22. 2. 2014.

Rumski prozori


Kulturni centar Ruma ove godine po prvi put organizuje izložbu umetničke fotografije "RUF 2014", na kojoj pravo učešća imaju svi fotografi sa područja opštine Ruma, kojih je u poslednje vreme sve više.

Iako sebe ne smatram fotografom (u najboljem slučaju, smatram arhitektonsku fotografiju za tek jedan od svojih hobija), odlučio sam da prijavim nekoliko svojih radova za pomenutu manifestaciju.

Radovi koje sam podneo na konkurs pripadaju ciklusu "Rumski prozori" koji gradim već neko vreme, a fokusirani su na ovaj neophodni arhitektonski detalj koji se često uzima zdravo za gotovo.

U najvećem broju slučajeva, ove fotografije namerno pravim tako da detalj bude potpuno izvučen iz konteksta celine, tako da prozori koje viđamo na zgradama pored kojih svakodnevno prolazimo deluju na prvi pogled neprepoznatljivo.

Da ne dužim, slede fotografije kojima ću se predstaviti na izložbi "RUF 2014", koja će biti održana 28. februara 2014. u velikom holu Kulturnog centra Ruma.






Svi prozori su svakodnevno vidljivi prolaznicima u širem centru Rume, a namerno neću otkrivati njihove lokacije jer bi se tako u velikoj meri izgubio efekat koji pokušavam da postignem.

Izuzetak ću napraviti kod poslednje fotografije, jer iako je i ovde u pitanju prozor koji svakodnevno vidi hiljade ljudi, ovde je prikazan iz jedne perspektive iz koje mnogo ljudi nema prilike da ga gleda. U pitanju je jedan od tri krovna prozora Gradske kuće u Rumi (srednji), fotografisan iznutra. Fotografija tek nagoveštava stanje unutrašnjosti krova Gradske kuće, o kojem bi se mogla napisati jedna duža rasprava, ali bih se ovom prilikom kod nagoveštaja i zaustavio.


Za one koji nisu u prilici da posete izložbu "RUF 2014", pretpostavljam da će se njen sadržaj uskoro naći na društvenim mrežama. Za one koji jesu, verovatno se vidimo tamo.



1 коментар:

  1. Inventivno i dokazuje superiornost arhitekture kao čoveku najupotrebljivije i najvažnije umetnosti...jer '' da nije z i d a ne bi slika imala gde da bude, ne bi prozor imao na čemu da se otvori''...Fotke su ti intrigantne i prvo pitanje koje postavljaju je - šta je i z a zatvorenog prozora? Bravo za dobro oko, Majstore !

    ОдговориИзбриши