15/10/2018

Too old to rock'n'roll, too young to die: Jethro Tull ponovo u Beogradu (14.10.2018.)


U sklopu turneje kojom obeležavaju 50 godina postojanja, pioniri progresivnog roka Jethro Tull posetili su i Beograd. Velika dvorana Sava centra bila je premala za sve zainteresovane, veče prekratko za sve hitove iz jedne karijere duge pola veka, a veterani scene u solidnoj formi potrudili su se da naprave veče za pamćenje.

U plejadi popularnih bendova koji su krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka počeli da inkorporiraju elemente klasične muzike u jednostavne rokenrol obrasce, Jethro Tull su skoro od samog početka zauzimali posebno mesto, oslanjanjem na renesansne i barokne muzičke forme i intenzivnom upotrebom flaute u standardnoj instrumentalnoj postavi; iako Ian Anderson, frontmen i glavni kompozitor benda, nije bio ni prvi ni poslednji rokenrol flautista, danas je upravo Jethro Tull prva asocijacija na ovaj instrument u rok muzici.
Pola veka kasnije, mnogo toga više nije isto kao što je bilo krajem veselih šezdesetih: menjali su se muzički trendovi, kroz bend je prošlo ni manje ni više nego 36 muzičara, a uprkos tome što su jedine konstante koje su ostale do danas Anderson i njegova flauta, deluje kao da se ništa bitno nije promenilo. Ma koja postava izašla na binu, flauta i specifični nazalni vokal ne mogu se zameniti za bilo kog drugog izvođača.
Pedesetogodišnjica rada benda obeležena je pravim malim multimedijalnim spektaklom, sa posebno produciranim video materijalom koji je upotpunio muzički doživljaj i podsetio na stara vremena i bivše članove, a repertoar se bazirao uglavnom na prvih desetak godina diskografske karijere, koje važe za "zlatno doba" benda. Pa i ako su Jethro Tull ovog puta posetili Beograd u svojstvu nostalgia act atrakcije, to su učinili sa dobrim povodom i sa mnogo smisla.
Nažalost, godine neumitno čine svoje, pa iako je Anderson svirački jednako dobar kao uvek i iako mu energije za skakanje po sceni ne ponestaje ni na početku osme decenije, glasovne mogućnosti su mu ipak daleko od najboljih dana, što je postajalo sve očiglednije što se koncert bližio kraju. Pa opet, uz malo ispomoći kolega iz benda i "virtuelnih" gostiju nije se toliko ni primetilo. Uostalom, posle toliko godina i uz tako dobru svirku, zar je uopšte i bitno?
Jethro Tull još uvek nisu prestari za rokenrol, kao u njihovom hitu sa istoimenog albuma koji ih je 1976. godine prvi put doveo u Beograd - pre svega zato što muzika koju su stvarali svih ovih decenija nije samo rokenrol, već vanvremenska mešavina naizgled nespojivih stilova. A ono što je van vremena ne može ni da zastari.

Čekamo sledeću godinu i već najavljeni novi album, a onda, nadamo se, i novu turneju. 

Stari Čarli je ukrao ručicu i voz neće da stane, ne može da uspori... Već pedeset godina. Na našu sreću.


DOPADA VAM SE OVAJ TEKST? PRATITE BLOG perpetuuM Mobile I PREKO FACEBOOKA:

Нема коментара:

Постави коментар