21/09/2014

Muzej piva u Čelarevu


Čelarevo je malo gradsko naselje u opštini Bačka Palanka, na oko 30 kilometara zapadno od Novog Sada, najpoznatije je po svojoj pivari. Čelarevsku pivaru osnovao je Lazar Dunđerski 1892. godine, a od 2003. godine nalazi se u vlasništvu danske kompanije Carlsberg. Pivara danas predstavlja veliki industrijski kompleks u okviru kojeg se nalazi i muzej piva, mali doduše, ali jedinstven u ovim krajevima.

Ime Lazara Dunđerskog odavno se vezuje za veleposedništvo, ali i za pivo. Osim po bogatstvu, Dunđerski je u istoriji ostao upamćen i kao veliki pivopija. Ostala je sačuvana anegdota po kojoj su, zbog toga što je u jednom otmenom hotelu u Pešti pio pivo, mađarska gospoda htela da mu se narugaju naručivši da im se flaša šampanjca ohladi u kofi piva, na šta im je Dunđerski odgovorio tako što je naručio da mu se sledeća flaša piva ohladi u kofi punoj najskupljeg šampanjca.

Vodič u kostimu Lazara Dunđerskog

Dunđerski je pivaru napravio na svom posedu u Čelarevu, koje se do sredine četrdesetih godina prošlog veka zvalo Čib, a današnje ime nosi po narodnom heroju Zdravku Čelaru. Dvorac Dunđerskog, sa velikim parkom organizovanim po principima engleskog vrta, danas se nalazi u sklopu pivare. Nažalost, dvorac nije otvoren za posetioce i može se razgledati samo spolja...

Dvorac porodice Dunđerski
Detalj iz parka

Nakon Lazareve smrti, pivaru je nasledio njegov sin Gedeon, koji je modernizovao proizvodnju u skladu sa najvišim standardima tog vremena. Nakon II svetskog rata pivara je nacionalizovana, a 2003. godine većinski vlasnik postaje danski Carlsberg. Od 2005. godine pivara nosi ime brenda Carlsberg Srbija i jedina u regionu ima pravo da proizvodi ovo svetski poznato pivo.

Stara zgrada pivare
Kazani za pivsku kominu
Linija za punjenje
Konačni proizvod spreman za transport

Muzej piva u sklopu čelarevske pivare otvoren je 2008. godine, po ugledu na muzej kompanije Carlsberg u Kopenhagenu. Postavka je skromna, ali zanimljiva, sa eksponatima koji prikazuju razvoj pivarskih tehnologija i istorijat pivare, a deo postavke posvećen je i Lazaru Dunđerskom.

Ulaz u muzej pivaMuzej nije stalno otvoren, već se posete moraju unapred najaviti, zbog organizacije ture koja obuhvata šetnju po parku oko dvorca Dunđerskog sa kostimiranim vodičima u ulogama Lazara Dunđerskog i njegove kćeri Lenke, obilazak postrojenja za proizvodnju i pakovanje piva, kao i neizbežnu degustaciju različitih proizvoda pivare.

Cela tura traje oko dva sata, a za to vreme se može videti i čuti mnogo zanimljivih i korisnih stvari o pivu, pivari i istoriji Čelareva i porodice Dunđerski. Sve u svemu, muzej piva u Čelarevu bi imao od mene toplu i iskrenu preporuku, sve i da nije jedini ove vrste kod nas.


Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

1 коментар:

  1. ...zaista je šteta što je Dvorac zatvoren. Akrus Acras imao čast da ga vidi veoma davnih godina kada je bio otvoren. Tek tako, kad vidiš Dvorac, se skapira koja su aristokratija bili Dunđerski....

    ОдговориИзбриши