08/12/2014

Osmi decembar: jedan od crnjih dana rokenrolaNa današnji dan 1980. godine u Njujorku je ubijen Džon Lenon. U popodnevnim časovima potpisao je primerak svog novog albuma "Double Fantasy" čoveku koji će ga kasnije te večeri usmrtiti sa više hitaca iz revolvera. Taj trenutak ovekovečen je na fotografiji za koju će se ispostaviti da je Lenonova poslednja. Mark Dejvid Čepmen, poremećeni obožavalac, bio je iritiran nekim Lenonovim tekstovima i izjavama koje je protumačio kao bogohulne.


Za Lenonom je ostao čitav niz pesama i albuma koje su odavno deo opšte kulture, ne samo muzičke, i za podsećanje na njegov rad nije potreban poseban povod.

Takođe na današnji dan, 2004. godine ubijen je i Derel Abot, poznatiji pod nadimkom Dajmbeg - gitarista, kompozitor i osnivač jednog od najuticajnijih metal sastava svih vremena, Pantera. Dajmbeg je ubijen u Kolumbusu, Ohajo, na sceni, sa gitarom u rukama. Nejtan Gejl, takođe poremećeni obožavalac, bivši vojnik koji je stvorio fiksaciju da Pantera krade njegove misli i od toga pravi muziku (!), tada je usmrtio još nekoliko ljudi iz poluautomatskog pištolja pre nego što je i sam stradao u razmeni vatre sa policijom.


Svojim pristupom instrumentu, Dajmbeg je izvršio ogroman uticaj na čitavu jednu generaciju rok i metal muzičara i mnogo pre smrti uvršten je na liste najboljih gitarista svih vremena.Nasleđe koje su oba muzičara ostavila iza sebe živi i dalje. Long live rock'n'roll.


Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

Нема коментара:

Постави коментар