05/06/2014

Preporuke za Noć muzeja 2014.


Zbog vanredne situacije u Srbiji, Noć muzeja 2014 odložena je za 7. jun, to jest predstojeći vikend. Dok se neko ne seti da organizuje Noć muzeja u Rumi, rumskim ljubiteljima nauke, umetnosti, istorije i generalno zabave uz koju ne ide pridev jeftina, ostaje da u ovoj manifestaciji uživaju negde drugde. Srećom, u okolini ima dovoljno dešavanja u toj noći da se malo putovanje mnogostruko isplati. Najbogatija ponuda je u glavnom gradu, sa preko 60 lokacija otvorenih od 18-02h. Ko još nije proučio celokupnu ponudu, može to učiniti na www.nocmuzeja.rs, a ja bih ovom prilikom izdvojio nekoliko zanimljivih sadržaja, kao svojevrsnu "Arhitektonsku turu".


"Neimar po meri kralja"
(Muzej Narodnog pozorišta, Dositejeva 2)


Postavka posvećena Aleksandru Bugarskom, najistaknutijem srpskom arhitekti XIX veka. Bugarski je tipičan predstavnik istoricizma u arhitekturi. Studirao je u Pešti, a zaslužan je za projekte preko 120 zgrada u Beogradu, između ostalog i reprezentativnih zdanja Narodnog pozorišta i Starog dvora, kao i hortikulturnog uređenja Kalemegdanskog parka.


"Svi smo mi konzervatori"
(Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Kalemegdan)


Učenici trećih razreda nekoliko beogradskih srednjih škola pripremili su prezentacije o spomenicima kulture grada Beograda i srpskoj i svetskoj kulturnoj baštini na listi UNESCO. Kao nekome ko se aktivno bavi proučavanjem i zaštitom graditeljskog nasleđa, ovaj program mi deluje posebno interesantno.


"Bunar želja"
(Rimski bunar, Kalemegdan)


Ovaj program mi nije baš najjasniji, ali ću ga ipak uvrstiti na svoj spisak. Na zvaničnoj prezentaciji se pominje humanitarna akcija, ali i nekakve dobre vile, čarobni štapići, vilinski prah i lepe želje. S obzirom na humanitarni karakter programa, sigurno ga neću zaobići, ali bi moja lepa želja uključivala i silazak u Rimski bunar. U svakom slučaju, videćemo šta će od toga biti.


"Alfa među zgradama"
(Zgrada Jadransko-podunavske banke, Kralja Milana 11)


Zgrada Jadransko-podunavske banke (danas sedište Alpha Bank Srbija) pravi je biser arhitekture prve polovine XX veka. Projekti za ovo monumentalno zdanje izrađeni su u birou Filipa Holcmana u Frankfurtu, a ukrašeni umetničkim delima brojnih velikana srpske umetnosti. Program obezbeđuje jedinstven pogled iznutra na jedno od najlepših beogradskih zdanja.


"Grandioznost pred kojom je zanemeo svet: maketa Vidovdanskog hrama"
(Dvorski kompleks, Dedinje)


Po mom mišljenju najzanimljivija postavka u ovoj Noći muzeja.

Dvorski kompleks je sam po sebi vrlo interesantan i sa istorijske i sa arhitektonske tačke gledišta, a centralni eksponat ovog puta je maketa Vidovdanskog hrama, "izgubljeno delo" čuvenog arhitekte i vajara Ivana Meštrovića. Meštrović je ovo monumentalno zdanje zamislio kao mauzolej kosovskim junacima, ali i spomenik bratstva srpskog i hrvatskog naroda, što je uz grandomanske dimenzije verovatno bio glavni razlog iz kojeg objekat nikad nije realizovan.

Ova maketa je prvi put predstavljena 1911. godine u Rimu, da bi narednih decenija bila izlagana širom sveta. Tokom II svetskog rata joj se izgubio trag, a nakon toga je pronađena u Njujorku 1968. godine i vraćena u Beograd. Od 1971. godine se nalazi u Kruševcu, i to duži niz godina zaključana u fundusu kruševačkog Narodnog muzeja koji nema stalnu postavku. Ovo je jedinstvena prilika za sve ljubitelje Meštrovićevog dela, ali i arhitekture uopšte, da vide ovo u svakom smislu izuzetno delo nakon više od 40 godina.


"Noć sećanja na velikane"
(Novo groblje, Ruzveltova 50)


U tradicionalno sujevernom srpskom narodu, groblja će se verovatno još dugo posmatrati više kao izvor praznoverja svakakve vrste nego kao vredni spomen-kompleksi, što ona po svim svojim osobenostima i jesu. Paradoksalno je da se kod nas nadgrobni spomenici zakonski tretiraju kao arhitektura, ali se uživanje u njima na način na koji se uživa u arhitekturi posmatra obično kao čudaštvo. Šta god neko pomislio, priznajem da sam mnogo puta prošetao Novim grobljem čisto šetnje radi, a priliku za noćnu šetnju neću propustiti.


Osim moje "Arhitektonske ture", postoji još mnogo sadržaja koje bih posetio, ali se plašim da za sve neće biti dovoljno vremena. Od najzanimljivijih sadržaja izdvojio bih još izložbu posvećenu Japanu na Filološkom fakultetu, izložbu Retro-savremene tehnologije u Muzeju nauke i tehnike ("futurističke" tehnologije koje je pojelo vreme), postavku Moderna garaža u Muzeju automobila (izložba oldtajmera) i svakako postavku Mala kolekcija velikog naučnika u Muzeju Nikole Tesle, koja će ovog velikana predstaviti u manje poznatom svetlu, kao prefinjenog kolekcionara umetničkih dela.

Muzej Nikole Tesle

Realno, da se samo postavkama koje sam ovde naveo posveti puna pažnja jedna noć nije dovoljna, a pogledati sve interesantne sadržaje (u zavisnosti od interesovanja) tokom jedne noći graniči se sa nemogućim. Muzeji su svakako mesta koja treba posećivati tokom cele godine, ali je šteta što najbolja muzejska ponuda traje samo jednu noć, da ne pominjem prostore koji su samo tada i otvoreni. Ipak, dok kultura posećivanja muzeja kod nas ne dostigne neki mnogo viši nivo, toliko će morati da nam bude dovoljno.

Vidimo se u Noći muzeja.


Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

2 коментара:

  1. ...taman kao da smo već sve ovo videli, taman kao da je NM 2014 iza nas a ne pred nama - toliko je dobar ovaj vodič. Posebno su interesantni malo poznati podaci o istoriji makete Vidovdanskog hrama i o Jadransko-podunavskoj banci. Hvala autoru MM od onih koji ne mogu da naprave ovakav đir večeras...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mala ispravka, nije večeras nego sutra. A Vidovdanski hram je posebna tema za analizu. :)

      Избриши