30. 6. 2019.

Slapovi Une


Nacionalni park Una obuhvata gornji tok ove reke, koja jednim delom pravi prirodnu granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Od četiri nacionalna parka u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici, Una je jedini na teritoriji Federacije BiH, a iako je po površini najveći najznačajniji spomenici prirode koncentrisani su na dve lokacije - najveći od znamenitih vodopada Une, Štrbački buk, nalazi se nadomak naselja živopisnog imena Kulen Vakuf, dok se najveći kompleks slapova nalazi kod mesta Martin Brod.

Reka Una bila je poznata još u vreme antičkog Rima, otkada potiče njeno ime koje znači "jedina", a po nekim tumačenjima Rimljani su joj dali ovo ime jer su bili impresionirani njenom lepotom. Ovo se do danas nije mnogo promenilo, pa slapovi Une predstavljaju prizor koji svakako vredi videti.

Manastir Rmanj

Unac

Martin Brod je seoce razbijenog tipa, sa jedva dvestotinak stanovnika, smešteno kraj ušća reke Unac u Unu. Skoro na samom ušću, na ulazu u naselje, smestio se pravoslavni manastir Rmanj, koji po predanju potiče iz XV veka. Manastirska crkva je rušena više puta, poslednji put u II svetskom ratu, a današnja je podignuta tokom sedamdesetih i nema veliku arhitektonsku vrednost.

UnaDa postoji samo manastir, Martin Brod teško da bi bio interesantan za namernike, ali slapovi koje krije ovo mestašce sami po sebi su dovoljan povod za posetu. Najveći kompleks slapova Une nalazi se odmah uzvodno od "centra" Martin Broda, i ograđen je drvenom kapijom kroz koju se ulaz naplaćuje 2,5 konvertibilne marke (oko 1,25€); u cenu ulaznice uračunat je samo pogled na slapove, nema neke naročite staze niti vodiča, kao ni popusta za grupne posete. Doduše, može se prići skroz do obale, a oni najizdržljiviji mogu da probaju da potope stopala u ledenu vodu i vide koliko dugo mogu da izdrže...

Veliki vodopadObilazak autentičnih rečnih vodenica i bučnica (naprava za pranje veša na pogon rečne vode), kojima je ovaj kraj nekada obilovao a danas postoje samo dve, naplaćuje se dodatno jednu marku po osobi. U to je uključena demonstracija rada vodenice i bučnice, moguće je kupiti i sveže brašno, a mlinar kaže da često dolaze ljudi da im se u bučnici uslužno operu krpare, ćebad i tepisi koji inače ne mogu da stanu u veš mašinu.


BučnicaKome je i ova cena ulaznice mnogo, osim glavnog kompleksa slapova postoji i jedan izdvojeni vodopad, takozvani Mali vodopad, koji se može videti besplatno, samo je potrebno preći Unu preko visećeg mosta i zaviriti u usku uličicu koja vodi uzbrdo...


Mali vodopadZa obilazak slapova Une u Martin Brodu dovoljno je i pola sata, što ne znači i da bi priliku za posetu ovom nacionalnom parku trebalo propustiti. Posle šetnje oko vodopada moguće je i predahnuti uz svežu pastrmku u nekom od lokalnih restorana, od kojih bi ipak trebalo izdvojiti restoran "Kod Zore", kao preporuku za zaobilaženje u širokom luku: u današnje vreme kada svako može da drži kafanu, ovo mesto se odlikuje pajtonovski nadrealno lošom uslugom koja bi, kada bi se opisala, zvučala kao laganje i preterivanje, pa je svaku priču bolje završiti pre nego što se i započne... No dobro, ponekad je važno biti naj u bilo čemu, a vlasnicima ovog lokala ostaće da se teše da je svaka reklama dobra reklama...

Osim slapova, oko Martin Broda vodi i uređena pešačka staza, za koju (kao i za obilazak Štrbačkog buka i Kulen Vakufa) ipak nismo imali vremena. Ovog puta smo bili samo u prolazu, ali uprkos udaljenosti i relativno malobrojnim znamenitostima itekako bi se isplatilo organizovati izlet samo u nacionalni park Una, sa obilaskom svih slapova i pešačkih staza, pa što da ne i nekim raftingom, koji je takođe popularan u ovim krajevima... Ali to je već tema za neku drugu priliku, a nadamo se da će druge prilike nekad i biti...DOPADA VAM SE OVAJ TEKST? PRATITE BLOG perpetuuM Mobile I PREKO FACEBOOKA:

1 коментар: