Nov 7, 2014

Preporuka albuma: Pink Floyd - "The Endless River" (2014)


Početkom jula ove godine, svetsku muzičku scenu uzdrmala je potpuno neočekivana vest: Pink Floyd su najavili izlazak novog albuma. Šest godina nakon smrti klavijaturiste Ričarda Rajta, devet godina nakon poslednjeg nastupa pod zajedničkim imenom i punih dvadeset godina nakon poslednjeg studijskog izdanja, pred nama je album "The Endless River". Da li je vredelo čekati toliko dugo? Apsolutno!

Javnost je vest o izlasku novog albuma Pink Floyd dočekala sa rezervom. Glavni konceptualista i tekstopisac Rodžer Voters napustio je grupu još 1985. godine, a nakon kratkog ujedinjenja (i pomirenja) sa ostalim članovima 2005. godine izjavio je da sebe ipak više ne smatra članom benda. Ričard Rajt je preminuo 2008. godine, nakon čega su se preostala dva člana, gitarista i vokal Dejvid Gilmor i bubnjar Nik Mejson, tiho povukla sa muzičke scene. Niko nije očekivao da bi mogli ponovo da se udruže u studiju. Ipak, to se dogodilo.

Dejvid Gilmor i Nik Mejson, 2014.

Informacija da će glavnicu materijala činiti snimci preostali nakon snimanja albuma "The Division Bell" (1994) podelila je kritiku i publiku u dva tabora. Protivnici ove ideje bili su energičniji u odbrani svog stava, uz agument da "ono što nije bilo dovoljno dobro da se nađe na albumu pre dvadeset godina, sigurno nije dobro ni sada". Drugi su se opet pozivali na činjenicu da je većina najpoznatijih ostvarenja Pink Floyd - uključujući albume "Wish You Were Here", "Animals", pa čak i kultni "The Dark Side Of The Moon" - nastala od prerađenih ideja koje su "pretekle" prilikom snimanja nekih drugih albuma. Osim toga, to je bio jedini način da se na albumu nađu i deonice Ričarda Rajta, kome je album i posvećen.

Ričard Rajt, 2006.

Kritike albuma koje su se pred njegovo objavljivanje pojavile u muzičkim časopisima bile su uglavnom blede, uz nekoliko izrazito negativnih. To je možda unelo dodatni skepticizam u redove fanova, za koji ipak nije bilo potrebe. Prva preslušavanja albuma, koji se jutros pojavio u prodavnicama u Australiji i zemljama zapadne Evrope (američka i britanska publika će sačekati do ponedeljka), razvejala su sve sumnje. Već od prvih taktova jasno je da je u pitanju jedno izuzetno delo.

"The Endless River" konceptualno je podeljen u četiri celine simfonijske strukture od kojih se svaka sastoji od više kraćih povezanih kompozicija, po čemu album podseća na neke od njihovih radova iz prve polovine sedamdesetih. Kompozicije idu od meditativno-ambijentalnih, preko improvizacija sa uticajima bluza i pasaža inspirisanih klasikom, do eksperimentalnih izleta kakvi su se mogli očekivati od ovih veterana pre nekih četrdesetak godina ali sada deluju potpuno neočekivano i vrlo smelo. Uopšte, "The Endless River" je jedan izuzetno hrabar album, u smislu da su Gilmor i Mejson morali biti svesni da u slučaju neuspeha jednog ovakvog izdanja rizikuju da zaokruže bogatu karijeru benda velikom mrljom. Na sreću, to se nije desilo.

Pink Floyd u studiju, 1994.

Nakon preslušavanja, jasno je da kritičari jednostavno nisu u stanju da svare album koji nije logičan nastavak prethodnih, već radikalan zaokret koji bi se po konceptu više uklapao u period pre najvećih komercijalnih uspeha Pink Floyd. Otporu kritike sigurno je doprinela i intrigantna reklamna kampanja, u kojoj je otkriveno vrlo malo melodija sa albuma koje su ipak uspele da sakriju pravu sliku onoga što album zaista donosi. Uostalom, i neke komercijalno najuspešnije albume Pink Floyd kritika je inicijalno dočekala na nož.


U svakom slučaju, "The Endless River" je pravi pečat na karijeru jednog od najznačajnijih muzičkih sastava svih vremena. Među mnoštvom ideja koje su našle svoj put do albuma prepoznaju se uticaji iz svih perioda njihovog stvaralaštva, ali celokupno delo ipak zvuči sveže i aktuelno. Iako možda suviše hermetičan za ljubitelje laganih radio-friendly hitova, ovo je veliki poklon za prave obožavaoce Pink Floyd, i mada nije bez mana, u pitanju je zaista odličan album koji treba slušati u celini, i što glasnije.

Poput najboljih albuma Pink Floyd, "The Endless River" je jedno putovanje koje možda nije za svakoga, ali oni koji se upuste u tu avanturu neće biti razočarani. Naprotiv.Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

No comments:

Post a Comment