21. 10. 2021.

Fruška gora za decu, oktobar 2021.


Mnoga planinarska društva u Srbiji, naročito u manjim sredinama, imaju problem sa sve većom prosečnom starošću članstva.

Društva često osnivaju istomišljenici, okupljeni oko zajedničke vizije i ideje boravka u prirodi, i kako vreme prolazi novi planovi se prilagođavaju sve starijoj ekipi, pa čak i ako u sredini u kojoj društvo deluje ima zainteresovanih mladih članova, oni se brzo okreću ka većim klubovima koji nude dinamičnije i atraktivnije sadržaje.

Nažalost, primeri da se društva u takvim situacijama na kraju gase i prestaju sa radom nisu neviđeni.

Takođe, vrlo mali broj planinarskih klubova aktivno radi sa najmlađima, i kod većine se učešće dece u akcijama svodi na nekolicinu koja prate roditelje na turama koje nisu posebno prilagođene mlađem uzrastu, i to tako uglavnom funkcioniše do puberteta, kada deca koja do juče nisu propuštala akcije počinju da gube interesovanje.


Planinarski klub Borkovac Ruma poslednjih godina beleži zapažene takmičarske uspehe u juniorskim kategorijama, ali se takođe suočava sa osipanjem mladih članova onda kad oni dođu u godine da sami odlučuju da li će ići na neku planinarsku akciju ili ne. Baš zato odlučili smo da posvetimo više pažnje našim najmlađim članova i počnemo sa organizacijom akcija prilagođenih upravo njima, kako bismo kod njih razvijali ljubav prema aktivnom boravku u prirodi koja bi se održala i u adolescenciji i, nadamo se, opstala i do zrelih godina.

U tom smislu, tura nazvana jednostavno "Fruška gora za decu" predstavlja nešto što bi se moglo okarakterisati kao pilot-projekat, i sudeći po odzivu i utiscima nakon održane akcije ideja je bila pun pogodak!




Akcija "Fruška gora za decu" okupila je preko četrdesetoro planinara, od čega 21 učesnik mlađi od 18 godina. Moram priznati da je odziv bio veći nego što sam lično očekivao, što zbog kiše koja je padala cele prethodne nedelje, što zbog namerno malo skromnije najave, kako prvi pokušaj ovakvog formata akcije ne bi odmah bio preglomazan.

Ali, i pored toga akcija je uspela da privuče zainteresovane iz Rume, Sremske Mitrovice, Novog Sada, Iriga, Vrdnika, Stare Pazove, Žarkovca... Za skroman početak, i više nego sjajno.




Za stazu smo odabrali potez Fruške gore između manastirâ Novo i Staro Hopovo i Iriškog venca. Ove popularne lokalitete povezuju često i rado posećene staze, ali neke manje frekventne, koje itekako umeju da iznenade i dobre poznavaoce fruškogorskih kutaka, pa su nam one upravo i bile osnova maršrute.

Ipak, ove staze nismo birali zato što se njima ređe ide (iako bi to verovatno bio osnovni kriterijum kad bismo planirali akciju na Fruškoj gori za stariju populaciju), već zbog toga što obiluju detaljima koji deci od obične šetnje mogu da načine pravu pravcatu pustolovinu!





Tu su potoci, slapovi, mostići, a tu je i jedna betonska greda - ostatak davno urušenog prelaza preko neke jaruge - za doživljaj dostojan mladog Indijana Džonsa ili Lare Kroft. Tu su srušena stabla koja treba preskočiti ili se ispod njih provući, tu su strmine kojima treba dobro zagrebati, i jedna "pećina stroga" - davno napušteni kamenolom koji u dečijoj mašti deluje kao ulaz u tajni podzemni svet. Tu su izvori na kojima se možemo napiti vode, tragovi životinja, male i velike gljive koje tek treba da upoznamo...

Sve ono što mi "odrasli" odavno uzimamo zdravo za gotovo, a što je deci sasvim novo i u njihovoj beskrajnoj radoznalosti potpuno fascinantno!

Kao nagrada za uspešan uspon, tu je lep pogled sa drvenog vidikovca na Iriškom vencu (koji je sam po sebi jedna mala avantura), ali je za decu mnogo sadržajnije igralište sa ljuljaškama, klackalicama, toboganima i niskim drvećem na koje se može pentrati do mile volje...




Kao i na školskim ekskurzijama, greška je na planinarskim izletima večito pokušavati da decu što više nečemu učimo. 

Deci treba dopustiti da sama doživljavaju svoju okolinu, jednako telom i umom, i uz našu pomoć tako upoznaju svet oko sebe. Deci treba dopustiti da se isprljaju, da se iscepaju, da padnu, da se ogrebu, i apsolutno da postavljaju što više pitanja i potpitanja.

Ono što tako nauče pamtiće ceo život, za razliku od praznih priča kojima im punimo glave, koje će im ući na jedno uvo a izaći na drugo...

Istina, za rad sa decom ponekad je potrebno dosta strpljenja i snage, ali iskustvo mnogostruko više ispunjava. Jedna planinarska akcija može se smatrati uspešnom kad svi učesnici završe stazu zdravi, čitavi i zadovoljni, a to dečije oduševljenje koje prosto ne može da se odglumi jedna je od najvećih nagrada za jednog vodiča.





Kao vodič, normalno je da sam zadovoljan svaki put kad se akcija ostvari po planu i bez problema, ali retko kad sam bio ovako ponosan kao posle ove ture.

Ne samo što su klinci uživali i prešli celu stazu bez ikakve muke, nego za njima nije ostao nijedan papirić i nijedna slomljena grančica! Najvažnije lekcije o boravku u prirodi, reklo bi se - savladali su! Sve ostalo što je tek nadgradnja, posle toga će ići kao od šale...




Glumci obično kažu da su deca najzahtevnija publika, jer ne umeju da se pretvaraju da im se nešto dopada ako im se ne dopada. Ali na planinarenju, bar iz mog iskustva, najlepše je raditi upravo sa decom!

Deca obožavaju prirodu, sve im je zanimljivo i sve ih interesuje, imaju mnogo više energije od odraslih i nesvesni takmičarski duh koji ih uvek tera napred, čak i kad im je naporno i kad su već umorni.

U tom smislu, i stariji bi mogli mnogo toga da nauče od njih...



Akcija "Fruška gora za decu" ispunila je očekivanja svih, i vodiča i roditelja, i što je najbitnije - onih kojima je prvenstveno i bila namenjena. Zato već sada možemo reći da će ovakvih izleta u organizaciji Borkovca ubuduće biti sve više, na radost svih.

Deci zapravo ne treba mnogo, najbitnije je samo da ih razumemo i da im pružimo ono što će njima biti zanimljivo, na način na koji će oni kroz igru i uživanje usvajati nova znanja i veštine.

Jer sve dečje staze vode od igre do slobode, kako davno reče veliki Ršum.

A da bismo decu razumeli, i mi sami treba pomalo da budemo deca...

Najmlađa učesnica akcije


Stazu kojom smo mi išli na ovoj akciji možete videti na sledećem linku, pa ako baš želite pođite našim stopama: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/fruska-gora-novo-hopovo-staro-hopovo-iriski-venac-krug-86787477

Igrajte se! Istražujte! Izgubite se u šumi!

Ali nikad ne prestanite da budete dete!



Нема коментара:

Постави коментар