26/12/2016

Malo drugačiji praznični filmovi


Novogodišnji i božićni praznici su već stigli, a sa sobom su na male ekrane doneli i praznične filmove. Kao i svake godine, manje ili više vredna ostvarenja sedme umetnosti okupiće porodice pred malim ekranom, doneti mnogima osmeh na lice i dodatno ulepšati najsvečanije doba godine. Ipak, o ukusima ne treba raspravljati, pa će tako onima koji bi praznično raspoloženje najradije prespavali zašećereni filmovi prigodni za sve uzraste samo izvrnuti želudac. Srećom, i za to ima leka!

U nastavku teksta predstavljam nekoliko filmova koje ćemo retko videti na televiziji tokom zimskih praznika, ali svejedno imaju trunčicu prazničnog duha u sebi, taman toliko da u njima mogu da uživaju i oni koji inače nisu ljubitelji praznične atmosfere. Doduše, potrudiću se da izbegnemo klasične horore sa deda mrazovima, kojih ima i previše ne samo za ovu listu nego uopšte... Pa kad vam sledeći put neko predloži gledanje novogodišnjih i božićnih filmova, slobodno predložite neki od naslova sa ove liste - nećete pogrešiti.


Gremlins (1984)

Lutkarske horor komedije su uvek "klizav teren" i neretko ne uspevaju da dobace dalje od očajnog kempa, što ipak nije slučaj sa Gremlinima. Optimalan odnos između smeha i straha obezbedio je ovom filmu mesto u programskim šemama, ali poslednjih godina sve ređe u prazničnom terminu, iako je u pitanju možda i najpristupačniji veselo-mračni božićni film za sve generacije.
Brazil (1985)

Svaki film Terija Gilijama je izuzetan na svoj način, ali kritičari najčešće ističu Brazil kao njegovo najbolje delo. Mračna satira smeštena u distopijski svet u bliskoj budućnosti kritikuje pre svega birokratiju i ekscesivnu regulativu, ali i konzumerističko društvo, posebno kroz poznatu božićnu simboliku i ikonografiju.
Lethal Weapon (1987)

Sunčana Kalifornija nije mesto koje se automatski povezuje sa zimskim praznicima, pa je tako i prvi deo Smrtonosnog oružja teško shvatiti kao božićni film - što on definitivno jeste. Osim toga što se radnja filma odvija oko Božića (sa jednom akcionom scenom u rasadniku božićnih jelki i završnom makljažom pod svetlošću šarenih lampiona), prisutni su i motivi iskupljenja i "povratka na pravi put" glavnog junaka, karakteristični za praznične priče. Kao ne-božićni film koji je zapravo božićni, ili božićni film koji to zapravo nije (u zavisnosti od tumačenja), stoji rame uz rame sa sledećim na ovoj listi.
Die Hard (1988)

Za  razliku od prethodnog naslova, Umri muški se (uprkos praktično identičnom kalifornijskom okruženju) jednoglasno smatra pravim pravcatim božićnim filmom. Božićni ili ne, definitivno će ostati upamćen kao jedan od akcionih blokbastera koji su definisali ovaj žanr i film koji je lansirao karijere Alana Rikmana, kao odličnog negativca, i Brusa Vilisa, kao heroja koji podjednako dobro ispaljuje metke i viceve. Za puštanje mozga na pašu - savršeno štivo.
Scrooged (1988)

Dikensova Božićna priča dobija novu dimenziju u interpretaciji Bila Marija na vrhuncu popularnosti. Ako je neko mislio da poznata viktorijanska fantazija ne može biti ciničnija, neka pokuša ponovo sa ovom crnom komedijom u kojoj će jednako uživati i oni koji se raduju praznicima i oni kojima sve to ide na živce - i jedni i drugi će imati za koga da navijaju.


Prelaz iz osamdesetih u devedesete predstavljao je kreativni vrhunac i za Tima Bartona, a Edvard Makazoruki do danas je ostao jedan od njegovih najoriginalnijih filmova. Sumorna bajka o odbačenom dečaku sa makazama umesto ruku imala je toliko upečatljivog glavnog junaka da se često zaboravlja da je to takođe i božićna priča.


