Jan 26, 2018

Fates Warning u Beogradu, 25.1.2018.


O ukusima se po pravilu ne raspravlja, pogotovo o muzičkim, ali kad se podvuče neka crta svi će se valjda složiti da se izvođači generalno dele na dobre i loše. Istini za volju, i u tim kategorijama ima nebrojeno mnogo različitih slučajeva, od onih koji ne bi mogli da ponove svoj savršeni studijski zvuk uživo ni da im život zavisi od toga, preko onih koji na tek na koncertima uspevaju da pogode baš onu "žicu" koja im fali na produciranim snimcima, do onih retkih čijim je studijskim i koncertnim izvođenjima nemoguće išta dodati ili oduzeti. Da američki rodonačelnici progresivnog metala Fates Warning spadaju u ovu poslednju grupu jasno je već više od trideset godina, a u to se ponovo uverila i domaća publika, u prepunoj džez sali beogradskog Doma omladine.

Kosmička pravda u umetnosti definitivno ne postoji. Jedan u nizu dokaza za to je i Fates Warning, bend koji je prvi uspeo da spoji tehničku složenost progresivnog roka i žestinu hevi metala u skladnu celinu. Iako su na prelazu iz osamdesetih u devedesete imali nekoliko singlova koji bi se uslovno mogli nazvati hitovima, veći komercijalni uspeh (koji su kasnije dostigli neki bendovi direktno inspirisani njihovim zvukom) nekako im je sve ove godine izmicao, pa tako njihove albume nećemo videti na listama najprodavanijih, a na turnejama retko kada nastupaju u salama koje primaju više od par stotina gledalaca.
Međutim, to što i posle tri i po decenije rada i dvanaest studijskih albuma nisu postali deo mejnstrim scene, za Fates Warning izgleda i nije toliko bitno. Deluje kao da su kultnim statusom sasvim zadovoljni, a da i dalje imaju sveže ideje svedoči i poslednji studijski album "Theories Of Flight" iz 2016. godine, koji trenutno promovišu na evropskoj turneji u okviru koje su posetili i Srbiju. Ono što je bitno je da i nakon svih tih godina Fates Warning ni ne pomišljaju na predaju, a umesto otaljavanja na račun stare slave nastupaju sa količinom energije, emocije i posvećenosti koja bi mnogim njihovim kolegama mogla da posluži kao lekcija.
Ni nastup u beogradskom Domu omladine (jedan od devet koncerata sa evropske turneje sa kojih će zvučni zapisi naći svoje mesto na predstojećem živom albumu) nije po tim pitanjima izuzetak. Odlična atmosfera, besprekorna izvedba, izuzetna reakcija publike. Preko dvadeset pesama, preko dva sata prašenja. Naravno da u toliko vremena ne mogu da stanu sve muzičke želje, ali ako bismo tražili više bili bismo stvarno nezahvalni. Progresivni metal možda nije muzički pravac za svačiji ukus, ali ne uživati u onakvoj svirci prosto je nemoguće, voleli ga ili ne.
Dvadesetak godina nakon što sam ih prvi put čuo, Fates Warning ostaju jedan od retkih bendova koji ne samo da nikad nisu razočarali, već praktično ne prestaju da oduševljavaju. Takav je i opšti utisak sa sinoćnjeg koncerta. Žao mi je jedino što se muzika samo jednom može čuti po prvi put, i iskreno zavidim onima koji tek treba da uživaju u otkrivanju njihovih pesama... Sve što nam sad preostaje je da čekamo živi album i da se nadamo da ćemo u horu iz publike možda prepoznati i svoj glas.
Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

No comments:

Post a Comment