10/08/2014

6 alternativnih ideja za godišnji odmor

"Drugi pećinski ljudi se lepo kupaju, a ja nikad!"

Besmrtna rečenica iz jednog danas pomalo zaboravljenog crtanog filma koji je obeležio dobar deo mog detinjstva već danima mi odzvanja u glavi. Pre nekoliko dana sretnem jednog starog drugara i kroz neobavezan razgovor dođemo do zaključka na kakvom bi nam i Captain Obvious pozavideo: kad si klinac, leti imaš sve vreme ovog sveta, ali nemaš para da to vreme kvalitetno iskoristiš; kad dođeš u neke (uslovno rečeno) zrelije godine, leti obično imaš sasvim dovoljno para, ali nemaš vremena ili ne možeš da uskladiš svoje vreme s drugima da ih kvalitetno potrošiš.

Moj konkretan slučaj je takav da godišnji odmor mogu ili da iskoristim u celosti u septembru ili oktobru (pošto cela firma ima kolektivni godišnji u januaru, zima se ne računa), ili da ga rascepkam na dve-tri nedelje jula ili avgusta, ali tako da tokom svake od tih nedelja imam bar jedan radni dan. Zato sam počeo da razmišljam o alternativnim načinima da se provede godišnji odmor, u slučaju da čovek nema dovoljno vremena ili dovoljno para, ili dovoljno od oboje. Ono što mi pada na pamet sledi.

Proputovanje automobilom (road trip)

Jedna od retkih prednosti života u Srbiji je to što je prepuna mesta koje zaista vredi videti, a s jednog kraja zemlje na drugi može se stići bukvalno za nekoliko sati. Sve što treba da uradite je da napunite rezervoar i krenete - na koju god stranu pošli, garantovano ćete već nakon nekoliko kilometara naići na neku znamenitost. Kulturno-istorijski spomenici, prirodne lepote, živopisna naselja uz put, sve je to na dohvat ruke. Ovakav način putovanja zahteva relativno malo para i vremena, a može da ponudi mnogo toga, naročito ako se u plan puta uvrsti i koje usputno noćenje.


Kampovanje


Vrlo jeftin tip odmora koji je kod nas prilično zapostavljen. U mnogim krajevima Srbije uobičajen je prvomajski ili đurđevdanski uranak, koji uključuje i višednevno kampovanje, ali se tokom ostalog dela godine većina "prvomajskih kampera" i ne seti šatora spakovanog u ormanu. Kampovanje je kod nas dozvoljeno praktično u svim parkovima prirode, besplatno ili uz simboličnu naknadu, mada svuda postoje ograničenja u vidu mesta za postavljanje šatora i za loženje vatre. Iako je danas sve više onih koji ne mogu da zamisle život bez savremene tehnologije, upravo iz tog razloga kampovanje može biti idealan odmor za one koji provode previše vremena pred ekranom računara. Naravno, ako se prvo nateraju da napuste sobu...


Vikend u gradu (city break)


Sve popularniji način odmora za ljude koji imaju dovoljno novca, ali ne i baš mnogo vremena. Skoro u svim turističkim agencijama možete naći aranžmane u trajanju od dva do pet dana za posetu gradovima širom Evrope. U jeftinije varijante spadaju gradovi u okruženju (Rumunija, Mađarska, Bosna, Hrvatska), a prednost ovakvih putovanja je u tome što gradovi obično nude mnogo različitih sadržaja, uglavnom više nego što je moguće ispratiti za tako kratko vreme. Još jeftinija varijanta, kod nas slabo popularizovana je city break u zemlji; Srbija itekako ima gradove koji mogu da pariraju atraktivnim evropskim metropolama, pre svih Beograd i Novi Sad, ali i Suboticu koju je New York Times uvrstio na svoju listu vrhunskih svetskih destinacija za 2014. godinu.


Vikend na selu


Razna etno-sela, etno-naselja, etno-salaši, postali su za kratko vreme vrlo popularni, čak i pomodni. Međutim, to ne menja činjenicu da su u pitanju ipak samo ugostiteljski objekti ušminkani da izgledaju ruralno, često bez pravog duha sela. Selo je mesto gde vreme protiče duplo sporije nego u gradu, gde se dućan zatvara u dva popodne (a u njemu se ionako prodaju samo hleb, zejtin, pivo i vinjak), kokoške i guske čeprkaju po jendecima, a povrće se nalazi u bašti umesto u gajbicama. Baš zbog tog sporog proticanja vremena, vikend odmora na selu vredi kao nedelju dana odmora u nekom popularnom odmaralištu. Možda je prošlo ono vreme kad je svako imao rođaka na selu, ali su zato danas sela puna napuštenih kuća koje će vlasnici rado iznajmiti za simboličnu nadoknadu.


Planinarenje


Naravno da ovo ne bih preskočio da pomenem. Aktivan boravak u prirodi, popularan više kod starije populacije, mada mu se i mlađi sve više okreću. Planinarski domovi su generalno vrlo jeftin smeštaj, čak i ako niste član nekog planinarskog društva, a obično se nalaze na nekom lepom mestu u prirodi koje nije predaleko od nekog većeg mesta. Kao što većina planinarskih društava od svojih članova ne zahteva nužno i da planinare, isto tako planinarenje često nije ni preduslov za boravak u planinarskom domu, ali je stvarno šteta makar ne prošetati prirodom kad ste već tamo.


Volontiranje


Za one koji se ne boje rada i vole da provode svoje slobodno vreme radeći nešto korisno, ovo je više nego sjajan način da se otputuje na kratko ili čak na duže vreme, i to praktično bez para. Razne organizacije koje se bave edukacijom ili humanitarnim radom često pružaju priliku mladima da rade na njihovim projektima, a zauzvrat im obezbeđuju smeštaj i hranu. Volontiranje najčešće podrazumeva nekoliko sati rada dnevno uz dosta slobodnog vremena i kvalitetno druženje. Civilni sektor pruža priliku i za (opet, uglavnom besplatna) putovanja na seminare i kurseve svakakvih vrsta, čak i u inostranstvo, a rad na organizaciji takvih programa ponekad deluje više kao plaćen odmor nego kao pravi posao.


Naravno, postoje načini i za putovanje za koje nije potrebno ni napuštati sobu. (Pritom ne mislim na psihoaktivne supstance, čiju zloupotrebu nikako ne podržavam!) Kada ste poslednji put pročitali neku dobru knjigu, a da je niste razvlačili danima ili nedeljama? Koliko puta ste u poslednje vreme uživali u maratonu omiljenih filmova ili muzičkih albuma? Neki veliki svetski muzički festivali održavaju žive prenose kompletnog programa preko interneta - naoružajte se osveženjem i otputujte tamo. A kada krenete do prodavnice, pokušajte da obratite pažnju na detalje svog okruženja. Promenite uobičajenu putanju, zagledajte se u grane drveta pored koga prolazite svaki dan, posmatrajte fasade koje vas okružuju. Garantujem da ćete videti nešto što nikad do sada niste videli, ili bar mislite da niste.

Za šta god da se odlučite, srećan put!

Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

2 коментара:

  1. Uhhh vikend na selu u nekom brdovitom okruženju ni na 200 km. udaljenosti, kampovanje uz neki potočić u blizini 'ljudske naseobine' radi snabdevanja, neke rečice... Još ako je moguć ribolov (naravno sportski kako god to shvatili) - pa još samo Petko fali. Dok niz vodu odlaze svakodnevne brige Sunce i priroda nas velikodušno daruju... vredi probati.

    ОдговориИзбриши