26. 3. 2019.

Povratak na pesak Deliblata: Početak treking sezone 2019.


Nova treking sezona je počela! Nestrpljivo očekivano zajedničko prvo kolo Vojvođanske treking lige i Treking lige Srbije održano je na stazama Deliblatske peščare, a na trci koja otvara ovu takmičarsku godinu učestvovalo je preko 400 planinara, trkača i pešaka iz cele Srbije. Uvek je nezahvalno davati prognoze ovako rano, ali sudeći po prikazanom - biće ovo još jedna vrlo zanimljiva sezona!

Šest godina za redom na pesku Deliblata, polako ponestaje inspiracije za pisanje o trci koja se standardno svrstava među najbolje organizovane u Vojvodini. Ovog puta priliku da se uvere u to imali su i takmičari iz drugih delova Srbije, od kojih sudeći po usputnim razgovorima na stazi neki nisu imali pojma ne samo da se u Deliblatu redovno organizuje trail maraton već i da Vojvodina ima sopstvenu treking ligu, pa još sa dužom tradicijom od Treking lige Srbije. U kom balonu ti ljudi žive, ako su već u ovoj priči, ne želim ni da znam...

U svakom slučaju, Pančevci su i ovog puta organizovali trku skoro pa besprekorno, a ako bi im se nešto i moglo zameriti bilo bi to samo relativno, jer je i najgore izdanje deliblatskog maratona još uvek bolje od najboljih izdanja nekih drugih trka ovog tipa u proteklih par godina...

Čini mi se ipak da banatski pesak odavno nije bio tako nezgodan, a deliblatska trka toliko teška, kao ovog puta... Ništa nije pomogla ni paklena konkurencija, uvek najoštrija na samom početku sezone...

Sezona 2019. donosi neke izmene u načinu bodovanja klubova, koje se odnose pre svega na razdvajanje muške i ženske konkurencije, ali i na zabranu učešća juniorima na velikim stazama. Da li će se sve ovo pokazati kao pun pogodak ili neuspeo eksperiment, videćemo krajem oktobra. Do tada, na svim klubovima je da daju sve od sebe, ovog puta posebno muškarci a posebno dame. A za ono malo klubova koji se takmiče u obe treking lige, to je praktično borba na četiri plana...

PK Borkovac Ruma vratio se u Deliblato kao najbolji vojvođanski klub iz prošle sezone, sa juniorskim šampionom i seniorskom vicešampionkom Vojvođanske treking lige. Bez nekoliko redovnih članova prošlogodišnje ekipe (od kojih se neki po svemu sudeći neće ni vraćati u tim), ali sa nekim novim licima i nekim starim drugarima koji su ponovo tu posle mnogo, mnogo vremena... Bitno je da smo u igri, a rezultati će već doći.
Šta ostade od onolikog trekera...

A učinak posle prvog kola, za početak je sasvim solidan. Među više od četrdeset klubova iz cele Srbije, Borkovac se trenutno nalazi na desetom mestu u muškoj i šestom u ženskoj konkurenciji. U oba slučaja na drugom mestu ako se uzmu u obzir samo klubovi iz Vojvodine. Za početak, uopšte nije loše.


Možda seniori Borkovca nikad neće uspeti da pomrse račune najboljim domaćim trekerima, ali su zato juniori apsolutno izdominirali! Od ukupno šest medalja koliko je podeljeno u juniorskim kategorijama, naši malci uzeli su četiri!

Među juniorima, Nikola Sekulić se na svojoj prvoj trci u treking ligama odmah okitio zlatom, dok je prošlogodišnji šampion Joca Malešević osvojio srebro, a briljirale su i Jocine sestre Mia i Lenka, na prvom i drugom mestu među juniorkama! Drugi možda imaju bolje trkače, ali Borkovac ima budućnost, i medalje koje će tek sijati u godinama koje dolaze!
Šest godina na pesku Deliblata nije ništa naspram onoga što nas sve zajedno tek čeka, ili bih samo voleo tako da mislim. A ove godine počinje i takmičenje Planinarskog saveza Srbije u planinskom trčanju, dolaze neke potpuno nove trke, novi uspesi i potpuno novi doživljaji...DOPADA VAM SE OVAJ TEKST? PRATITE BLOG perpetuuM Mobile I PREKO FACEBOOKA:


Нема коментара:

Постави коментар