Nastavak (po mom mišljenju nešto boljeg) Betmena iz 1989. godine ponovo je režirao Tim Barton. Do Nolanovog preuzimanja franšize ovo je bio najmračniji film o heroju sa maskom šišmiša, ali i pored toga ovo je pravi pravcati božićni film, sa svom pratećom ikonografijom i čestim referencama na "najveselije doba godine". Dobro, nema Deda Mraza, ali ima Denija DeVita kao Pingvina, što je svakako bolje.


Mračni božićni film? Ostavite to Timu Bartonu! Iako režiju ovog animiranog filma potpisuje Henri Selik, u pitanju je od početka do kraja Bartonovo čedo (priča, likovi, dizajn). Uvrnuta priča o "kralju Noći veštica" koji odlučuje da pod svoje uzme i Božić puna je scena koje će deci ostaviti traume za ceo život a u kojima će nešto stariji "Božić-skeptici" iskreno uživati.

Sveštenik, blek metalac i lažni vidovnjak provode Božić zajedno... Ovo nije početak nekog uvrnutog vica, već siže još uvrnutije (odlične!) horor komedije španske produkcije, u kojoj pomenuti trojac pokušava da spreči dolazak Antihrista u božićnoj noći. Možda ćete se malo pomučiti da pronađete ovaj film, ali vredi svake muke!
Four Rooms (1995)

Sjajno iščašeni omnibus odvija se (kao što mu naslov sugeriše) u četiri hotelske sobe u toku novogodišnje noći. Priču nosi uvek odlični Tim Rot, sa plejadom zvezda u epizodnim ulogama, kroz najneverovatnije moguće situacije u "najluđoj noći". Međutim, iako je u pitanju komedija, eksplicitni i neretko brutalni momenti garantuju da ovaj film nećete gledati u okviru novogodišnjeg programa.


Poslednji film velikog Stenlija Kjubrika prepun je pažljivo razrađenih detalja i ništa u njemu nije slučajno, pa tako nije čudno da je teška i perverzna priča o bračnom paru koji na površini deluje presrećno a iznutra se raspada ispričana baš u vreme Božića. Možda je ovaj film nekima prespor, nekima dosadan a nekima nerazumljiv (kao uostalom i većina Kjubrikovih dela), ali je zato retko gde na tako eksplicitan i upečatljiv način ogoljeno licemerje "prvog sveta", posebno simptomatično za vreme praznika. Za probrane sladokusce.
End Of Days (1999)

Švarcenegera često gledamo u ulozi "Turbo Tate" tokom božićnih praznika, ali ovu novogodišnju priču ćemo retko videti na televiziji. A s obzirom na tematiku (dolazak Antihrista na Zemlju na prelazu u novi milenijum), snažnu religijsku simboliku i muzičku podlogu kojom dominiraju industrial, trance i nu metal, nije teško zaključiti zašto.

Kristijan Bejl u jednoj od svojih najboljih uloga, muzika osamdesetih, seks, droga, nasilje i strah, hipersatirični božićni tonovi. Šta je još više potrebno za praznično uživanje? Neki kažu da je ovo horor, neki da je komedija, sve u svemu vrlo nasilan i sadističan, ali isto toliko i zabavan film. Ko ima stomak za takvu zabavu...


Punokrvni akcioni triler prepun snega, božićne muzike, nasilja i Deda Mrazovih kostima. U suštini, osnovni motivi nesrećne zamene identiteta i pljačke koja polazi po zlu ne mogu se baš nazvati originalnim, a ni sam film nije remek delo sedme umetnosti, ali solidna glumačka podela i nekoliko ne baš potpuno očekivanih obrta dovoljna su preporuka za ubijanje oko dva sata vremena u prazničnoj noći, ako nemamo ništa pametnije za gledanje.
Bad Santa (2003)

