15. 1. 2014.

Novogodišnji maraton Šid, 14. 1. 2014.


Prvog dana nove godine prema julijanskom kalendaru, to jest 14. januara, održana je planinarska akcija pod nazivom "Novogodišnji maraton Šid", u organizaciji šidske podružnice PSD Železničar iz Novog Sada. Ova manifestacija održava se prvi put, a boduje se kao prvo kolo Vojvođanske treking lige za 2014. godinu.

Četiri staze maratona (12, 20, 24 i 32 kilometra) ugostile su nešto više od 150 učesnika, različitih kategorija; bilo je i profesionalaca i rekreativaca, i pešaka i trkača, i mlađih i starijih, bukvalno od 7 do 77 godina...

Broj učesnika možda nije stvorio pravu sliku o ozbiljnosti "Novogodišnjeg maratona", ali dovoljno govori podatak da je na startu bilo maratonaca iz cele Vojvodine (i šire), a uz glavnog organizatora Slobodana Lalića - Deleta i direktora Vojvođanske treking lige Zorana Vukmanova, maraton je otvorio i Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Vojvodine i srpski rekorder u broju ispenjanih vrhova preko 8.000 metara.

Manastir Privina glava
Sot

Vreme je bilo idealno za pešačenje: sunčano, suvo i toplo, toliko da je na momente samo naziv manifestacije govorio da je u pitanju januar, a ne april ili oktobar. Osim vremena, savršena je bila i staza, bar ona od 32 kilometra.

Krajolik je bio raznovrstan, a imalo se i šta videti. Naročito lep utisak je ostavilo Sotsko jezero, sa uređenim obalama pod četinarima, simpatičnim vikend kućama i labudovima koji su se opušteno brčkali kraj brane. Simpatična su i naselja kroz (ili uz) koje staza prolazi - Sot, Molovin i Berkasovo.

Sotsko jezero


Meni je posebno zanimljiv bio manastir Svete Petke kod Berkasova, gotovo na samoj granici sa Hrvatskom. Budući da status manastira ima tek od pre nekoliko godina, otkako je izgrađen konak uz usamljenu crkvu u šumi, Sveta Petka je malo poznata i slabo obrađena u literaturi, zbog čega mi je dodatno interesantna za nove posete i proučavanje. Osim toga, nakon obilaska Svete Petke mogu konačno da se pohvalim da sam obišao sve manastire i manastirišta Fruške gore.

Manastir Svete Petke


"Novogodišnji maraton Šid" je ispunio moja očekivanja u svakom pogledu. Nisam neko ko stavlja rezultate i plasmane u prvi plan, a ako već moram s nekim da se takmičim biram da pobeđujem samog sebe i pritom što više uživam u predelima kroz koje prolazim.

Smatram da sam uspeo i u jednom i u drugom, a za oba mogu da se zahvalim i organizatorima na izboru odlične trase za pešačenje. Sitne greške u organizaciji, kao što su blago kašnjenje starta zbog pomalo haotičnog sistema prijavljivanja i konfuzna markacija na nekim delovima staze, nisu oduzele ništa od ukupne atmosfere.



U svakom slučaju, siguran sam da će ovo postati tradicionalna manifestacija, a još sigurniji da ću učestvovati u maratonu i narednih godina. Pohvale organizatorima i pozdrav kolegama maratoncima. Vidimo se u drugom kolu treking lige u Vršcu.




2 коментара:

  1. Lep prikaz Milane. Greške koje si uočio u organizaciji mogu da se pripišu "neiskustvu" domaćina, već dogodine će to biti mmogo, mnogo bolje nadam se da će i ambijent biti zimski. Vidimo se svakako u Vršcu, gde ćete se siguran sam uveriti kako oni koji organizuju već po treći put kolo LIge imaju mnogo više iskustva.

    ОдговориИзбриши
  2. Budući da sam imao prilike da upoznam domaćine, znam da se "neiskustvo" može odnositi samo na organizaciju ovako velikih događaja. Što se planinarenja i pešačenja tiče, voleo bih da jednog dana i ja mogu da se pohvalim tolikim "neiskustvom"...

    Sigurno se vidimo u Vršcu, a nadam se i u narednim kolima Lige.

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши