30. 8. 2016.

Tko leti vrijedi - sportski aerodrom EčkaSportski aerodrom Ečka nalazi se nadomak istoimenog banatskog naselja, desetak kilometara južno od Zrenjanina. Važi za jedan od najvećih aerodroma u Srbiji, sa infrastrukturom za prijem manjih putničkih, poljoprivrednih i teretnih aviona i značajnim centrom za obuku pilota, a otvoren je za komercijalne letove avionom ili jedrilicom za sve zainteresovane.


Istorijat sportskog vazduhoplovstva u Zrenjaninu seže u daleku 1929. godinu, kada su ugledni građani Velikog Bečkereka osnovali aeroklub "Naša krila". Tri godine kasnije izgrađen je prvi hangar na pašnjaku Bagljaš nadomak grada.

O predratnoj aktivnosti prvih zrenjaninskih ljubitelja aeronautike ne zna se mnogo, osim da su organizovali aeromitinge uz učešće pilota sa strane, iz većih vazduhoplovnih centara.

Aerodrom u Ečkoj prvi su napravili Nemci 1942. godine, kako bi Luftvafe imao vazdušnu bazu za brze napade na Srbiju iz okupiranog Banata.

Tada je izgrađena betonska pista široka 50 a duga 1800 metara, što je u to vreme bila najduža aerodromska pista na svetu! Ovu pistu uništila je JNA posle rata, ali su njeni ostaci vidljivi i danas.Krajem četrdesetih godina prošlog veka klub je obnovljen pod imenom "Žarko Zrenjanin", a aerodrom Bagljaš bio je u upotrebi do 1977. godine, kada je zbog prolaska dalekovoda morao da bude zatvoren. 

Međutim, zrenjaninski piloti nisu hteli da odustanu tako lako, pa je 1991. godine započeta obnova aerodroma Ečka: 1995. godine završena je izgradnja hangara i stekli su se uslovi za stvaranje odličnog letačkog centra.
Danas na aerodromu radi više klubova ("Zrenjanin", "Prince Aviation", "Falcons" i drugi), dok se u hangaru smestila zavidna flotila malih aviona i jedrilica.

Tako se ovde mogu videti Utve, Cesne, Pajperi, poljoprivredni Dromaderi, teretni Antonovi, akrobatski Zlin, kao i domaći mlaznjak Galeb G-2.


Uzletanje i sletanje vrši se zemljanom pistom dugom 1300 metara (manje je truckavo nego što zvuči na papiru), a u kratkom probnom krugu može se razgledati Zrenjanin sa okolinom, uključujući Ečku, Stajićevo, Carsku baru i okolna jezera...

Možda je pogled u nekim brdovitijim predelima spektakularniji, ali i šarena ravnica Vojvodine itekako ima svojih čari.
Kao i drugi sportski aerodrom u Srbiji, aerodrom Ečka je mesto gde će zaljubljenici u avione i letenje iskreno uživati.

Bilo da samo posmatraju letelice sa zemlje, uživaju u pogledu na banatske širine iz vazduha ili se zanimaju skokovima sa padobranom ili paraglajdingom.

Postoji i mogućnost prevoza putnika do nekog drugog aerodroma u Srbiji, po prosečnoj ceni od oko 150€ po satu, u zavisnosti od letelice i vrste usluge.

Cijena, prava sitnica, rekao bi znameniti Sir Oliver iz nekada popularnog stripa "Alan Ford", ali opravdanje ćemo naći u istom stripu, na majici suludog pronalazača Grunfa:
Нема коментара:

Постави коментар