04/02/2015

10 zgrada F. L. Rajta nominovano za UNESCO-vu svetsku baštinu


Frenk Lojd Rajt (1867-1959), američki arhitekta, smatra se jednim od najvećih imena arhitekture svih vremena. Iako bez formalnog obrazovanja na polju građevinarstva, Rajt je sa više od 1000 projekata i preko 500 izvedenih objekata izvršio presudan uticaj na savremenu arhitekturu. Između ostalog, upamćen je i kao rodonačelnik filozofije danas sve aktuelnije organske arhitekture, po kojoj je zgrada ta koja mora da se prilagođava prirodnim osobinama okruženja, a ne obratno. Mnogobrojne Rajtove zgrade odavno su našle svoje mesto u arhitektonskim udžbenicima, a sada je deset građevina (od kojih je većina uvršćena i u nacionalni registar značajnih objekata SAD) nominovano za ulazak na listu svetske baštine UNESCO.

Nominacije je izvršilo Društvo za očuvanje Rajtovih zgrada (The Frank Lloyd Wright Building Conservancy, neprofitna organizacija iz Čikaga), a tokom ove godine se očekuje da UNESCO-v komitet utvrdi da li predložene zgrade ispunjavaju sve kriterijume za ulazak na listu, nakon čega bi 2016. godine Rajt mogao da postane treći arhitekta modernog doba (nakon Valtera Gropijusa i Jozefa Hofmana) čija dela bi postala deo svetske baštine. Do tada, pogledajmo koje su to zgrade nominovane za ovo izuzetno priznanje.


Unity Temple (1905-1908)

Zgradu unitarističke hrišćanske crkve u Ouk Parku, Ilinois, karakteriše vrlo svedena forma i očišćena estetika, kao i podatak da je u potpunosti izgrađena od armiranog betona. Zbog svega toga mnogi je smatraju prvom građevinom moderne arhitekture u svetu. Časopis Architectural Record uvrstio ju je 1991. godine na listu najznačajnijih objekata izgrađenih u SAD u prethodnih 100 godina, na šestom mestu.Robie House (1909-1911)

Remek-delo takozvanog prerijskog stila američke rezidencijalne arhitekure, kuća porodice Robi danas je predmet izučavanja na svim arhitektonskim fakultetima u svetu. Prepoznatljiva po svojim elegantnim, izduženim linijama, jedna je od prvih građevina u SAD koje su stavljene pod zaštitu države. Danas se nalazi u sklopu studentskog kampusa Univerziteta Čikago, čija administracija ju je koristila za svoje potrebe sve do 1997. godine, kada je izvršena konzervacija objekta. Malo je poznato da je univerzitet dva puta pokušao da sruši objekat dok još nije bio pod zaštitom: 1941. godine, kada je ovaj plan stopirao Ludvig Mis van der Roe koji je u to vreme predavao u Čikagu, i 1957. godine, kada je devedesetogodišnji Rajt sam organizovao protest ispred objekta koji je sprečio radove.Taliesin (1911-1928)

Rajt je izgradio Taliesin (nazvan po keltskom pesniku iz VI veka) za lične potrebe, na imanju u Viskonsinu, kao svoju rezidenciju i arhitektonski studio. Ovde su Rajt i njegovi saradnici izradili veliki broj projekata, uključujući i projekte za Fallingwater i Gugenhajmov muzej u Njujorku, koji se takođe nalaze među nominacijama za UNESCO-vu listi. Taliesin je obeležila velika tragedija 1914. godine, kada je psihotični sluga usmrtio sedmoro stanara kompleksa, uključujući nekoliko Rajtovih saradnika, njegovu nevenčanu suprugu i njeno dvoje dece iz prethodnog braka, a zatim pokušao da spali zgradu. Rajt, koji se za vreme incidenta nije nalazio na imanju, kasnije je u potpunosti rekonstruisao objekat, ali i dodao još nekoliko značajnih zgrada kompleksu u narednih petnaestak godina.Hollyhock House (1918-1922)

Smeštena u Holivudu, rezidencija bogatašice Ejlin Barnsdal inspirisana je majanskom arhitekturom, sa stilizovanim cvetnim motivima na fasadi, po kojima je i dobila ime (hollyhock je engleski naziv za jednu vrstu sleza). Iako arhitektonski i estetski vrlo vredna, Hollyhock kuća je međutim poznata i po dosta tehničkih propusta, između ostalog po ravnim krovovima koji ne mogu da se izbore sa kalifornijskim padavinama i konzolnim prepustima slabo otpornim na seizmičke aktivnosti tog područja, što svedoči da čak i najveći među najvećima nisu imuni na pogrešne inženjerske procene.
Fallingwater (1936-1939)

