na otvorenom.

Iako nije mnogo viša od predela koji je okružuju, Oštra čuka dominira okolinom i jednostavno privlači pogled kao magnet. Gledano sa južne i zapadne strane, vertikalne litice deluju neosvojivo.

Ali, sa severne strane širom se otvara staza ka vrhu, strma i kamenita ali bez ijednog tehničkog detalja. Za tren oka izbija se do velikog metalnog krsta, odakle puca vidik na prevoj Vlasina koji spaja i razdvaja Devicu i Ozren...




Oštra čuka (1075 m.n.v.)


Zbog svoje atraktivnosti, upečatljivosti, ali i prilično laganog uspona, Oštra čuka je mnogima alfa i omega priče o Devici. Čak se i pomenuta treking staza odmah nakon uspona na Oštru čuku vraća nazad ka Sokobanji, dok najveći deo Device koji ostaje ka istoku itekako ima još toga da pokaže radoznalom putniku.

Istini za volju, vrhovi Device nisu sami po sebi impresivni. Neki od njih toliko su slabo izraženi da nam samo neko obeležje daje do znanja da smo na vrhu a ne samo još jednom lepom vidikovcu uz put.



Vrh Aleksin kamen (1100 m.n.v.)




Čak ni najviši vrh Device - Čapljinac (1187 m.n.v.) - nije nikakav klimaks ove ture, mada nije ni sasvim nezanimljiv kakvim ga predstavljaju neki planinari koji su očigledno očekivali mnogo više...

Od table sa imenom vrha na jednoj naizgled nasumičnoj tački pored puta treba se samo malo probiti kroz šumarak do najviše tačke planine, jednog ogromnog kamena sa izbledelim natpisom, odakle pogled probija šiblje i izbija na južnu stranu...

Čapljinac (tabla, vrh se nalazi u šumarku iza)

Čapljinac (1187 m.n.v.)



Na Devici je zapravo najvrednije ono što ostaje između vrhova. Ono što zaista čini planinarenje su upravo ti međuprostori između ishodištâ i odredištâ, umesto pukog sakupljanja toponima u nevidljivi tefter.

Na Devici su to pre svega prelepe panorame sa kolskih puteva koji prate greben, ali i gomila detalja spremnih za igru otkrivanja.

Crkvišta zavučena u šiblje i obavijena maglom predanja... Oblici kraškog reljefa tipični za neko sasvim drugo podneblje... Cela naselja zarasla u korov... Misteriozni kameni krugovi koji mogu a ne moraju biti neolitske opservatorije...







Sve ove sitnice sastavljaju jednu veliku sliku i čine jednu planinu, mnogima potpuno nepoznatu a tako jedinstvenu, i otvaraju toliko vrata za nove avanture na jednom samo naizgled "običnom" terenu. 

Ogromna prostranstva istočne Srbije još uvek čekaju da budu istražena, a Devica je samo jedan komadić te slagalice koju verovatno nikad nećemo sklopiti do kraja... Da ćemo pokušati, u to nema sumnje.



Onima koji tek treba da počnu da slažu kockice dalje od Oštre čuke, možda posluži i ovaj GPS trek:

1 коментар: