09/07/2015

"Građevinski" animirani filmovi


Prošlo je više od godinu dana otkako sam poslednji put pisao o filmovima o arhitekturi. Iako sam još tada planirao da pišem i o animiranim filmovima slične tematike, nekako su neke druge teme ispadale preče, tako da je ova ideja malo duže ostala sa strane, ali ne i zaboravljena.

Za razliku od igranih filmova, od animiranih se naravno ne očekuje da ovu profesiju prikazuju u realnom svetlu, tim pre što je najveći broj ovde nabrojanih naslova namenjen najmlađoj publici. Što ne znači da u njima ne mogu da uživaju i malo stariji, naročito oni iz sveta arhitekture i građevinarstva.Pre nego što su stvorili lik Mikija Mausa, Volt Dizni i danas nepravedno zaboravljeni Ab Ajverks radili su na serijalu crtanih filmova u kojima je glavni lik bio "srećni zec" Osvald. U jednoj od poslednjih epizoda koju su Dizni i Ajverks napravili pre nego što su osnovali sopstvenu firmu, Osvald se našao u ulozi radnika na gradilištu.

Nekoliko godina kasnije, Dizni je napravio rimejk pomenute epizode zeca Osvalda sa Mikijem Mausom u glavnoj ulozi. Mada je ovo danas jedan od manje poznatih ranih radova Diznija (Ajverks je u to vreme već raskinuo ortakluk), bio je čak i nominovan za Oskara za najbolji kratki animirani film 1934. godine.

Film koji je pobedio Mikija Mausa u trci za Oskara takođe je bio Diznijev, i takođe "građevinski": u pitanju je adaptacija poznate bajke o zlom vuku i tri praseta koja grade sebi kuće. Ova verzija je vremenom proglašena za jedan od najboljih crtanih filmova ikad snimljenih, a primerak se čuva i u američkom Nacionalnom registru kulturnog nasleđa.

Deset godina nakon Diznijeve verzije priče o tri praseta, Fric Friling je režirao svoju, u svom prepoznatljivom stilu. Kao muzička podloga poslužile su "Mađarske igre" Johanesa Bramsa, a film više nego otvoreno parodira nekoliko Diznijevih dela.

Još jedan Diznijev naslov na ovoj listi priča priču o životnom ciklusu jedne kućice, od nečijeg doma iz snova do žrtve urbanističkog progresa i nazad. Kratki animirani film nastao je kao adaptacija istoimene dečije knjige, koja je zapravo bila vrlo suptilna kritika urbanizacije ruralnih područja Amerike posle II svetskog rata.

Crtani film iz serijala o Pink Panteru ponovo potpisuje Fric Friling, ovog puta kao producent. Pink Panter je ovde u ulozi levog smetala na gradilištu, koje i pored toga pokazuje interesantnu sklonost ka modernističkoj arhitekturi.

Simpatični češki animirani serijal u naslovnim ulogama ima dvojicu smotanih majstora za sve, "specijalizovalih" za sitne kućne popravke. Danas pomalo zapostavljena, serija se sa dosta uspeha prikazivala i u staroj Jugoslaviji tokom osamdesetih godina prošlog veka, a o njenoj popularnosti dovoljno govori podatak da traje do danas, iako se od 2004. godine snimaju samo po jedna ili dve epizode godišnje.
Bob the Builder (1999 - )

Majstor Bob je glavni lik britanske animirane serije koja je jedno vreme bila vrlo popularna i kod nas. Slično Patu i Matu, Bob je majstor za sve (iako prvenstveno građevinac), ali je za razliku od njih vešt i sposoban. U starijim epizodama Bob se bavio svim mogućim majstorima, a u novijim je gotovo isključivo okrenut građevini, ali zbog redizajna likova serija više onako simpatična kao što je bila nekad...

Verovatno najpopularnija crtana serija svih vremena poznata je i po širokom spektru tema za zbijanje šale. U četrnaestoj epizodi šesnaeste sezone (!) jedna od "žrtava" je i starchitect Frenk O. Geri i njegova arhitektura. Poznat po oštroj naravi, Geri ne samo da se nije ljutio na autore serije već je i pozajmio glas svojoj animiranoj verziji.

Motiv uklete kuće prisutan je u popularnoj kulturi skoro dva veka. Među najpoznatijim literarnim autorima koji su ga uspešno koristili u svojim delima bili su E. A. Po (Pad kuće Ašera, 1839) i H. P. Lavkraft (Snovi u veštičjoj kući, 1933). Dugometražni animirani film pod producentskom palicom Stivena Spilberga i Roberta Zemekisa oslanja se na sličnu ikonografiju i mračnu atmosferu, sa čudovišnom kućom kao glavnim antagonistom.
Lutins (2011)

U normanskom folkloru, Lutini su kućni duhovi slični Domaćima iz slovenske mitologije. Ovaj kratki animirani film nastao je na Visokoj školi umetničkih zanata (ESMA) u Monpeljeu i kroz pomalo uznemirujuću priču govori o odnosu današnjeg prosečnog građevinskog investitora prema nasleđenim izgrađenim vrednostima.

Verovatno jedna od najboljih epizoda čuvenog francuskog stripa o kočopernom galskom junaku pretvorena je 2014. godine u animirani film. Film dosta verno prati fabulu stripa o izgradnji rimskog naselja oko poslednjeg nepokorenog galskog sela i, što je bitnije, uspeva da prenese originalni humor Gošinija i Uderza, što nije pošlo za rukom većini drugih adaptacija Asteriksa na velikom ekranu. Uz neizbežne prgave Gale i lukavog Cezara i njegovu vojsku, tu su i neurotični mladi rimski arhitekta i plejada robova uposlenih na izgradnji, što otvara mnogo (odlično iskorišćenih) mogućnosti za uspešan geg.

Mislim da danas verovatno ne postoji arhitekta mlađi od 50 godina koji svoju "karijeru" nije počeo praveći kućice od Lego kockica. Ovo je prvi bioskopski Lego film, mada su autori malo varali i sve animirali kompjuterski a ne od pravih kockica, što ipak ne umanjuje doživljaj. Glavni lik je ponovo jedan građevinski radnik, a ceo film je pun "građevinskih" metafora i zanimljivih poruka na temu poštovanja pravila i autoriteta.
2 коментара: