23.10.2018.

Treking sezona 2019: Kalendar takmičenja


Proteklog vikenda okončan je i ovogodišnji ciklus Treking lige Srbije, čime je takmičarski deo treking sezone za 2018. godinu i zvanično završen. Međutim, vremena za odmor nema. U nastavku teksta sledi kalendar takmičenja u Treking ligi Srbije i Vojvođanskoj treking ligi za 2019. godinu.

Za razliku od prethodne sezone, kalendar Treking lige Srbije za 2019. godinu uključuje i neke nove staze. Najveće osveženje će sigurno biti Kablar, u organizaciji istoimenog društva iz Čačka, a vrlo lepa staza u okolini Pribojske banje (na kojoj je 2017. godine održano promo kolo u okviru Dana planinara Srbije) bodovaće se u redovnom delu lige. Od dobro poznatih staza tu su Ozren i Devica (ovog puta u prolećnom terminu, pa ćemo možda konačno imati priliku da vidimo čuvenu Ripaljku u punoj snazi), zatim Jastrebac, Rajac i naravno Grza, kao i Kosjerić, koji će se u 2019. bodovati kao Master kup. Ove godine samo jedno kolo u Vojvodini - Deliblatska peščara, i to na samom početku proleća, za razliku od jesenjeg termina na koji smo na ovoj stazi navikli.

Kalendar Vojvođanske treking lige ponovo ima osam kola, ali takođe sa nekoliko osveženja. Potpuno nova staza očekuje nas na Zasavici kod Sremske Mitrovice, u organizaciji planinarskog društva Čivija iz Šapca (uz ispomoć Komisije za planinarski treking Planinarskog saveza Vojvodine), a nakon godinu dana pauze vraća se i takmičenje u Subotici, našoj kolevci trekinga. Kupusina više nije deo VTL, što je možda i najbolje budući da sa tom stazom mnogo šta nije štimalo poslednjih godina, a mnoge je iznenadio i izostanak Novogodišnjeg maratona u Šidu iz kalendara.

Dobra vest je da će šidski maraton ipak biti održan, ali zbog toga što njegov tradicionalni termin (14. januar) pada na radni dan (ponedeljak) neće se bodovati u sklopu VTL. Pravi planinarski spektakl očekuje se u Čortanovcima, gde će biti održano jubilarno dvadeseto izdanje Dunavskih Čarolija, na kom će Inđinčani dati sve od sebe da pokažu koliko su u PSS pogrešili kad su ovu stazu izostavili iz kalendara Treking lige Srbije. Naravno, tu su i standardne trekerske poslastice: Vršačke planine, Susret planinara na Carskoj bariBukovački maraton i Kup Fruške gore na Popovici, ponovo u starom jesenjem terminu, koji će ujedno i zatvoriti sezonu.


U obe lige favorita ima više nego ikad i prognoze je nemoguće davati unapred. Jedino što se već sad zna je da šampionima 2018. neće biti nimalo lako da brane titule u 2019. godini. Nema spavanja na lovorikama! U najavi je paklena sezona!


DOPADA VAM SE OVAJ TEKST? PRATITE BLOG perpetuuM Mobile I PREKO FACEBOOKA:


Нема коментара:

Постави коментар