19/05/2016

Preporuke za Noć muzeja: Arhitektonska tura 2016.


Najveća muzejska manifestacija u Evropi ponovo je pred nama. Noć muzeja se održava u subotu 21. maja 2016. godine, po dvadeseti put ukupno, a trinaesti put kod nas. Ove godine u nešto manje gradova nego u prethodnih nekoliko godina, ali je zato standardno bogata ponuda u glavnom gradu bogatija nego ikada: ovogodišnje noćne ptice u Beogradu očekuje zamalo devedeset postavki! Budući da je iole kvalitetan obilazak svih ovih programa fizički neizvodljiva misija, i zvanični sajt Noći muzeja već nekoliko godina predlaže razne tematske ture za malo probirljivije posetioce. Pre dve godine sam objavio nekoliko predloga za ljubitelje arhitekture, a prošle godine je postojala i Arhitektonska tura po izboru profesora Branislava Mitrovića. Ove godine zvanične Arhitektonske ture nažalost nema, ali za one koje zanima ova oblast evo nekoliko sadržaja na koje bi trebalo obratiti pažnju.


Za razliku od nekih prethodnih godina, ovog puta nema postavki koje su "must-see", bar što se arhitekture tiče, što ne znači i da ponuda neće zadovoljiti i najprobirljivije arhitektonske sladokusce. Najveća zgrada koja će primiti posetioce je Palata Srbije (nekadašnje Savezno Izvršno Veće), gde će kroz šest svečanih salona biti vođene ture sa akcentom na modernistički dizajn. Sa druge strane Save, na Kalemegdanskoj tvrđavi, biće aktivne čak četiri arhitektonski atraktivne lokacije. U Rimskom bunaru biće postavljena svetlosna instalacija koja reaguje na pokrete i prisustvo posetilaca, a u neposrednoj blizini biće omogućen ulaz u bunker JNA, koji je za javnost otvoren tek prošle godine. U prostoru Barutane biće predstavljen rimski žrtvenik iz III veka, otkriven 1927. godine, za koji se vezuje zanimljiva priča koju kustosi ljubomorno čuvaju za veče otvaranja. U Stambol kapiji će biti održane radionica starih zanata i izložba srednjovekovnih kostima, koje same po sebi nemaju veze sa arhitekturom, ali ovu građevinu svejedno vredi videti iznutra.

Rimski bunar
Bunker JNA

Jedna od najvećih atrakcija Noći muzeja 2014. godine bila je zgrada Alpha banke na uglu ulica Kneza Miloša i Kralja Milana, a njen raskošni enterijer će ugostiti sve zainteresovane i ove godine. Premijerno će biti otvorene prostorije Beogradske nadbiskupije, nekadašnje diplomatsko predstavništvo Austrougarske u Kraljevini Srbiji, a najšira javnost će moći da iznutra razgleda i Rimokatoličku Crkvu Krista KraljaPosebnu zanimljivost predstavlja enterijer upravne zgrade Železnice Srbije iz 1931. godine, sa liftom tipa paternoster (otvoreni drveni lift koji se konstantno kreće između spratova bez zaustavljanja) u kojem će posetioci moći da se provozaju. Ovo je najstariji lift u Beogradu, a iako na sajtu Noći muzeja piše da je jedini aktivni lift ove vrste u Evropi zapravo je tek jedan od više stotina (samo u Nemačkoj još uvek radi više od 200 paternoster liftova), što ga svejedno ne čini manje atraktivnim.

Veliki hol Alpha banke
Sala za sastanke Alpha banke

Za posetioce će ponovo biti otvorene kapije Novog groblja, sa vođenim turama tokom kojih će uz pratnju vodiča biti posećene večne kuće velikana srpske književnosti, čiji nadgrobni spomenici predstavljaju prava mala arhitektonska remek-dela. Beli dvor, uvek podjednako interesantan ljubiteljima istorije i zaljubljenicima u arhitekturu, prezentovaće izložbu "Istorijske veze dinastija Karađorđević i Romanov", čiji naslov govori sam za sebe.

Glavni hol Belog dvora
Detalj enterijera Belog dvora

Za one koje više interesuju savremene tendencije u arhitekturi i dizajnu, biće organizovano više radionica i tribina. Radionica enterijera "Prostor promene" održava se u galeriji Parobrod, a u Kulturnom centru Beograda biće postavljene čak tri izložbe, od čega je jedna posvećena Arhitektonskom studiju 2 iz Zagreba. Možda i najzanimljivija postavka sa stanovišta aktuelne arhitekture biće prezentovana u galeriji Odseka za vajarstvo Fakulteta likovnih umetnosti, na Senjaku: posetioci će moći da vide najuspelija rešenja radionice na temu arhitekture i elemenata prostora i da čuju predavanje o ženskom stvaralaštvu u arhitekturi i značajnim delima žena arhitekata.

Detalj Muzeja Nikole Tesle

Pored navedenih sadržaja, nesumnjivo će među najvećim atrakcijama ovogodišnje Noći muzeja biti i Muzej Nikole Tesle, gde će biti predstavljeni izumi velikog naučnika na polju terapeutike, zatim Muzej nauke i tehnike, Železnički muzej, Muzej anatomije životinja pri Fakultetu za veterinu, a za veliku atrakciju već nekoliko godina važi i takozvana Doktorova kula, zgrada prve psihijatrijske bolnice na Balkanu. Međutim, ubedljivo najatraktivniji programi ove godine, Muzej anatomije čoveka pri Medicinskom fakultetu i Forenzička zbirka pri Institutu za sudsku medicinu, rezervisani su za ograničen broj posetilaca koji je vrlo brzo popunjen. Više sreće dogodine...

Narodni muzej je i ove godine zatvoren tokom Noći...

Nažalost, dve najveće muzejske institucije u Beogradu ni ove godine nisu deo Noći muzeja. Dok Narodni muzej još i nekako funkcioniše, vrata Muzeja savremene umetnosti stoje zamandaljena još od pre nego što je Noć muzeja uopšte zaživela u Srbiji. A ako nas ova noć nešto uči, to je da publike za kulturu i umetnost, čak i u našem tamnom vilajetu, svakako ima, a iz godine u godinu veća je i ponuda. Samo da je još malo sistemske podrške, gde bi nam kraj bio...


Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

Нема коментара:

Постави коментар