12/04/2015

Jajolika arhitektura

(made-in-ukraine.org)

Uskrs, kao jedan od najvećih hrišćanskih praznika, inkorporira zapanjujuće mnogo paganskih elemenata u svoju ikonografiju. Verovatno najznačajniji simbol Uskrsa je jaje, kojim se od pamtiveka predstavlja plodnost i slavi novi život. Jaje kao simbol staro je koliko i čovečanstvo, pa zato ne čudi da je oduvek služilo kao inspiracija umetnicima. Jajolike strukture javljaju se već u arhitekturi starog veka, prvo u vidu kupola, ali prave zgrade ovoidnih oblika doživljavaju punu ekspanziju tek u XX veku, razvojem novih tehnologija i sistema gradnje. Ovde ćemo predstaviti nekoliko interesantnih primera zgrada u obliku koji podseća na jaje ili je inspirisan jajetom.


Gradska kuća, London, Velika Britanija

(commons.wikimedia.org)

Sedište gradske uprave Londona smešteno je u ovu zgradu koja se nalazi na obali Temze, a izgrađena je 2002. godine prema projektu Normana Fostera. Između ostalog, popularno nazivana i Londonsko jaje (London egg), zgrada je projektovana u ovom obliku zbog veće energetske efikasnosti, koja ipak nije ostvarena zbog staklene fasade koja stvara velike energetske gubitke. Bilo kako bilo, gradska kuća je za kratko vreme postala značajan urbani reper Londona.


Veliki nacionalni teatar, Peking, Kina

(commons.wikimedia.org)

Građena u periodu između 2001. i 2007. godine po projektu francuskog arhitekte Pola Andrua, zgrada Velikog nacionalnog teatra izazvala je buru negodovanja od strane zagovarača tradicionalne kineske arhitekture. Locirana uz sam trg Tjananmen, ova kupola od stakla i titanijuma okružena je vodenim ogledalima koja stvaraju privid jajeta, a ideja arhitekte bila je da zgradu maksimalno utopi u okruženje. Pomirenje sa tradicionalistima ostvareno je enterijerom u klasičnom kineskom (kitnjastom) stilu, koji stoji u ogromnom kontrastu sa svedenom futurističkom arhitekturom eksterijera.


Paviljon IBM, Expo 1964/1965, Njujork, SAD

(thenewworld.typepad.com)

Poznat i kao Ovoidni teatar, paviljon IBM na Svetskoj izložbi u Njujorku 1965. godine izgrađen je po projektu Čarlsa Imsa i Era Sarinena. U jajolikoj kupoli do koje se dolazilo hidrauličnom platformom kapaciteta 400 ljudi nalazila se izložbena sala sa 22 ekrana sa video projekcijama i interaktivna postavka u kojoj je većina posetilaca izložbe prvi put imala priliku da se sretne sa računarom. Kao što je to često slučaj sa Expo paviljonima, zgrada je nakon izložbe demontirana.


Nacionalni arhiv, Astana, Kazahstan

(astana.gov.kz)

Nacionalni arhiv Kazahstana smešten je ovoj zgradi sa jajolikom kupolom visine 38 metara koja evocira tradicionalne kupole kakve se ovde grade vekovima. Završena 2006. godine, ovo je samo jedna u nizu neobičnih zgrada ove azijske prestonice, koja je nakon odvajanja od SSSR postala poznata po nesvakidašnjoj arhitekturi koja crpi uticaje iz etničkog nasleđa ali istovremeno često teži ultramodernizmu.


Drvena kupola, nacionalni park Bavarska šuma, Nojšenau, Nemačka

bavaria.by

Nacionalni park Bavarska šuma kod grada Nojšenau u južnoj Nemačkoj poznata je po najdužoj treetop stazi na svetu, to jest stazi iznad zemlje koja prolazi kroz krošnje drveća. Ova staza završava se impresivnom drvenom kupolom u obliku jajeta, visokom 44 metra, sa koje se pruža odličan pogled na celu šumu. Kupola je podignuta oko tri visoke jelke, a spiralna rampa blagog nagiba prilagođena je za lako kretanje posetilaca svih uzrasta i fizičkih mogućnosti.


Muzej uskršnjih jaja, Kolomija, Ukrajina

commons.wikimedia.org

Uskršnja jaja su veoma važan deo ukrajinskog folklora. Zato im je u gradu Kolomija na zapadu ove zemlje posvećen čitav jedan muzej. Zgrada, izgrađena 2000. godine, ima jedno krilo u obliku tradicionalnog jajeta (ukrajinski: пи́санка) kakvo se u ovim krajevima šara za Uskrs. Muzej ima postavke vezane za tehnike dekorisanja jaja i mnogo umetničkih dela inspirisanih "pisankama", ali i kolekciju od preko 10.000 uskršnjih jaja, od kojih neka datiraju čak iz XIX veka.


