28.08.2016.

Poznate ličnosti na planinarenju


Nije tajna da su poznate ličnosti (ili "selebritiji", kako neki vole da ih nazivaju) u velikoj meri zaslužne za formiranje ukusa širokih narodnih masa. Etaloni ponašanja poznatih preslikavaju se u živote nepoznatih, ali najčešće u najnegativnijim primerima. I dok tu i tamo postoje popularni sportisti koji promovišu zdrave stilove života, dobar deo onih najpoznatijih (glumci, muzičari, TV ličnosti) još uvek je zaslužan za širenje slike da je za svaku pohvalu biti plitak, glup, amoralan i poročan. Ipak, i među poznatima postoje i oni koji svoje slobodno vreme vole da provode u prirodi, a neki od njih su i ostvareni planinari i alpinisti. Pogledajmo samo neke od najupečatljivijih primera, i ugledajmo se na njih ako možemo.

Mada se mnogi neće složiti sa njegovim metodama, jedan od najpoznatijih promotera prirode svih vremena svakako je Ber Grils, čije ime je odavno postalo sinonim za preživljavanje u divljini. Pre nego što je počeo da snima televizijsku emisiju koja ga je proslavila, Ber Grils je bio aktivni vojnik, ali i izviđač i planinar. Između ostalog, 1998. godine je ispenjao Everest, i to samo godinu i po dana nakon što je u padobranskoj nezgodi slomio kičmu!

Ber Grils na Everestu
(izvor: www.dailymail.co.uk)

Možda najiskusniji planinar među poznatim glumcima je Brajan Blesd, engleski veteran kojeg naša publika najbolje pamti po ulozi kralja Ričarda u prvom serijalu "Crne Guje". Blesd se penjao na visoke vrhove širom sveta, između ostalih na Kilimandžaro i Akonkagvu, a tri puta je pokušavao da se popne i na Everest: nije uspeo nijednom, a najbliže je bio 2004. godine, kada je dostigao visinu od 8600 metara bez dodatnog kiseonika, kao najstariji čovek kome je tako nešto pošlo za rukom; tada mu je bilo 68 godina. Sledeće godine postao je i najstariji čovek koji je pešačio do Severnog magnetnog pola, ali je taj rekord kasnije oboren.

Brajan Blesd na Everestu
(izvor: www.dailymail.co.uk)

Na Kilimandžaro se popela i glumica Džesika Bil, koja se na taj podvig odlučila kao deo ekipe (nama manje poznatih) američkih javnih ličnosti koja je imala za cilj da skrene pažnju na nedostatak vode u Africi. Nakon Kilimandžara, glumica je najavila i pokušaj uspona na Everest u narednom periodu.

Džesika Bil na Kilimandžaru
(izvor: www.people.com)

Naizgled najblesavija ekspedicija na Kilimandžaro, ali sa zapravo vrlo ozbiljnim razlogom, realizovana je 1994. godine, kada se grupa britanskih aktivista popela na najviši vrh Afrike naizmenično noseći gumeni kostim nosoroga kako bi ukazali na ugroženost ove vrste. Deo ove ekipe bio je i čuveni pisac Daglas Adams, autor serijala "Autostoperski vodič kroz galaksiju". Od tada do danas, fondacija Save the Rhino redovno organizuje ovakve uspone, ali je Adams ostao najpoznatija ličnost koja je u njima uzela učešće.

Daglas Adams u kostimu nosoroga na Kilimandžaru
(izvor: galactichitchhikers.com)

Medijski magnat Ričard Branson, osnivač Virgin grupacije, poznat je i kao neustrašiv avanturista (između ostalog i Ginisov rekorder u više disciplina u kajtsurfingu), a i u poznim šezdesetim godinama života aktivan je visokogorac. Najpoznatiji njegov uspon je na Mon Blan 2018. godine, u dobrotvorne svrhe, prilikom kog je za dlaku izbegao smrt u odronu stene.

Ričard Branson na Mon Blanu
(izvor: itv.com)

Iako se ne može pohvaliti velikim planinarskim iskustvom, Martin Šin je 2003. godine sa svojim unukom prešao transverzalu Camino de Santiago, koja se proteže dužinom od preko hiljadu kilometara kroz južnu Francusku, severnu Španiju i Portugal. Inspirisan tim iskustvom, Šinov sin Emilio Estevez snimi film "The Way" 2010. godine, tokom čijeg snimanja su glavni glumci ispešačili preko 300 kilometara.

