21/05/2014

Šta nakon poplave?


Kad sam počinjao da pišem ovaj blog, rekao sam sebi da ću se truditi da pišem samo o pozitivnim stvarima. S obzirom na to da ipak živim u Srbiji, a ne u Kanadi ili Švajcarskoj, u startu mi je bilo jasno da će to ići malo teže. Kad pogledam unazad ovih nekoliko meseci, svestan sam da sam kroz nekoliko tekstova ipak provukao dosta negativnosti, obično maskirano cinizmom. O katastrofalnoj poplavi koja je zadesila Srbiju proteklih nedelja nije bilo mnogo toga pozitivnog da se kaže, ali sam se takođe trudio da prepoznam najbolje strane svega onog što nam se svima izdešavalo za to vreme. Čak sam počeo da pišem jedan tekst, pod naslovom "Lica i naličja srpske humanosti", u kom sam pokušao da suprotstavim sve ono loše (u nama i oko nas) što je isplivalo s poplavom svemu dobrom što smo otkrili u sebi i oko sebe u toj situaciji. Međutim, ubrzo sam shvatio da u mom tekstu (kao i u našoj realnosti, uostalom) ima daleko više naličja nego lica i, ne želeći da se pridružujem horu (punopravnih) kritičara, označio sam taj TXT fajl i stisnuo SHIFT+DELETE. Srbiji sada nisu potrebni kritičari. Za to je bilo vreme pre nego što se sve ovo dogodilo, za to je sada kasno. Ali, nije kasno da se naprave planovi za neke druge stvari.

Većina ljudi koji su zbog poplave napustili svoje domove uskoro će se vratiti u iste. Ono što je sigurno je da većina tih domova u prvom trenutku najverovatnije neće biti pogodna za stanovanje i da će biti neophodno da se učini niz koraka da bi se nastala šteta sanirala. Kao inženjer, smatram za korisno da ukažem na neke stvari koje bi oštećeni mogli sami da učine kad se vrate kućama, ali i na neke stvari koje nikako ne bi trebalo da čine. Pošto nisam merodavan da dajem savete kako postupati sa hranom, zemljištem, poljoprivrednim kulturama, ograničiću se na sam objekat i njegov najosnovniji sadržaj.

Pre svega, povratak evakuisanih lica neće uopšte biti dozvoljen dok se ne utvrdi da je neposredna opasnost u potpunosti otklonjena, ali to ne znači da će njihovi domovi automatski biti bezbedni. U područjima koja su teže pogođena nepogodom, nakon prestanka opasnosti prvo će morati da bude izvršena dezinfekcija objekata, za koju će biti zadužene specijalizovane službe. Tek nakon dezinfekcije može se govoriti o povratku evakuisanih u svoje domove.


Ulazak u oštećeni objekat


Prvo i osnovno, dobro se opremite za ulazak u objekat. Obavezna oprema uključuje gumene čizme ili HTZ obuću koja ne propušta vodu, gumene rukavice i zaštitnu masku (može se nabaviti u farbarama), a ukoliko sumnjate na oštećenje konstrukcije i građevinski šlem (nabavlja se u prodavnicama alata).

Prva prepreka za ulazak mogu biti već ulazna vrata. Vrata od punog drveta mogu da se izvitopere pod uticajem vode i tada ih ne treba otvarati silom jer se tako mogu oštetiti dovratnici i zid. Umesto toga, ako vrata baš nikako ne mogu da se otvore, trebalo bi ih rastaviti i otvoriti iz više delova.

Pre ulaska u objekat utvrditi da su električne instalacije isključene (ispitivačem napona - "glinericom" - na osiguračima u glavnoj razvodnoj kutiji) i ne uključivati ih dok se u potpunosti ne završi proces čišćenja i sušenja zidova. Utvrditi da su isključene instalacije gasa (na satu) i da ne postoji curenje.

Obratiti pažnju na oštećene delove tavanice, naročito ako je u pitanju drvena konstrukcija (kara-tavan) i ako postoji mogućnost da je oštećena sama konstrukcija, ne boraviti u prostoriji dok se šteta ne sanira.

Odmah po ulasku u objekat, potrebno je dokumentovati stanje, a zatim izneti sav nameštaj i razvrstati ga na dve strane: upotrebljiv, koji će se sanirati i neupotrebljiv, koji se nosi na deponiju. Zatim treba dobro oprati sve podove i zidove od blata i mulja. Tek tada će se zapravo videti puna razmera štete.


Evidencija i dokumentacija štete

Ne ulazeći u to na koji način će biti obezbeđena sredstva za refundaciju štete, sva nastala oštećenja potrebno je dokumentovati na adekvatan način. Za ovo će morati da budu formirane posebne vladine komisije, koje će morati da obiđu teren pre nego što se uopšte dozvoli povratak evakuisanih lica, ali realno ne bi trebalo očekivati da će popisivači štete ulaziti baš u svaki stan i svaku kuću i beležiti baš svako oštećenje. Zato je neophodno da svako odmah po povratku sam izvrši evidenciju štete u sopstvenom domu, čak i ako je to već učinila komisija. 

