22/02/2015

Izložba umetničke fotografije RUF 2015


U subotu, 21. februara 2015. godine, otvorena je druga po redu izložba umetničke fotografije RUF (Rumska Umetnička Fotografija). Ove godine izloženi su radovi četrnaest autora, a izložba će biti postavljena u velikom holu Kulturnog centra u Rumi do 8. marta i otvorena svakog dana od 10 do 12 časova i od 18 do 21 čas.

Razvojem digitalne fotografije i sve većom dostupnošću kvalitetne opreme na tržištu, fotografija kao je početkom ovog veka postala umetnost dostupna svima. Samim tim, sve je veći broj onih koji se bave fotografijom, bilo profesionalno ili iz hobija, a ni relativno mala sredina poput Rume ovde nije izuzetak.Prva izložba RUF održana je prošle godine, čime je rumski Kulturni centar izašao u susret velikom broju lokalnih profesionalaca i amatera na polju umetničke fotografije, i postigla je velik odziv autora. U tom smislu ovogodišnja izložba je manja, ali i sadržajno kvalitetnija, jer je uvođenjem pravila o minimalnom formatu i maksimalnom broju priloga otpao jedan broj prilagača koji su prošle godine predstavljali sve od jedva prosečnih snimaka načinjenih lošim kamerama mobilnih telefona do privatnih fotografija sa letovanja u standardnim veličinama za foto-albume.
Iako je autorima ostavljena sloboda odabira svojih priloga, za kvalitet ovogodišnje postavke pobrinuo se i umetnički savet u sledećem sastavu: Milijana Jovanović, istoričarka umetnosti; Đorđe Đurić, slikar; Branislav Crvenković, akademski vajar; Jelena Vujanić, akademska vajarka i Ljiljana Vojvodić, akademska vajarka i višedecenijski likovni pedagog, koja je prigodnim govorom i otvorila ovu manifestaciju.
Što se tiče autora, ove godine su svoje radove predstavili Milenko Mrvoš, Jovan Jeremić, Lazar Tabandželić, Vladimir Milovanović, Zoran Kojić, Milorad Marković, Aleksandra Majkić, Branislav S. Stefanović, Đani Bardoti, Marko Eremić, Dragan Mirković, Nikola Lazić i Jovana Marinković. Osim radova pomenutih autora, izložene su i tri moje fotografije iz ciklusa Napuštene lepote Srema, koje su čitaoci bloga već imali prilike da vide. Ovo nikako nije sve kvalitetno što Ruma ima ponudi u sferi fotografije, jer su mnogi dobri autori (među kojima i nekoliko profesionalaca) ovog puta izostali sa izložbe, ali jeste vrlo dobar presek kroz trenutno stanje stvari, tim pre što je posetiocima predstavljeno mnogo različitih tehnika (analogna i digitalna, crno-bela i kolor fotografija, negativ, kolaž, produžena i višestruka ekspozicija, itd.), kao i najrazličitiji motivi: portret, figura, urbana sredina, pejzaž, arhitektura...
Izložba je dosta dobro prihvaćena, a većina fotografija izazvala je pažnju publike, pa su prisutnim autorima postavljana i brojna pitanja u vezi sa tehnikom, izborom motiva, lokacije... Broj od pedesetak posetilaca zapravo je sasvim pristojan za jednu sredinu u kojoj je opšta javnost prilično apatična prema umetnosti, za kakvu Ruma generalno važi. Stiče se utisak da nije bilo ravnodušnih, a još manje razočaranih prikazanim, a živahna diskusija među autorima nastavila se i dugo nakon zvaničnog otvaranja.Iako je nekoliko posetilaca dokumentovalo otvaranje kvalitetnim fotoaparatima, ja sam, paradoksalno, imao pri ruci samo mobilni telefon, tako da su slike u prilogu ovog teksta prilično loše, čega sam potpuno svestan. Ja ipak ne smatram sebe profesionalcem u ovoj oblasti, a mutne fotografije možda će više zaintrigirati one koji još nisu posetili izložbu da RUF 2015 vide i uživo. A do 8. marta će za to imati sasvim dovoljno vremena.


Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

Нема коментара:

Постави коментар