7. 2. 2015.

Neka stara i lepša Ruma


Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka Ruma je još uvek predstavljala značajan industrijski centar, u jugoslovenskim okvirima, i sva obeležja moderne urbane sredine koja idu uz takav status.

Rastom broja stanovnika koji je stvorio potrebu za izgradnjom višeporodičnih stambenih zgrada i za to vreme progresivnim odlukama gradskih čelnika, Ruma je bila jedan od prvih gradova u Vojvodini koji je implementirao modernističku arhitekturu u najužem gradskom centru, koja je (iako danas prevaziđena i zastarela) u to vreme bila mnogo relevantnija i aktuelnija nego bilo šta što se danas ovde gradi.


Fotografije prikazane u tekstu nastale su 1963. godine za potrebe izložbe povodom deset godina radničkog samoupravljanja u Rumi. Autor je rumski fotograf Josip Burnać.

Nova zgrada opštinske administracije, danas Odeljenje za društvene delatnosti i Lokalna poreska administracija
Stambeno-poslovna zgrada u centru grada (Orlovićeva br. 2);
u pozadini se vidi fiskulturna sala "Partizan" koja danas više ne postoji
Detalj Velikog parka. Ovakve klupe su stajale u parku do osamdesetih; pretpostavljam da je levo od zemljane staze današnji "Parkić brodić"
Još jedan detalj Velikog parka. Ovo drveće danas ne postoji.
Orlovićeva ulica, fotografisano sa ugla Lenjinove. U prvom planu je kuća br. 70, koja i danas izgleda identično.
Ulica koju je pojelo vreme. Najverovatnije zapadna (neparna) strana Pavlovačke ulice, na potezu između Lenjinove i Prvomajske, što je u vreme fotografisanja bilo krajnja periferija Rume. Mada je sasvim moguće i da se radi i o nekoj drugoj ulici, i da ove kuće više ne postoje.
Bazen u izletištu Borkovac. Jedini gradovi u Vojvodini koji su šezdesetih godina imali bazene za rekreaciju bili su Ruma i Subotica. Bazen je napušten nakon izgradnje akumulacionog jezera, a danas je zarastao u šiblje i korov...


Već na prvi pogled, ove fotografije prikazuju jedan čist i uredan gradić, možda lepši nego što je danas, a sigurno mnogo srećniji.

Naravno, većinu ovih mesta moguće je i danas pronaći i videti koliko su se od tada promenila, ali to u ovom tekstu nećemo raditi. Da ne kvarimo utisak.



3 коментара:

  1. Obožavam ove old time fotografije, obično me moj grad tako više zainteresuje :)

    http://lamiastoria018.blogspot.com/2015/02/cole.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se, naši gradovi su uglavnom nekada bili mnogo interesantniji nego što su sada. A otkrivati neka druga lica dobro poznatih mesta sa starih fotografija, to je poseban doživljaj. :)
      Hvala na komentaru i veliki pozdrav.

      Избриши
  2. Анониман17/6/23 23:20

    Ruma je bila predivan grad, dok se nije "modernizovala."
    Svo prelepo drveće koje je krasilo Glavnu ulicu i mnoga mesta...posečeno.

    ОдговориИзбриши