Cappella Ovi, Janpjen, Japan

(gotohelena.com)

Cappella Ovi, u bukvalnom prevodu "kapela jajeta", u parku Munho-ri u južnokorejskom gradu Janpjen, zamišljena je kao ekumenska kapelica za molitvu, meditaciju i manje ceremonije. Kapela je konstruisana od drveta i visoka je oko devet metara, sa prečnikom u osnovi oko četiri metra. Autor projekta je američki arhitekta Endru MekNer, a kapela je prvobitno izgrađena u SAD a zatim rastavljena i preneta u Južnu Koreju.


Güiro Art Bar, Majami, SAD

(architizer.tumblr.com)

Güiro Art Bar u Majamiju je mali kafe na obali okeana napravljen potpuno od drveta. Izveden je 2012. godine po projektu arhitektonske firme Los Carpinteros, koja je (kao što im ime samo govori) specijalizovana za drvene konstrukcije, u saradnji sa dizajnerskim biroom Absolut Art koji funkcioniše u sklopu brenda Absolut Vodka. Prvobitno zamišljen kao ad-hoc umetnička instalacija, Güiro Art Bar radi do danas.


Ovo

(audebois.be)

"Jaje" (latinski: ovo) je urbanistička instalacija nastala 2010. godine u saradnji belgijskog dizajnerskog studija Audebois i firme ACT Lighting Design koja se bavi osvetljenjem. Instalacija se sastoji od ovoidnog paviljona visokog sedam metara, izrađenog od lameliranog drveta, koji je opremljen LED svetlima različite boja i dim-mašinama koje kreiraju različit atmosferski ugođaj. Instalacija je zamišljena kao mobilna, tako da je do sada izlagana u Lionu, Amsterdamu i Pekingu.


Albang, Jangjang, Južna Koreja

(dezeen.com)

Albang je zajednički naziv za mobilne kabine na obali Japanskog mora u južnokorejskoj pokrajini Jangjang. Kabine su zamišljene kao prenoćišta za dvoje, a napravljene su prema projektu studija Yoon Space Design. Svaka kabina ručno je rađena od bloka ekspandiranog polistirena (stiropor), sa podom od linoleuma; neobičan izbor materijala doprinosi ideji autora koncepta da napravi potpuno novu vrstu objekta za odmor.


Fire Shelter:01, Kopenhagen, Danska

(shjworks.de)

Sklonište za vatru Fire Shelter:01 u parku Sidhavnstipen u Kopenhagenu delo je danskog arhitekte Simona Hjerminda Jensena. Struktura načinjena od šperploče i leksana namenjena je izletnicima i zamišljena tako da se koristi u hladnim danskim zimama. Iako je prvobitno trebalo da postoji samo godinu dana, koliba od 2013. godine, kada je montirana u parku, opstaje do danas.


Serpentine Gallery letnji paviljon 2006, London, Velika Britanija

serpentinegalleries.org

Serpentine Gallery je umetnička galerija u Hajd Parku u Londonu, koja od 2000. godine ima praksu postavljanja privremenih letnjih paviljona po projektima vrhunskih svetskih arhitekata. Letnji paviljon za 2006. godinu dizajnirali su Rem Kolhas i Sesil Balmond, a njegova glavna odlika je bila jajolika kupola od polivinila ispunjena helijumom, visoka četiri metra i široka u prečniku 10 metara. Kupola je bila osvetljena iznutra, a mogla je da se diže iznad objekta galerije ili da se spušta kao krov, u zavisnosti od vremenskih uslova.


Cybertecture Egg, Mumbaj, Indija

(skyscrapercity.com)

Zgrada koja se i zvanično zove "jaje" nalazi se u Mumbaju u Indiji. U pitanju je poslovna zgrada visoke energetske efikasnosti koja se napaja solarnim ćelijama inkorporiranim u fasadu, izvedena po projektu arhitekte Džejmsa Loa iz Hong Konga i njegove firme Cybertecture, specijalizovane za dizajn hi-tech struktura. Između ostalog, zgrada ima i sopstveni veštački ekosistem, osmišljen tako da se zaposlenima u zgradi omogući što prijatniji boravak i rad.


Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

Нема коментара:

Постави коментар