Štetu na samom objektu možete dokumentovati sami. Fotografišite sva kritična mesta, tako da se jasno vidi stepen i količina oštećenja. Primera radi, ako postoje fleke od vlage na zidu, potrebno je fotografisati ceo zid, da bi se videlo o kolikoj površini se radi, ali i fleku izbliza da bi se videli detalji. Mnoga oštećenja od vlage prividno nestaju već nakon nekoliko dana, ali se mogu vratiti s prvom jačom kišom ako se ne saniraju na pravi način. Fotografišite mesta gde se podigao ili razdvojio parket i svaki oštećen komad nameštaja.

Štetu na instalacijama i uređajima koji koriste električnu energiju, vodu i gas mora obavezno da utvrdi stručno lice i da o tome sastavi zapisnik.

Štetu prijavite nadležnom organu: specijalnoj komisiji koja bude formirana za tu priliku, građevinskoj ili komunalnoj inspekciji, koji će proceniti iznos štete i uputiti zahtev za odštetu na dalje razmatranje. Ukoliko ste osigurali dom u slučaju poplave, prijavite štetu osiguravajućem društvu. U svakom slučaju, budite spremni na to da suma iz ovog zahteva sigurno neće biti nadoknađena u potpunosti, a isplaćena odšteta možda neće pokrivati ni deo stvarne vrednosti štete. Takođe, morate biti svesni da za oštećenja koja nisu dokumentovana nije moguće ni tražiti odštetu.


Isušivanje vlage iz konstrukcije


U objektima u kojima postoji podrum, moguće je da i nakon što se utvrdi da je opasnost prošla u njemu ostane vode. Ukoliko je nivo vode visok, važno je sačekati da se zemlja oko objekta u potpunosti osuši pre izbacivanja vode iz podruma, jer vlažna zemlja vrši veći pritisak na temeljne zidove i prilikom naglog iscrpljivanja vode iz podruma može doći do lomljenja zidova usled pritiska, naročito ako su zidani opekom. Ako su temeljni zidovi izvedeni od armiranog betona, ova opasnost gotovo da ne postoji.

Iz građevinskih materijala koji se najčešće koriste u našim krajevima (opeka, beton, razne vrste blokova, drvo) vlaga sama isparava, ali je za to potrebno duže vreme. Ako se zidovi ne isuše u potpunosti vlaga može brzo da se vrati. Najdelotvorniji metod isušivanja vlažnih zidova i podova je promaja - otvorite sve prozore na kući i pustite da priroda radi svoje. Ovde pomažu i pasivni apsorberi vlage sa kalcijum-hloridom, koji se mogu nabaviti u boljim farbarama i prodavnicama kućnog alata, nisu skupi (~500 dinara) i ne troše nikakvu energiju.

Ukoliko na zidovima imate tapete, pre isušivanja ih odstranite u potpunosti. Oštećenja od vode i vlage na tapetima se ne mogu sanirati, a prostor između tapeta i zida pogoduje razvoju buđi i insekata.

Nakon isušivanja zidova, na njima će ostati tragovi buđi koji se moraju ukloniti zidnim fungicidima u spreju ili tečnom obliku, koji se takođe mogu nabaviti u farbarama. Ako se ne upotrebi fungicid, buđ će se stalno vraćati.

Gipsani elementi (pregradni i dekorativni) uglavnom trpe velika oštećenja od vode, brže i jače plesnive i teže se isušuju nego tradicionalni materijali. Ako šteta nije velika, mogu se isušiti uz pomoć fena za kosu, ali ne na najjačoj temperaturi jer mogu da se izvitopere.

Ukoliko je dobro održavan, parket jako dobro podnosi vlagu. Lakiranom i dobro zadihtovanom parketu voda praktično ne može ništa. Ako je parket razdvojen ili je lak ishaban, može da istruli u vodi. S druge strane, laminat je nakon dužeg boravka pod vodom praktično neupotrebljiv, jer se sastoji uglavnom od presovanog kartona i jako se vitoperi. Podna obloga od linoleuma vrlo dobro podnosi vodu, ali pod vodom može popustiti lepak koji drži linoleum.


