11. 12. 2020.

Međunarodni dan planina 2020.


Međunarodni dan planina obeležava se 11. decembra svake godine širom sveta.

Cilj ovog dana koji je 2003. godine ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija je podizanje globalne svesti o značaju planina i ukazivanje na probleme sa kojima se suočavaju planinske oblasti, prvenstveno usled negativnog ljudskog delovanja.

Svake godine Međunarodni dan planina bavi se drugom temom, a tema 2020. godine je planinski biodiverzitet.


Za većinu planinara planine su samo igralište, i sastoje se od zanimljivih staza i lepih pogleda. Ali, za biljni i životinjski svet i ljudske planinske zajednice planine su mnogo više od toga.

Planine prekrivaju oko 27% ukupne površine planete Zemlje i nalaze se na svim kontinentima. Na planinama se nalazi polovina od ukupnog broja najugroženijih tačaka biodiverziteta (biodiversity hotspots) i oko 30% ključnih oblasti biodiverziteta međunarodnog značaja.

Planine su dom mnogih ugroženih vrsta, a mnoge od najznačajnijih poljoprivrednih kultura i domaćih životinja potiču iz planinskih oblasti.


Naše svakodnevno ponašanje u prirodi utiče na čitav svet na načine na koje mi obično ni ne obraćamo pažnju.

Nama možda ne deluje strašno da u prirodi zapalimo vatru, uberemo neki cvet ili plod, ali oni koji se prema nekim najnormalnijim stvarima u prirodi odnose neodgovorno i nedomaćinski mogu izazvati mnogo veću štetu nego što su u stanju da shvate.

A od bačenog papirića od bombone do istresanja prikolice pune šuta usred šume samo je nekoliko koraka...


Čuvajući planine, čuvamo čitavu planetu. Počnimo od sitnica. Počnimo od sebe.



Više informacija o Međunarodnom danu planina 2020. godine možete pročitati na zvaničnom sajtu:



Нема коментара:

Постави коментар