3. 11. 2014.

Titelski breg - ravnica na brdu


Lesna zaravan Titelski breg na krajnjem jugoistoku Bačke jedinstven je prirodni fenomen vojvođanske ravnice. Sa istočne strane delimično oivičen rekom Tisom i okružen naseljima Mošorin, Vilovo, Lok i Titel, uzdiže se kao pravo ostrvo u Panonskom moru.

Zbog izuzetnih prirodnih karakteristika, između ostalog bogate flore i faune, ali pre svega zbog ogromnog dijapazona geomorfoloških oblika, nalazi se pod zaštitom države kao specijalni rezervat prirode I kategorije.

Prvo što posetilac primeti približavajući se Titelskom bregu je njegov neobičan oblik. Za razliku od većine uzvišica u ravnicama, Titelski breg iz okoline izranja naglo, gotovo vertikalnim liticama visine više desetina metara. Iako nema neku zavidnu visinu (najviša tačka brega ima oko 128 metara nadmorske visine), iz podnožja deluje zaista impozantno u odnosu na nepreglednu ravnicu koja ga okružuje.

Ipak, to nije njegova najneobičnija odlika.
Kada se popne na breg, posetilac se ponovo nađe - u ravnici! Zaravan Titelskog brega, površine preko 65 km², ravna je kao ploča, tek na nekim mestima jedva zatalasana blagim lesnim vrtačama, tako da uopšte ne postoji utisak da se izletnik nalazi na uzvišenju. Tek kada se sa gornje strane priđe litici, postaje jasno da se ravnica na bregu zaista nalazi na dosta višoj koti od okoline.

Baš zbog toliko strmih ivica, na vrh brega se može izaći samo putem nekoliko prosečenih surduka, tek po jednim ili dva iz svakog mesta koje ga okružuje. To ipak ne znači da je zaravan i slabo dostupna, jer je njena kvalitetna obradiva zemlja u potpunosti prekrivena oranicama, a na nekim mestima postoje i vikendice.


Osim prirodnih izuzetnosti, Titelski breg odlikuje i više arheoloških lokaliteta iz nekoliko epoha, od neolita do srednjeg veka. Danas su svi uglavnom konzervirani i čekaju neko finansijski povoljnije vreme za detaljnije istraživanje.

Od iskopina koje se mogu videti golim okom najupečatljiviji su ostaci kamenog bedema Titelske tvrđave, koja se prvi put pominje već u X veku, a uništena je u austrijsko-turskim ratovima krajem XVII veka. To što su ovi ostaci najupečatljiviji ne znači nužno i da su upečatljivi, pa posmatrač mora zaista znati šta traži da bi ih uopšte primetio.
Iznad samog Titela, na delu brega koji meštani nazivaju Kalvarija nalaze se i ostaci kapelice koju su, sudeći po sačuvanoj tabli iznad ulaznih vrata i mom vrlo površnom znanju nemačkog, 1892. godine podigli izvesni Franc Šmitmajer i njegova supruga Marija u znak sećanja na kćerku Gizelu.

Budući da se svega nekoliko desetina metara iza kapele nalazi i groblje iz istog perioda, vrlo je verovatno da je kapela ujedno bila i grobnica. Danas su na ruševini jedva vidljive barokne forme i dekorativni elementi sa uticajima klasicizma i neogotike.

Sa istog uzvišenja pruža se odličan pogled na ušće Begeja u Tisu, a ušće Tise u Dunav nalazi se svega nekoliko kilometara dalje, zbog čega kažu i da je Titel gradić na tri reke i dva ušća.

Bilo kako bilo, rodni grad Mileve Marić je jedno zanimljivo mestašce koje ima šta da ponudi posetiocima, šta god želeli: odmor, rekreaciju, istorijske spomenike, specijalitete od rečne ribe, ali pre svega izuzetne prirodne vrednosti.
A koliko zaista vredi tura Titelskim bregom, na ljubiteljima prirode je da sami procene.

Možda takva šetnja nije dovoljno atraktivna zavisnicima od adrenalina, ali je pogled sa vrha litice ravnice - iskustvo kakvo se ne doživljava svaki dan.

Možda Titelski breg nije jedna od onih destinacija koje oduzimaju dah, ali priliku za obilazak, ako se ukaže, trebalo bi obavezno iskoristiti.
Нема коментара:

Постави коментар