Sanacija nameštaja i uređaja

Većina starijih uređaja za domaćinstvo koji funkcionišu po principu elektromehanike (frižider, zamrzivač, veš mašina) može se osposobiti za korišćenje i nakon što pretrpi poplavu, ali ih je prethodno potrebno detaljno očistiti i osušiti, spolja i iznutra, i eventualno izvršiti zamenu pojedinih delova. Sve to bi trebalo da učini stručno lice. Aparati sa digitalnim procesorom (računar, mobilni telefon, fotoaparat, mikrotalasna pećnica, savremeni šporeti i mašine za pranje veša i posuđa, ali i televizori) najverovatnije će biti trajno oštećeni nakon boravka u vodi, pa nemojte ni pokušavati da ih osposobite.

Gasne uređaje takođe treba detaljno očistiti, jer mutna voda može da stvori začepljenja u instalacijama koja mogu da prouzrokuju curenje gasa.

Lakiran nameštaj od punog drveta dobro podnosi vlagu i dovoljno ga je osušiti na suncu, ali ne predugo jer lak može da ispuca. Ukoliko je lak već bio oštećen, drvo će povući vlagu i tada ga ne smete izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti jer pri brzom sušenju može da se presuši i istruli. Nameštaj od iverice, ukoliko je dobro obložen slojem furnira, može da izdrži vlagu kratko vreme, ali se ne sme sušiti na direktnoj sunčevoj svetlosti jer se vlažan furnir uvija i odvaja od iverice. Ipak, ako takav nameštaj duže stoji u vodi (ili je furnir od ranije oštećen, ili sama konstrukcija ima gole delove iverice kao na primer zadnje strane ormara), nemoguće ga je sanirati.

Nameštaj obložen meblom (fotelje, trosedi, stolice) biće neupotrebljiv, jer mebl brzo plesnivi i truli, a postavljen je sunđerom koji jako upija vodu. Drvena konstrukcija mebl nameštaja uglavnom nije lakirana i takođe brzo truli. Nameštaj obložen kožom generalno odbija vodu, ali je takođe postavljen sunđerom koji je upija, što može da ošteti drvenu konstrukciju.
Tepisi, itisoni i ćilimi mogu se osušiti na suncu ako nisu počeli da plesnive, ali ih treba prekriti čaršavom da im ne izblede boje.


Sitni kućni inventar


Posuđe i pribor za jelo mogu se ponovo koristiti nakon temeljnog iskuvavanja.

Knjige, nažalost, trpe ogromnu štetu prilikom poplave, ali se mogu spasti uz mnogo strpljenja. Bitno je ne razlistavati ih ako su natopljene vodom, jer će se tako najlakše oštetiti. Vlažne knjige prvo treba pustiti da se potpuno ocede, zatim pažljivo odstraniti višak vode papirnim ubrusima, a nakon toga ih treba ostaviti uspravno i blago razlistane da se suše na sobnoj temperaturi. Ovakav proces spasavanja jedne knjige može da traje i više nedelja, a rezultati nikad nisu savršeni, pa zato dobro razmislite da li je možda isplativije jednostavno kupiti novu knjigu.

Klasične novine nemoguće je spasti jednom kad dođu u kontakt sa vodom, a časopisi se mogu razlistati tako da se svaki list suši zasebno. Ipak, spram potrebne količine posla u odnosu na materijalnu vrednost časopisa, ovo je uglavnom besmisleno.

Kompakt diskovi mogu zadobiti mehanička oštećenja, ali ne i oštećenja od vode. Dovoljno je isprati ih čistom vodom i prosušiti na sobnoj temperaturi i radiće bez problema. Isto važi i za gramofonske ploče, s kojima ipak treba biti obazriv da se ne izgrebu prilikom čišćenja, inače im voda uopšte ne smeta. Omoti gramofonskih ploča suše se lakše od knjiga, jer se najčešće prave od čvršćeg, plastificiranog kartona.

Fotografije je dovoljno isprati čistom vodom i prosušiti. Stare fotografije (crno-bele, izrađivane pre osamdesetih) mogu da budu krte i da se prilikom sušenja lome i uvijaju, što se može ublažiti ako se suše između dva sloja debljeg papira.

Dečije igračke od gume mogu se ponovo koristiti nakon što se iskuvaju, a igračke od plastike je potrebno dobro oprati dezinfekcionim sredstvom (alkoholom ili hidrogenom), pa isprati vodom. Ako su igračke sastavljene iz delova (npr. automobilčići, akcione figurice), treba ih rastaviti i očistiti svaki deo ponaosob. Kad se jednom natope prljavom vodom, plišane igračke bi trebalo bez razmišljanja baciti.


Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica kako postupiti u nekoj situaciji, konsultujte profesionalce. Siguran sam da nijedan pošten inženjer neće tražiti nadoknadu za stručni savet, posebno u situaciji kao što je ova. Za složenije građevinske radove, kao što je sanacija konstruktivnih elemenata, obavezno angažujte kvalifikovane radnike. Isto važi i za sve radove na električnim instalacijama i instalacijama vodovoda, kanalizacije i gasovoda.


Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

1 коментар: