30. 4. 2020.

Na Drini ćuprija


"Većim delom svoga toka reka Drina protiče kroz tesne gudure između strmih planina ili kroz duboke kanjone okomito odsečenih obala. Samo na nekoliko mesta rečnog toka njene se obale proširuju u otvorene doline i stvaraju, bilo na jednoj bilo na obe strane reke, župne, delimično ravne, delimično talasaste predele, podesne za obrađivanje i naselja. Takvo jedno proširenje nastaje i ovde, kod Višegrada, na mestu gde Drina izbija u naglom zavoju iz dubokog i uskog tesnaca koji stvaraju Butkove Stijene i Uzavničke planine. Zaokret koji tu pravi Drina neobično je oštar a planine sa obe strane tako su strme i toliko ublizu da izgledaju kao zatvoren masiv iz koga reka izvire pravo, kao iz mrkog zida. Na tom mestu gde Drina izbija celom težinom svoje vodene mase, zelene i zapenjene, iz prividno zatvorenog sklopa crnih i strmih planina, stoji veliki, skladno srezani most od kamena, sa jedanaest lukova širokog raspona."
Ivo Andrić, "Na Drini ćuprija" (1945)

21. 4. 2020.

Matka


Makedonija se obično ne svrstava među vrhunske destinacije za ljubitelje prirode, ali to ne znači i da ova balkanska država od prirodnih lepota nema šta da ponudi posetiocima. Prelepo Ohridsko jezero, najstariji nacionalni park stare Jugoslavije Pelister, moćni Korabi Šar planina, samo su neka od mesta koja privlače najveći broj zaljubljenika u boravak na otvorenom. Međutim, jedno od najomiljenijih izletišta Makedonaca manje je poznato van granica njihove države, a zavređuje pažnju koliko i neke mnogo popularnije atrakcije - kanjon Matka.

17. 4. 2020.

Planinarske video igre


Video igre sa sportskom tematikom uvek su bile popularne, ali kao što planinarstvo kao sport nikad nije bilo naročito atraktivno najširoj populaciji (a posebno pasivnim gledaocima) tako ni planinarske video igre nikad nisu našle veliku publiku, što ipak ne znači i da ne postoje.

Doduše, iako u velikom broju igara avanturističkih žanrova postoji mnogo pentranja na sve i svašta, pa i na planine, igara koje se fokusiraju isključivo na planinarske uspone do danas je vrlo malo.

Da li vredi baciti pogled na neke od njih, i da li mogu biti zanimljive i onima koji se inače ne bave planinarenjem, prosudite sami.

12. 4. 2020.

Mileševa i Mileševka


Skoro na samoj granici sa Crnom Gorom, stešnjeno na obali reke Lim između planina Jadovnik i Kamena gora, Prijepolje definitivno ne važi za značajnu turističku destinaciju, ali njegova okolina po mnogo čemu može da parira najpoznatijim planinarskim destinacijama u Srbiji. 

Jedna od prirodnih lepota ovog kraja koje nemaju pažnju koju itekako zaslužuju je i kanjon reke Mileševke, još uvek nedovoljno istražen i još manje poznat najširem krugu ljubitelja prirode, iako počinje na jedva petnaestak minuta hoda od znamenitog manastira Mileševa...

2. 4. 2020.

Bilten Putnik, proleće 2020.


U doba korone, sa svakodnevicom sačinjenom od karantina i ograničenja kretanja, mnogi od nas imaju slobodnog vremena više nego ikad, ali ne i priliku da putuju gde žele i koliko žele. Jedan od najboljih načina prekraćivanja vremena u kući svakako je čitanje, a da makar imamo šta kvalitetno da pročitamo o boravku u prirodi (kad već ne možemo da boravimo u istoj) brine se bilten Putnik, elektronsko glasilo Planinarskog saveza Vojvodine.