Jedno od najprepoznatljivijih Rajtovih dela predstavlja postulat organske arhitekture. Kuća porodice Kaufman projektovana je tako da ne remeti prirodni sklad lokacije, već pronalazi svoje mesto između stena, drveća i slapova rečice tako da nijedno stablo ni kamen nisu pomereni sa svog mesta da bi se izgradila. Krajnji rezultat je zgrada izuzetna po svim svojim karakteristikama, od globalnog koncepta do najsitnijeg detalja. Američki institut arhitekata proglasio je 1991. godine Fallingwater "najboljim delom američke arhitekture svih vremena", s punim pravom.Jacobs House (1936-1937)

Rajt je projektovao dve kuće za porodicu Džejkobs, od kojih je za UNESCO-vu listu predložena prva, na prvi pogled inspirisana arhitekturom brvnara iz perioda zlatne groznice. Kuća je ka spolja potpuno zatvorena masivnim zidovima od opeke i drveta, dok je fasada ka unutrašnjosti dvorišta izrađena u potpunosti od stakla, čime je ostvarena vrlo kontrastna forma retko viđena u rezidencijalnoj arhitekturi. Kuća porodice Džejkobs predstavlja prvi primer Rajtove Usonian arhitekture, koncepta male porodične zgrade za srednji stalež, nasuprot velikim kućama za više slojeve društva kojima se do tada uglavnom bavio.Taliesin West (1938-1959)

Već relativno star i narušenog zdravlja, Rajt je izgradio Zapadni Taliesin u Arizoni kao svoju zimsku rezidenciju, a tu je otvorio i sopstvenu arhitektonsku školu, koja ovde funkcioniše i danas. Rajt je u radu sa svojim učenicima negovao princip učenja kroz rad, tako da je kompleks kontinualno dograđivan sve do njegove smrti, a sve građevinske radove (i mnogo projektovanja) izvodili su upravo učenici, među kojima je bio i kasnije čuveni glumac Entoni Kvin. Zapadni Taliesin je još 2008. godine predložen za ulazak na UNESCO-vu listu svetske baštine, ali će formalno ući u proceduru priznavanja zajedno sa ostalih devet objekata.Price Tower (1952-1956)

Jedna od samo dve klasične višespratnice izgrađene po Rajtovom projektu, Prajs kula u Oklahomi prvobitno je predstavljala sedište firme H. C. Price koja se bavila distibucijom nafte. Danas se u zgradi nalazi Price Tower Arts Center, muzej umetnosti, arhitekture i dizajna. Devetnaest spratova (ukupno 67 metara visine) kule nosi centralno betonsko jezgro, a karakteristična je i po tome što na zgradi gotovo da nema pravih uglova, već se skoro sve horizontalne ose konstrukcije seku pod uglovima od 30 i 60 stepeni.Guggenheim New York (1957-1959)

Danas jedno od najprepoznatljivijih zdanja Njujorka, zgrada muzeja Gugenhajm izgrađena je za potrebe izlaganja umetničke kolekcije biznismena Solomona R. Gugenhajma, čuvenog sakupljača dela moderne umetnosti. Do tada neviđen koncept galerijskog prostora ostvaren je kontinualnom spiralnom rampom duž koje su postavljeni eksponati. Ni Gugenhajm ni Rajt nisu doživeli da vide otvoren muzej; Gugenhajm je umro 1952. a Rajt u aprilu 1959. godine, svega šest meseci pre svečanog otvaranja.Marin County Civic Center (1960-1962)

Poslednja građevina izvedena po Rajtovom projektu nalazi se u San Rafaelu u Kaliforniji i ujedno predstavlja jedan od najvećih njegovih projekata. U sklopu centra nalazi se više društvenih zgrada, uključujući sudnicu, memorijalni centar, biblioteku, izložbene prostore i administrativne službe. Izgradnja je započeta godinu dana nakon Rajtove smrti, a radovima je rukovodio njegov učenik Aron Grin. Specifična arhitektura neuobičajenih ovalnih formi i jarkih boja poslužila je kao kulisa u više naučno-fantastičnih filmova, od kojih je možda najpoznatiji debitantski rad Džordža Lukasa THX1138.Da li će svi ovi objekti zaista i biti uvršteni u svetsku baštinu pod zaštitom UNESCO-a, znaće se sledeće godine. Nesumnjivo je da to i zaslužuju.

(Izvor svih fotografija: Wikimedia Commons)


Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

Нема коментара:

Постави коментар