Martin Šin u filmu "The Way"

Poznati holivudski mačo-men Klint Istvud okušao se i u alpinizmu, a na tu temu je snimio i film "The Eiger Sanction" (davne 1975. godine), u kojem je demonstrirao svu svoju okretnost, snimajući fizički zahtevne scene bez dublera, na autentičnim lokacijama.

Klint Istvud u filmu "The Eiger Sanction"

Još jedan spretan penjač među glumcima je i Džared Leto, koji se penjanjem u steni bavi godinama a trenutno snima i dokumentarac na tu temu. Istim sportom bavi se i Džek Ozborn, sin čuvenog rokera Ozija, koji je svoje penjačko umeće (ali i sklonost ka drugim ekstremnim sportovima) prikazao u rijaliti seriji "Adrenalin Junkie".

Džared Leto tokom snimanja dokumentarca "Great Wide Open"
(izvor: steller.co/jaredleto)
Džek Ozborn u rijaliti seriji "Adrenaline Junkie"
(izvor: www.escaladamutante.com)

Verovatno najpoznatiji penjač u steni iz sveta rokenrola je Dejvid Li Rot, proslavljen kao originalni pevač sastava Van Halen. Sredinom osamdesetih, kada je napustio matični bend, promovisao je svoj solo album "Skyscraper" prikazujući svoje veštine u video spotovima.

Dejvid Li Rot na snimanju spota
(izvor: www.rotharmy.com)

Da život poznatih ne mora da se sastoji od ekscesa i glamura pokazuje oskarovac Metju Mekonahi, koji sa porodicom svaki redak slobodan trenutak provodi u kamp-prikolici, u pešačenju i na planinarenju.

Porodica Mekonahi u kanjonu Kolorada
(izvor: matthewmcconaughey.lucidfusion.com)

Fotografija naslovljena "Arnold Švarceneger uživa u prirodi" odavno je predmet sprdnje na internetu, ali je činjenica da najveća zvezda akcionih filmova osamdesetih i devedesetih (i sigurno najpoznatiji bodibilder svih vremena) voli da provodi svoje vreme u prirodnom okruženju, što se često može videti na njegovim profilima na društvenim mrežama. Iako se Švarcika ne može pohvaliti većim planinarskim dostignućima, značajan je njegov doprinos planinarstvu u Kaliforniji, gde je lično otkupio preko 16 hektara zemlje u vrednosti od pola miliona dolara kako bi se dovršilo trasiranje transverzale Backbone Trail u planinama Santa Monike. Osim toga, njegov rodni gradić Tal u Austriji odužio mu se pešačkom stazom nazvanom njegovim imenom.

Švarceneger uživa u prirodi
(izvor: imgur.com)

Tema za sebe su političari, od kojih mnogi (predvidljivo) koriste boravak u prirodi u promotivne svrhe, a na to nisu imuni ni lideri najvećih svetskih sila. Tako se ruski predsednik Vladimir Putin često i u kavkaskim i sibirskim bespućima prikazuje kao čvrst tip spreman na sve situacije, dok je njegov prekookeanski suparnik Barak Obama za vreme svog mandata predsednika SAD (kad nije naređivao bombardovanja i invazije zemalja trećeg sveta) voleo da se predstavlja kao narodski čovek koji uživa u pešačenju i lepim pogledima...

Putin u planinama Sibira
(izvor: rt.com)
Obama na planinarenju na Havajima
(izvor: Wikimedia Commons)


A kako stoje stvari kod nas? Može se reći da naše poznate ličnosti koje ponekad viđaju na planini (koje se mogu nabrojati na prste jedne ruke) to rade zbog publiciteta i lične promocije a ne iz pravih avanturističkih pobuda, pa je bolje da im ovde ne pominjemo imena. U izuzetke bi se mogla svrstati glumica Hristina Popović, poznata i po najrazličitijim ekstremnim aktivnostima u prirodi, između ostalog i po usponu na Kilimandžaro. Čovek koji je uradio mnogo za popularizaciju života u prirodi i srpske ruralne sredine, a čije ime zaslužuje da bude pomenuto, je Jovan Memedović, često i sâm viđen i na planini. Oni ostali svakako će sami naći načina da se pohvale nekim svojim sumnjivim uspesima...

Hristina Popović na Kilimandžaru
(izvor: Instagram)
Jovan Memedović
(izvor: www.turistickisvet.com)

Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

Нема коментара:

Постави коментар