22/12/2017

S ljubavlju, Vinsent


Šest meseci posle premijernog prikazivanja na festivalu animiranog filma u francuskom gradu Ansiju, prvi animirani film napravljen tehnikom slikanja uljem na platnu stiže i pred srpsku publiku. Kako mu i samo ime govori, "S ljubavlju, Vinsent" predstavlja nesvakidašnju posvetu Vinsentu Van Gogu, sa preko 65.000 ručno oslikanih frejmova na kojima je 125 slikara radilo skoro sedam godina. Međutim, da li je u pitanju jedinstveno umetničko delo ili samo kuriozitet, diskutabilno je...

Sa narativne strane, "S ljubavlju, Vinsent" ne govori toliko o samom Van Gogu koliko o okolnostima njegove smrti, koja se zvanično smatra za samoubistvo ali je na osnovu sačuvane prepiske slikara i njegovih bližnjih ostalo dovoljno povoda za sumnju da cela priča nije ispričana do kraja. U tom smislu, ovaj film se najviše može okarakterisati kao svojevrsna detektivska priča (ne predaleko od manira "Građanina Kejna"), bazirana na istinitim događajima ali sa pretpostavkama koje će zagolicati maštu i najboljim poznavaocima biografije holandskog majstora.
Autorski tim koji stoji iza filma, pre svega rediteljski dvojac Dorota Kobiela i Hju Velčmen (dobitnik oskara za kratki animirani film "Petar i vuk", 2007. godine), glavne uloge je dodelio dobro poznatim likovima sa Van Gogovih slika, koji su svi imali svoje mesto u umetnikovom životu i uopšte nije isključeno da fabula filma možda i nije samo plod fikcije. Međutim, centralno mesto svakako zauzima naslovni Vinsent, ne toliko koliko lik koliko kroz svoja dela koja su obilato reminscirana kroz skoro svaki kadar filma. Ako je sama radnja na momente i prespora, čak i za (pre)kratko trajanje od jedva nešto više od sat i po vremena, uživanje u Van Gogovim remek delima pretvorenim u pokretne slike svakako je vredno toga.

Ipak, "S ljubavlju, Vinsent" daleko je od toga da i sam predstavlja remek delo. To što ceo film govori engleskim umesto francuskim jezikom, kojim su njegovi likovi govorili u stvarnosti, još je i najmanja boljka. Iako su osnovne sekvence praktično besprekorne i za poštovaoce Van Gogovog dela savršene onoliko koliko je to moguće za jedan animirani film, velika slaba tačka filma su crno-beli flešbekovi, koji zauzimaju gotovo polovinu trajanja filma, a koji em što ne uspevaju da pariraju genijalnim Van Gogovim koloritima, em što ne podsećaju ni na šta što je Van Gog radio ni po tehnici ni po senzibilitetu, em što bolno razotkrivaju rotoskopsku tehniku kojom je film rađen, i u ovim delovima gledalac se oseća prevareno, magija se raspada i kasnije eksplozije debelog nanosa boje na platnu ne uspevaju da izbrišu opor ukus u ustima... Šteta je što su autori filma forsirali ovu opciju očigledno samo da bi do kraja izgurali naslov "prvog filma slikanog na platnu", umesto da su ove scene priredili nekim od fantastičnih Van Gogovih crtačkih tehnika, koje bi istini za volju predstavljale uobičajeniji animatorski postupak, ali bi filmu dodale dozu iskrenosti koju on ovako nepovratno gubi svakom novom monohromatskom sekvencom...

Neki primeri Van Gogovih crtežaNa kraju, veliko je pitanje da li je "S ljubavlju, Vinsent" zaista napravljen s ljubavlju prema Vinsentu ili samo da bi se izgurao do sada neviđen umetnički koncept, ma koliko lepo zamišljen. U svakom slučaju, ogroman trud uložen u izradu ovog ostvarenja neće ostati uzaludan, jer je u pitanju vrlo zanimljivo delo, ali koje je možda moglo biti i mnogo, mnogo bolje...

Nažalost, kako to često biva, u srpskom prevodu je izgubljena i sjajna igra reči iz naslova filma: "Loving Vincent", bukvalno prevedeno kao potpis iz slikarevih pisama, posmatrano van tog konteksta može se čitati i kao "Voleti Vinsenta", što verujem da je autorima itekako bilo na umu kad su davali ime filmu. Voleti Vinsenta kao umetnika oduvek je bilo lako; ovaj film, s druge strane, nemoguće je ne ceniti, ali baš voleti, nisam siguran... Što je šteta, jer neki njegovi delovi zaslužuju više od toga...


_____________

Post scriptum: Donja fotografija nastala je u septembru 2016. godine u Visokim Tatrama, na vrhu Risi (Rysy, 2499 m.n.v.), na granici Slovačke i Poljske. Iako Politikin Zabavnik nosim na svako putovanje, tada sam se prvi (i za sada jedini) put fotografisao za rubriku "Sa Zabavnikom u svet", iz više razloga. I mada od tog dana do danas nije prošlo ko zna koliko vremena, ta fotografija mi je jedna od dražih uspomena koje imam, između ostalog i zbog Vinsenta na naslovnoj strani, naslikanog rukom mog nekadašnjeg profesora Milana Sube. Zabavnik još uvek nosim svuda sa sobom, Tatre su i danas tamo gde su bile. Profesor Suba nije više među živima... Vinsenta volimo i dalje...Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

6 коментара:

 1. Poštovanje! Divan tekst ste napisali. Volim slike i kad god ima izložba u gradu gdje živim odem na izložbu. Volim Sunckokret i slike suncokreta Vinsent Van Gogha su mi posebne. Volio je žutu boju i često je koristio slušah u jednoj biografiji o njegovom liku i djelu. A "Politikin Zabavnik" je nešto što smo kao djeca uvijek voljeli. I danas volimo. Želim Vam Sretnu Novu Godinu! I da vam se ostvari ono što Vi želite! I još mnogo planinarskih poduhvata i divnih postova u godini koja slijedi. Srdačan pozdrav!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Vam, poštovana Milena! Srećni i Vama Božićni praznici i želim Vam mnogo novih bajkovitih tekstova u Novoj godini!

   Избриши
 2. Hvala Vam, na lijepim željama! Prošle godine ste mi poželjeli mnogi tekstova i sad su ti tekstovi pretočeni u knjigu. Trenutno je na lekturi,u potrazi sam za izdavačem. Srdačan pozdrav!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Sjajne vesti, mnogo mi je drago! U tom slučaju, mnogo sreće u potrazi za izdavačem a čitaoci će već pronaći svoj put. :)

   Избриши
 3. Hvala Vam, na podršci! Dug je to put, kao do vrha planine, ali putovanje je cilj, ne odredište. Još jednom ću Vam poželjeti da u narednoj godini dođete do vrha planine koju zamislite u trenutku dok budete čitali komentar. Pozdrav!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Tako je, neka putovanja su sama sebi svrha... Pa onda neka nam nova godina bude jedno zanimljivo putovanje, a ciljevi će već doći sami po sebi. Veliki pozdrav i sve najlepše!

   Избриши