12. 12. 2019.

Takmičari PK Borkovac Ruma: Najbolji među najmlađima, najmlađi među najboljima


Kao i prošle godine, Planinarski savez Srbije završio je takmičarsku sezonu svečanom dodelom priznanja najboljim pojedincima i klubovima u 2019. godini, koja je ove godine tempirana na Međunarodni dan planina (11. decembra). Među nagrađenima našao se i planinarski klub Borkovac iz Rume, ali i nekoliko članova kluba koji su (i) ove godine postigli izuzetne rezultate u disciplini planinarski treking.

Prigodnoj ceremoniji koja je održana u svečanoj sali opštine Voždovac u Beogradu prisustvovali su, između ostalih i predsednik PSS Iso Planić, načelnik PSS Aleksandar Mare Marković, predsednici svih relevantnih komisija saveza, kao i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. (Ministar je pozdravnim govorom fokusiranim na borbu protiv pošasti mini-hidroelektrana očigledno pogodio "žicu" koja se dopala srpskim planinarima, ali večiti skeptici poput potpisnika ovog teksta će pre burnog aplauza ipak sačekati da vide imaju li njegove reči potporu u delima. No, to je neka sasvim druga tema.)

Obraćanje predsednika PSS Ise Planića

Prizanja su dodeljena najboljim pojedincima i klubovima u kategorijama visokogorstvo, sportsko penjanje u prirodnoj steni, penjanje u ledu i draj tuling, speleologija, planinska orijentacija, planinarski treking, kao i planinsko trčanje, koje se u okviru PSS od ove godine boduje kao nova disciplina koja je vrlo uspešno zamenila nekadašnje "planinsko trčanje sa preprekama" koje nikad nije zaživelo kako treba...

Među nagrađenima je, kao i svake godine, najviše bilo visokogoraca, a pored onih koji su se uspešno popeli na vrhove koji su sada već standardni deo godišnjih planova klubova PSS, poput Visokog Atlasa, Damavanda i Elbrusa, posebno priznanje je primila i Dolores el Šaleh, devojka jordansko-srpskog porekla koja se ove godine upisala u istoriju kao druga državljanka Srbije koja je uspela da se popne na najviši vrh sveta - Mont Everest.

Obraćanje ministra Gorana Trivana

U takvom društvu našli su se i borkovački trekingaši, a ove godine ukupno šest članova rumskog kluba okitilo se najvišim odličjima. To su pre svega sjajni Maleševići, jedinstven primer trojki sa ovako dobrim rezultatima u odabranoj disciplini, čije ovogodišnje uspehe i titule je teško i nabrojati na jednom mestu: Lenka (juniorska šampionka Treking lige Srbije, juniorska vicešampionka Vojvođanske treking lige i druga juniorka u Treking kupu Srbije), Mia (juniorska vicešampionka Treking lige Srbije, juniorska šampionka Vojvođanske treking lige i prva juniorka u Treking kupu Srbije) i Jovan, koji je odbranio prošlogodišnji naslov juniorskog vicešampiona Treking lige Srbije.

Dolores el Šaleh
(foto: Planinarski savez Srbije)

U društvu najboljih juniora našao se i Nikola Sekulić, koji je osvojio treće mesto u juniorskoj konkurenciji u Treking kupu Srbije ali i titulu juniorskog šampiona Vojvođanske treking lige. Obraz starijih članova Borkovca osvetlali su Jelena Leptirica Radosavljević, koja je i ovu sezonu završila kao vicešampionka Vojvođanske treking lige, i Zoran Udovčić, kao vicešampion Prvenstva Vojvodine u trekingu.

Nagrađeni juniori Treking lige Srbije sa predsednikom PSS Isom Planićem,
predsednikom komisije za treking PSS Ilijom Kneževićem
i načelnikom PSS Aleksandrom Markovićem

U ekipnoj konkurenciji, ovogodišnje razgraničavanje muških i ženskih kategorija u obe domaće treking lige očigledno nije išlo na ruku Borkovcu (mada se ni ovakav konačan plasman ne može nazvati lošim): u Treking ligi Srbije muška ekipa Borkovca osvojila je peto mesto (od ukupno 56 registrovanih ekipa), a ženska osmo mesto (u konkurenciji 42 ekipe), ali je sa druge strane u Treking kupu Srbije (gde još uvek važi mešovito bodovanje) Borkovac osvojio treće mesto, što je za sada najveći uspeh rumskog kluba u trekingu pod okriljem PSS.

Jelena Radosavljević prima nagradu

U Vojvođanskoj treking ligi, ženska ekipa Borkovca uspela je da osvoji treće mesto u generalnom plasmanu, dok je muška ekipa morala da se zadovolji četvrtim mestom... U Prvenstvu Vojvodine u trekingu (u kom važi mešovito bodovanje i ne boduju se takmičari koji nisu članovi Planinarskog saveza Vojvodine), Borkovac je ove godine zauzeo treće mesto, što je možda malo razočaranje posle prošlogodišnje šampionske titule u ovom takmičenju, ali je podatak da se Borkovac već treću godinu za redom nalazi među najbolja tri treking tima u Vojvodini dovoljan za ponos... Za šest sezona, od jednog usamljenog čobanina, budale, do važnog favorita za najviši plasman, rekao bih da smo prešli sasvim solidan put...

Dobitnici priznanja PK Borkovac: Nikola Sekulić, Lenka Malešević,
Mia Malešević, Jovan Malešević, Jelena Radosavljević i Milan Mirković.
Zoran Udovčić opravdano odsutan.

Lično, kao kapiten i glavni organizator treking tima Borkovca, mogu ovom sezonom da budem više nego zadovoljan. Neću o tome dužiti, ionako više volim svakoga da pohvalim ili iskritikujem u lice, a ove godine razloga za kritiku svojih saboraca jednostavno nemam. Da smo mogli bolje - jesmo, ali ne zato što nismo dali sve od sebe, nego prosto zato što se neke kockice nisu baš najbolje poklopile... Uvek slede i nove sezone, a za nove sezone već slede i novi planovi...

Dobitnici priznanja Vojvođanske treking lige sa direktorom lige Goranom Žigićem
i načelnikom PSS Aleksandrom Markovićem
(foto: Milovan Ćirović - Ćira Law)

S obzirom na to da je ovogodišnji Međunarodni dan planina bio posvećen upravo mladima, Borkovac može da bude posebno ponosan što je sa četvoro juniora među najboljim takmičarima Planinarskog saveza Srbije jedan od najuspešnijih klubova u juniorskim kategorijama... Za sledeće sezone ostaje želja da se ti odlični uspesi kluba prošire i na druge planinarsko-sportske dicipline, pa da imamo i sjajne mlade orijentirce, penjače, pa - što da ne - i mlade visokogorce... Ali, to sve spada u one nove planove, koje još uvek nećemo otkrivati... Neka ih nove sezone otkriju same.

Svi dobitnici priznanja
(foto: Planinarski savez Srbije)

DOPADA VAM SE OVAJ TEKST? PRATITE BLOG perpetuuM Mobile I PREKO FACEBOOKA:

Нема коментара:

Постави коментар