10/08/2015

Sedam Rilskih jezera


Cirkus sedam jezera jedna je od atrakcija nacionalnog parka Rila u Bugarskoj. Kao što samo ime kaže, u pitanju je grupa od sedam glacijalnih jezera, koja se sva nalaze na nadmorskoj visini većoj od 2000 metara. Kao mesto izuzetnih prirodnih odlika, Rilska jezera okupljaju veliki broj zaljubljenika u prirodne lepote, ali samo u toku leta jer su skoro devet meseci u godini okovana ledom. Najviše planinara i turista okuplja se prvog vikenda u avgustu, kada se obeležavaju takozvani Dani Rile, planinarska manifestacija koja neretko okuplja i više hiljada zaljubljenika u prirodu...

Šest od sedam jezera nosi ime po svom karakterističnom obliku: Riba (Рибното), Trolist (Трилистника), Blizanci (Близнака), Bubreg (Бъбрека), Oko (Окото) i Suza (Сълзата), dok je najniže jezero poznato jednostavno kao Donje (Долното). Jezera se napajaju vodom iz planinskih reka i izvora, kojima je ovaj kraj vrlo bogat, ali se i prelivaju jedno u drugo stvarajući čitav splet vodotokova koji još zanimljivijim čini velika visinska razlika između jezera (čak 440 metara između najvišeg i najnižeg).
Do cirkusa se dolazi iz pravca Paničišta, odakle sledi duža vožnja kroz šumu putem punim serpentina do početne stanice žičare koja savladava preko 750 metara visine do početka staze oko jezera. Povratna karta za žičaru košta 14,40 leva (oko 7,5€ - uz napomenu da, za razliku od ostalih delova nacionalnog parka, ovde ne primaju evre), a vožnja u otvorenoj dvosednoj gondoli traje nekih pola sata. Do početka staze moguće je doći i pešice, lepo uređenom stazom koja uglavnom prati trasu žičare, za šta je ipak potrebno mnogo više vremena koje mi nismo imali jer je sam polazak iz doma dosta kasnio.Po silasku sa žičare sledi kratak oštriji uspon na greben sa koga puca pogled na sve strane, ne samo na jezera već i na okolne vrhove: Musalu, Maljovicu, Vazov... Jezera Donje, Riba i Trolist vide se u dolini, i do njih se može doći drugom stazom koja vodi ispod grebena. Glavna staza vodi između jezera Bubreg i Blizanci, pa zatim još jednim jačim usponom do obale jezera Oko i dalje do sekundarnog vrha za koji smo kasnije saznali da se zove Jezerski vrh (Езерен Връх, 2559 m.n.v.) ispod vrha Vazov, sa čije druge strane se nalazi i najviše jezero, Suza. Sama šetnja je relativno lagana, mada penjanje na ovoj visini može lako da iscrpi i one spremnije. Tako su i Smrčkovi izašli na vrh i tročlanom sastavu: Božu je usput savladala glavobolja, pa je odlučio da odmara na obali Bubrega. Ne mogu da kažem da mu ne zavidim na izboru mesta za popodnevnu dremku.


Donje jezero i jezero Riba
Jezero Trolist u dolini

Zbog kašnjenja u polasku, nije bilo vremena ni za planirani izlazak na Vazov (2669 m.n.v.), koji se činio nadohvat ruke mada smo svi bili svesni da bi nam za uspon i spust trebalo minimum sat i po vremena. Možda bi ovo bio dobar šlagvort za kritike vodiča ovog inače sjajnog putovanja: naime, kasnilo se najviše zbog toga što vođa ekipe beogradskog Balkana Zorica nikako nije uspela da nametne autoritet nad grupom, pa su učesnici akcije rok za polazak iz doma probili za oko sat vremena, ispijajući kafe i odugovlačeći sa napuštanjem spavaonica. Iako na žičari nije bilo naročite gužve, red smo čekali još skoro ceo sat jer su vodiči bili ubeđeni da na blagajni primaju evro (što se ispostavilo kao pogrešno), pa je pronalazak mesta za zamenu valute oduzeo još dosta vremena. Pri povratku sa staze ponovila se situacija iz doma, jer iako je bilo dogovoreno da se grupa okupi kod autobusa u 14 sati, na pojedince se čekalo još puna dva sata nakon tog roka, a onda se to isto dogodilo i odmah po prelasku granice nazad u Srbiju, kada je grupa samoinicijativno produžila pauzu od 20 minuta u restoranu na čitavih sat i po. Što je mnogo, mnogo je.

Jezero Riba i Haramija (Харамията), još jedan
atraktivan vrh koji nismo stigli da popnemo
Neko reče "Gospodar prstenova"?
Jezero Bubreg
Jezero Oko
Jezero Suza

Sa druge strane, zvanični planinski vodič grupe, izvesni Makedonac Nikola, priča je za sebe. I ono malo korisnih informacija koje je dao grupi čitao je sa nekih papirića i puškica i moglo se iz aviona videti da je potpuno nespreman i nezainteresovan za celu turu. Na pitanja učesnika imao je više nego uopštene odgovore ("Možete li nam reći gde izvire Marica?" - "Negde u Bugarskoj") ili apsolutno nikakav odgovor ("Koji od onih vrhova je Musala?" - "Otkud ja znam?"), ali je vrhunac bio kada se u autobusu dohvatio mikrofona i izveo petosatni koncert narodnih i zabavnih hitova od granice do Beograda. Opet, što je mnogo, mnogo je. Ako ništa drugo, bar se nikako ne može reći da je vođenje ture bilo uobičajeno.

Vodopad između jezera Oko i Bubreg
Stena iznad jezera Bubreg
Jezera Bubreg, Trolist i Blizanci; u pozadini se nazire i Riba

Sve u svemu, od Rilskih jezera sam očekivao da vidim nešto zaista izuzetno, i moja očekivanja su uglavnom ispunjena. Ostaje blago razočaranje zbog nedostatka vremena da se vidi više, ali ni Bugarska nije preko sveta i uvek se ovde može doći ponovo, a Smrčkovi su već počeli da kuju neke opake planove. Svaki pravi ljubitelj prirode morao bi da zavoli ovo mesto, ogromna prostranstva Rile i lepotu hladne vode sedam jezera cirkusa. Sledeći put će biti vremena i za okolne vrhove, a iskreno se nadam da će sledeći put doći uskoro.

Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

Нема коментара:

Постави коментар