Jan 25, 2017

Skyline Belgrade - nova šarena laža beogradske arhitekture


Danas je u Beogradu predstavljen koncept Skyline Belgrade, na mestu srušene zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u ulici Kneza Miloša. Kao što smo već navikli od beogradske arhitekture javnih objekata poslednjih godina, u pitanju je još jedno nedelo generičke arhitekture, potpuno neprimereno kontekstu, potrebama i mogućnostima lokacije...

Dovoljan je jedan pogled na rendere predstavljene na portalu beobuild.rs da svakoga osim totalnih laika na polju arhitekture uveri da je novi kapitalni projekat beogradskih vlasti još samo jedna u nizu predizbornih šargarepa na štapu upakovanih u šljašteću oblandu za široke narodne mase. Tako smo umesto kapitalnog objekta Ludovika Tomorija (istina, teško oštećenog u bombardovanju 1999. godine, ali ne i nepopravljivog) dobili još jedno bezlično obećanje "lepše i bogatije prestonice" za one koji ne razumeju ni šta lepše i bogatije zaista znači.Novi projekat karakterističan je onoliko koliko mu je originalno i ime: opet su to nekakve kule kao preslikane sa razglednica arapskih naftnih centara, opet je to arhitektura i previše puta viđena do sada i opet je tu na delu grandomanija najgore moguće vrste. Tako je predloženi kompleks uklopljen u urbano tkivo Savskog venca bez ikakvog obzira prema urbanističkim parametrima i ograničenjima okruženja. Ali bez brige, opet će prema najavama plan detaljne regulacije biti "naštimovan" prema projektu, umesto da se radi obratno, što bi bilo normalno po pravilima struke - da ne pominjemo zakonsku proceduru.Kao i većina projekata koji su poslednjih godina predstavljeni kao nešto što će transformisati lice Beograda u jednu modernu metropolu, i Skyline Belgrade pokazuje patološku potrebu glavnog grada da ima svoj "city", trideset ili više godina nakon što su ovakvi tipovi poslovnih četvrti počeli da se grade po pravim evropskim metropolama, i bar deset godina nakon što je ovaj esencijalno američki konstrukt prepoznat kao neprimeren urbanističkoj tradiciji starog kontinenta. Ugledajući se na investitorsko graditeljstvo Bliskog Istoka umesto na iskustva nama bližih evropskih centara, usput rušeći vredne graditeljske spomenike da bi oslobodio mesto za nepromišljene eksperimente bez potpore u prethodnim studijama opravdanosti, Beograd je na odličnom putu da umesto "zapada na istoku i istoka na zapadu" ostane izgubljen u prostoru i vremenu kao crna tačka evropske arhitektonske scene.

Obratiti pažnju na motiv ptica selica!

Da li u Beogradu uopšte postoji potreba za ovakvim kompleksom, ne samo na datoj lokaciji već uopšte, pitanje je koje se naravno ne postavlja, kao što se ne postavlja ni pitanje povezivanja objekta ovolikog kapaciteta u ionako saobraćajno problematičnu ulicu Kneza Miloša. Najbitnije je da su usta gradskih čelnika već puna rokova za početak izgradnje i najavâ investicija koje će padati s neba umesto kiše. Kako mediji prenose, gradonačelnik Beograda Mali Siniša izjavio je da je ovo "veliki simbol potpune promene". Tačka. Nama onda ostaje samo da verujemo da potpuna promena uskoro sledi, a da će projekti poput Skyline Belgrade-a, Belgrade Waterfront-a i drugih šarlatanskih rešenja bombastičnih stranih imena bez konkretnog značenja - ostati samo na nivou simbola.

(Sve ilustracije preuzete sa sajta beobuild.rs)


Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.


No comments:

Post a Comment