25.06.2018.

Filharmonija pod zvezdama - Odiseja u Beogradu


Svetski dan muzike obeležen je i u glavnom gradu Srbije, koncertom Beogradske filharmonije na otvorenom prostoru u novobeogradskom bloku 13. Skriven iza trapavog i neintuitivnog naslova "Piknik pod zvezdama" i bez odgovarajuće najave u medijima, ovaj program je ipak uspeo da okupi iznenađujuće brojnu publiku, kojoj je priređeno po mnogo čemu jedinstveno veče.

Ljubitelji muzičke umetnosti imali su priliku da uživaju u pravom audio-vizuelnom spektaklu, u kojem je pod dirigentskom palicom Nemca Gabrijela Felca notama Džona Adamsa, Riharda Štrausa i Antonjina Dvoržaka ispraćena montaža video snimaka Zemlje i svemira koje je načinila NASA, u okviru multimedijalnog projekta "HD Odiseja".
Delovi ovog konceptualnog triptiha premijerno su izvedeni u Hjustonu ("Planete" 2009, "Zemlja" 2013. i "Svemir" 2016. godine), a beogradska publika imala je priliku da čuje i vidi segmente "Zemlja" i "Svemir". Ono što je većina medija koji su uopšte i najavili ovaj koncert propustila da naglasi je koliko je ovaj program zapravo ekskluzivan - drugo izvođenje "Zemlje" u Evropi (posle Velike Britanije), evropska premijera "Svemira" i uopšte drugo svetsko izvođenje više od jednog segmenta "HD Odiseje" tokom jedne večeri.
Pa opet, i pored neadekvatno skromne reklame i uprkos tome što ovakvi programi (pa makar bili i besplatni) kod nas po pravilu okupljaju vrlo malo (probrane) publike, spektakularni koncert pod otvorenim nebom privukao je veliki broj gledalaca - po procenama medija između 20 i 30 hiljada! Teško je reći da li je zaista i bilo toliko, ali je ograđeni prostor u parku pored Palate Srbije svakako bio premali da primi sve zainteresovane, makar to bili samo i slučajni prolaznici zastali na minut da odslušaju koji takt.
Međutim, poruke koje šalje "Piknik pod zvezdama" mogu se tumačiti na različite načine. Možda je jedan deo stanovnika jedne zemlje seljaka na brdovitom Balkanu zaista gladan kulture, a možda je samo i poslovično sirće slatko kad je besplatno. Pitanje koliko bi gledalaca bilo na besplatnom koncertu neke od balkanskih muzičkih zvezda možda je bolje ostaviti kao retorsko.
Sa druge strane, ako je namera organizatora koncerta bila da podseti da je upravo ova lokacija predviđena za izgradnju (po mnogo čemu promašene) zgrade Beogradske filharmonije, ta ideja je jednostavno proletela iznad glava svih prisutnih u publici - a možda je tako i bolje. Možda bi se jednostavno trebalo opustiti i uživati u muzici i slikama sa velikog ekrana, bez postavljanja suvišnih pitanja? Pa makar to bilo samo hleba i igara za malo uži sloj narodnih masa. Kad bi nam se ovakvi sadržaji nabijali na nos kao što se nabijaju kič, šund i neukus koji nam već decenijama (tužno ali istinito) formiraju sveukupni sistem vrednosti, gde bi nam kraj bio?Jedina zamerka koja se može dati ovom filharmonijskom pikniku je to što nije trajao duže - osamdesetak minuta, računajući i bis, jedva da je dovoljno za to koliko smo gladni da se makar na jedno veče osećamo kao da noćni život čak i u ovom slepom crevu Univerzuma može da nosi nešto lepo i uzvišeno... Pa kad mogu splavovi da trešte do zore, može valjda i filharmonija? Ništa nam ne bi falilo. Naprotiv.


DOPADA VAM SE OVAJ TEKST? PRATITE BLOG perpetuuM Mobile I PREKO FACEBOOKA:


2 коментара:

 1. Marko Bojković27/6/18 22:34

  Follow-up: https://noizz.rs/kontra/kulturo-eve-me-druga-strana-koncerta-bg-filharmonije-pokazuje-kakvi-smo-zaista/vmn8bzm

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. U suštini ništa neočekivano, uprkos tome što je (po onome što sam ja video) bilo sasvim dovoljno mesta za odlaganje smeća. Nažalost, tu nije dovoljna edukacija i podizanje svesti pojedinaca već ozbiljna sistemska reakcija, bilo afirmativna (pojednostavljena procedura i bolji uslovi otkupa plastične i metalne ambalaže) ili represivna (drakonske kazne za bacanje smeća na nepredviđenim mestima). Nije prosečan Srbin ništa prljaviji i bahatiji od prosečnog Francuza ili Nemca (štaviše!), samo jeste mnogo neorganizovaniji, a teško je pridržavati se nekih pravila kad ta pravila ni ne postoje. Pa kad nas već niko ne primorava da se lepo ponašamo, zašto bismo? Ionako će neko počistiti za nama...

   Избриши