19.04.2017.

Poznate ličnosti na trkama na duge staze


Mada su mnogi sportisti ušli u istoriju isključivo kao trkači na duge staze, maratoni su ipak pre svega bili i ostali hobi aktivnosti, dostupne (skoro) svima. A kao što svako od nas ima neki svoj ventil za oslobađanje viška energije, tako i mnogo svetski poznatih lica bira da u slobodno vreme učestvuje na dugoprugaškim trkama. Pa iako neki od svog trčanja prave cirkus a drugi se trude da tome pridaju što manji publicitet, zajedničko im je to da na sve možemo da se ugledamo, bar što se trčanja tiče.

Najstariji primer sa ove liste bio bi Alan Tjuring, poznati britanski matematičar i kriptolog, koji je čitavog života bio pasioniran i vrlo agilan trkač na duge staze, pa čak i ostvarivao vrhunske rezultate. Iako se kvalifikovao, povreda ga je sprečila da nastupi na maratonu u sklopu Olimpijskih igara 1948. godine, a vreme koje je postigao na kvalifikacijama bilo je svega desetak minuta duže od pobedničkog vremena na toj Olimpijadi.Iako je već zagazio u devetu deceniju života, holivudski veteran Brus Dern još uvek je aktivan trkač sa čijom kilometražom retko ko može da se meri: od svoje jedanaeste godine do danas pretrčao je preko 200.000 kilometara! Dern sam za sebe kaže da je zavisnik od trčanja, a na temu trail trčanja snimio je i jedan manje poznat film, On The Edge (1986).S obzirom na to da dosta filmskih uloga u današnje vreme zahteva i odličnu kondiciju, nije iznenađujuće da maratonaca najviše ima među popularnim glumcima. Među njima se sa po više istrčanih maratona ističu Rajan "Deadpool" Rejnolds Šaja LaBef, ali i komičar Vil Ferel, koji trči maratone već više decenija. Šon Astin, najširoj publici najpoznatiji kao jedan od glavnih junaka epske trilogije "Gospodar prstenova" (u kojoj pešačenja na duge staze ima napretek), možda na filmskom platnu deluje kao trapavi bucko ali je zapravo itekako spreman sportista - ultramaratonac i trijatlonac.


Više finišerskih medalja sa raznih maratona ima i muzičarka Alanis Moriset, koja se okušala i u klasičnim i u trail maratonima, dok joj je na Njujorškom maratonu društvo pravio Edvard NortonNa Njujorškom maratonu okušao se i Itan Houk, kome je to bio prvi i za sada jedini istrčan maraton, a na istoj smotri trčala je i kantautorka Ališa Kiz - ko je više uživao prosudite po izrazima lica.


Ljudi su često skloni generalizacijama, pa tako kad za neku glumicu znamo iz TV sapunica obično zaključujemo da je u pitanju neka princeza na zrnu graška. Sa "očajnom domaćicom" Teri Hačer stvari stoje sasvim drugačije - glumica je i u šestoj deceniji života aktivna učesnica maratona i trijatlona. Njujorški maraton je istrčala i Kejti Holms, doduše sa ne baš sjajnim vremenom, koje je ipak i dalje bolje od onog koje je postigla "čuvarka plaže" Pamela Anderson koja se jedva dovukla do cilja istog maratona.

Na dugoprugaške trke nisu imuni ni poznati rokeri, pa je tako basista sastava Red Hot Chili Peppers Majkl "Fli" Balzari često viđen na maratonima, dok je gitarista benda Pearl Jam Majk MekKridi iskusan polumaratonac. Čuveni progresiv i simfo rok klavijaturista Kit Emerson je nakon burnih sedamdesetih rešio da se okrene zdravijem životu, pa je tako osamdesetih i devedesetih istrčao i nekoliko maratona. I Džo Stramer, jedna od ključnih ličnosti pank pokreta, okušao se svojevremeno na više maratona (mada ne postoje podaci da je ijedan završio); upitan za režim treninga Stramer je odgovorio u maniru punokrvnog pankera: bez trčanja četiri nedelje pre maratona i deset piva veče pred trku! Taman.


Međutim, ekstremnim trkama bave se (ili su se bavili) i predstavnici nekih mekših muzičkih pravaca. Tako je i Bjorn Ulveus, gitarista švedskog pop sastava ABBA, više puta viđen na najdužoj atletskoj stazi. Na Bostonskom maratonu okušao se Džoi MekIntajer, čija slava je od vremena New Kids On The Block skoro potpuno izbledela, a maratone trči i reper Šon Kombs, poznatiji kao Paf Dedi, P Didi, ili kako god se već zove danas.

Najpoznatija američka TV voditeljka Opra Vinfri veliki je ljubitelj i promoter, ali i učesnik maratona. Budući da Opra važi i za jednu od iritantnijih javnih ličnosti Amerike, mnogi se na maratone na kojima ona učestvuje prijavljuju samo da bi posle mogli da se hvale da su imali bolje vreme od nje. Iz tog razloga (ali i u humanitarne svrhe) maraton u Los Anđelesu je istrčao i Dekster Holand, pevač benda Offspring, koji je od Opre ipak bio sporiji za nekoliko minuta.

Pasionirani maratonac je i "najljući svetski kuvar" Gordon Remzi, kao i poznati japanski pisac Haruki Murakami, koji je o svojim ultraškim iskustvima napisao i autobiografsku knjigu "O čemu govorim kada govorim o trčanju". Nakon što mu je zbog doping skandala doživotno zabranjeno bavljenje profesionalnim biciklizmom, višestruki pobednik trke Tour de France Lens Armstrong prešaltao se na trail running; disciplina u kojoj se Armstrong sada takmiči je 35K, što bi odgovaralo dugim stazama naših treking ligâ.


Za čoveka koga sam ostavio za kraj mnogi verovatno nikad nisu čuli, a vredelo bi. Met Inman je karikaturista, ilustrator, dizajner, ultramaratonac i generalno jedna vrlo interesantna internet persona, za šta treba da zahvali svom ličnom satiričnom sajtu The Oatmeal, na kom je svojevremeno objavio i sjajni strip The terrible and wonderful reasons why I run long distances, smešno-ozbiljnu autobiografsku priču koja je ne samo da je inspirisala mnoge da počnu (ili nastave) da trče na duge staze, nego je prerasla i u pravi pravcati trail maraton koji već godinama privlači veliki broj učesnika.Pa čak i ako neke od ovih poznatih ličnosti same po sebi možda i nisu za primer, makar mogu da nas inspirišu da se i sami pokrenemo. Tako da, ako još niste počeli da prelazite duge staze, krajnje je vreme. Ako mogu oni, možete i vi.


DOPADA VAM SE OVAJ TEKST? PRATITE BLOG perpetuuM Mobile I PREKO FACEBOOKA:

Нема коментара:

Постави коментар