"Sve te maske kriju bol i neki sasvim drugi lik", što bi rekao Balašević. Tako se ukratko može objasniti radnja Nevaljalog Deda Mraza - sjajni Bili Bob Tornton u ulozi sitnog kriminalca naizgled bez ikakvih ljudskih kvaliteta u odelu Deda Mraza, koji uspeva donekle da se iskupi do kraja ove crne krimi-komedije, pa tako ovaj film može biti sasvim prikladan za jedno malo drugačije praznično veče.
In Bruges (2008)

Kad smo kod crnih krimi-komedija, U Brižu je za svaku preporuku, sa ili bez božićne konotacije. Pod autorskom palicom ne tako plodnog ali vrlo uspešnog scenariste i režisera Martina MekDonaha pratimo par plaćenih ubica koji provode praznike u bajkovitom belgijskom gradu čekajući instrukcije svog nalogodavca. Inteligentan zaplet, složeni likovi i živopisna arhitektura jednog od najočuvanijih srednjovekovnih gradova u Evropi samo su neke od odlika ovog više nego zanimljivog ostvarenja, uz upozorenje da ga ne treba gledati odmah posle prazničnog ručka jer neke scene ipak zahtevaju malo jači stomak.
Rare Exports (2010)

Jeziva fantazija donosi jedan potpuno nov osvrt na legendu o Deda Mrazu iz njegove "rodne zemlje" - Finske. Postepeno građena mračna atmosfera, bajka, mitologija, humor, strava i užas prepliću se u ovom filmu na načine koje mogu da zamisle samo umovi sa poluostrva na čijem većem delu noć traje šest meseci.

Krampus (2015)

U folkloru nekih srednjoevropskih zemalja, Krampus je mitsko biće povezano sa Božićem, različite uloge u zavisnosti od tradicije, ali obično sa zadatkom da kažnjava nevaljalu decu. Očigledno zamišljen kao horor-komedija za celu porodicu na tragu Gremlina, ovaj film se malo otrgao kontroli i završio par nijansi "hororičniji" nego što bi bilo prihvatljivo celoj porodici, što ne znači i da bi ga trebalo izbegavati. Različite porodice ionako imaju različite ukuse.

Komedije sa žurkama koje se otimaju kontroli praktično čine zaseban žanr, kojem pripada i ovo ostvarenje, u čijem zapletu šefovi ogranka kompanije koji je pred gašenjem odlučuju da ipak održe božićnu zabavu koju im je uprava zabranila, kako bi impresionirali važnog potencijalnog klijenta. Naravno, nastupa (predvidljivo) ludilo ionako komplikovanih odnosa među zaposlenima, šefovima i direktorima, začinjeno preterivanjem u alkoholu, izlivima seksualnih frustracija i slučajnom konzumacijom teških droga... Sasvim solidna praznična razbibriga sa vrlo dobrom glumačkom podelom garantuje da posle ove žurke neće biti glavobolje.
Bonus:Prvi film iz serijala Ratova zvezda bio je toliko uspešan da je za kratko vreme stvorio gomilu spin-off materijala, uključujući knjige, stripove, animirane serije, igračke... Samo godinu dana nakon filma, snimljen je ovaj televizijski božićni kolaž (bez direktnog učešća Džordža Lukasa) u kojem su glavni glumci reprizirali svoje uloge. Razumljivo, Božić se ne spominje jer se radnja ipak odvija "nekada davno u dalekoj, dalekoj galaksiji", ali je zato sva božićna ikonografija tu.

Među ljubiteljima serijala, "praznični specijal" se rangira kao nešto najgore što se ikad pojavilo u okviru franšize, što je svojevrstan podvig. O "uspehu" filma dovoljno govori podatak da posle premijernog prikazivanja (17. novembra 1978.) nikad više nigde nije zvanično prikazan, ali ma koliko se Džordž Lukas kasnije potrudio da se na celu priču zaboravi, preživeo je do danas putem snimka originalne emisije koji je neko ipak uspeo da napravi. Da li vredi pogledati ga kao malo drugačiji praznični film ili samo kao kuriozitet, prosudite i sami - integralna verzija je dostupna na YouTube! Pa uživajte... ako možete.

Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

Нема коментара:

Постави коментар