02/09/2016

Mali vodič u maloj noći muzeja


Kao jedan od gradova sa najdužom kontinualnom istorijom naseljavanja, Sremska Mitrovica se može podičiti izuzetno vrednim muzejskim fondovima. Muzej Srema, koji ove godine proslavlja sedamdeset godina rada, raspolaže neprocenjivom arheološkom zbirkom od praistorije do rimskog carskog grada Sirmijuma, na čijim temeljima leži i današnji glavni grad Srema. Uprkos tome što su vrata obe muzejske zgrade otvorena za sve znatiželjnike, problem slabe posete, sveprisutan u našem društvu, ne zaobilazi ni Srem. U muzeje je posebno teško privući najmlađe, kad ni oni "veliki" više nemaju naviku da se kulturno uzdižu; međutim, Muzej Srema je odlučio da se pozabavi ovim pitanjem na originalan način.


U vremenu brzog razvoja sistema za prenos informacija, prosečnom čoveku je najlakše da na internetu vidi sve što ga zanima, pod uslovom da ga nešto uopšte i zanima. U takvoj situaciji, jedan od najvećih gubitnika su klasični muzeji, koje neretko zamišljamo kao puke depoe eksponata pod staklenim zvonom. Sve manja atraktivnost muzejskih zbirki odavno je prepoznata širom sveta, pa se tako sve osim najvećih svetskih institucija ovakvog tipa već duže vreme dovijaju da privuku posetioce na sve moguće i nemoguće načine. Najpoznatija promocija muzeja u Evropi svakako je Noć muzeja, tokom koje radoznalci imaju prilike da vide sadržaje velikog broja muzejskih i kulturnih ustanova (često i onih koje su inače dostupne u ograničenoj meri), u celoj Evropi i mnogobrojnim gradovima Srbije, uključujući i Sremsku Mitrovicu.Međutim, Noć muzeja se održava samo jednom godišnje, pa su tako muzejske zgrade tokom ostala 364 dana često puste i zaboravljene. Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici delimično rešava ovaj problem organizovanjem kulturnih dešavanja u svom otvorenom lapidarijumu, među antičkim spomenicima neiskazive vrednosti. Ipak, i ove manifestacije obično posećuje ograničen krug ljudi, a među njima vrlo malo najmlađe populacije, pa je zato Muzej Srema započeo projekat "Mali vodič", kako bi se stalna arheološka postavka približila pre svega deci, ali i svim drugima koje zanima bogata istorija ovog sremskog grada i njegove okoline.


A mali vodič je jedanaestogodišnji Aleksa Teodorović, učenik petog razreda mitrovačke škole "Sveti Sava", zaljubljenik u istoriju i arheologiju (naročito dinosauruse), pred čijim znanjem bi se postideli i mnogo stariji i mnogo stručniji. U prvoj "Maloj noći muzeja" mali kustos je proveo grupu kroz deo stalne arheološke postavke Muzeja Srema, a bilo je reči o praistorijskim naseljima na području Srema, ostacima životinja ledenog doba pronađenim u okolini Sremske Mitrovice, artefaktima bronzanog i gvozdenog doba...


Koliko je cela ideja uspela, možda najbolje svedoči zainteresovanje mališana koji su se gurali da iz što veće blizine zagledaju svaki predmet, uz stalna zapitkivanja ("a šta je ovo, a šta je ovo"), a mali vodič je na sva pitanja imao spremne odgovore. Nisu samo Aleksini vršnjaci naučili nešto novo: u izlaganju su se mogle čuti i "teške reči" kao što su interglacijal, fosilizacija fibula, a pomenuti su i pojmovi Ginc, Mindel, Ris, Virm, kultura ravnih polja sa urnama, Halštat i druge za koje bi i neki stručnjaci morali dobro da zagrebu po memoriji.

Mali Aleksa se u ulozi vodiča snašao odlično, savršeno kombinujući ozbiljnost primerenu temi sa zdravom dozom dečijeg glupiranja, pa mu je oprostiti i poneku bezazlenu greškicu koja bi se mogla potkrasti i profesionalnim kustosima. A o zanimljivosti "Male noći muzeja" dovoljno je reći da prisutni nisu hteli da se raziđu nakon završetka planirane ture, već je Aleksa za sve kojima istorije nije bilo dovoljno napravio i brzinski krug kroz preostalih nekoliko prostorija arheološke postavke koje nisu bile u prvobitnom planu, a mališanima se muzejsko veče očigledno pokazalo interesantnijim od igraonice. Da čovek ne poveruje!

Kraj celovečernjeg druženja sa malim genijalcem ipak nije i kraj projekta. Uskoro slede nove ture, a u njima nove teme i nove priče, pa će tako oni koji su propustili prvu "Malu noć muzeja" ubrzo imati priliku da to nadoknade. Iz tog razloga namerno nisam pisao objašnjenja ispod slika koje prate ovaj tekst: mali vodič će vam sve to vrlo rado ispričati sam. Vaše je samo da se pojavite na sledećoj "Maloj noći muzeja" u Muzeju Srema.Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

Нема коментара:

Постави коментар