Apr 21, 2014

Noć muzeja 2014 u Rumi - Šta bi bilo kad bi bilo...

Jedanaesta po redu Noć muzeja biće održana 17. maja 2014. godine. Među čak 74 mesta u Srbiji koja će lokalnim postavkama podržati ovu manifestaciju našli su se, pored nezaobilaznih Beograda i Novog Sada, i Sremska Mitrovica, Irig, Inđija, pa čak i Čerević i Kupinovo, ali ne i Ruma.

Podsećanja radi, Ruma je učestvovala u Noći muzeja samo jednom, 2011. godine. Jedino što se moglo videti te noći bila je izložba slika Feđe Soretića i Save Stojkova, dva značajna vojvođanska umetnika, u Zavičajnom muzeju. Iako sama po sebi kvalitetna, ova izložba je još tada postavila pitanje na koje do danas niko nije našao za shodno da odgovori: Da li je moguće da je to sve od kulture što Ruma ima da ponudi?

Zavičajni muzej u Rumi

Godinu dana kasnije, na internetu se pojavila samo lažna objava Noći muzeja u Rumi, iako Ruma nije bila deo ove akcije, niti je ikakva izložba održana u Rumi te noći 2012. godine. Sledeće dve godine, tajac. Mrtvilo.

Ruma je jedan prosečan sremski gradić. Ništa lepši, ali ni ružniji, od Sremske Mitrovice, Šida, Iriga, čak i Zemuna. Ima prostran trg sa pravim centralnim funkcijama, ima glavnu ulicu sa nizovima autentičnih gradskih kuća iz XIX i ranog XX veka, ima četiri barokne crkve... Imala je u svojoj istoriji mnogo znamenitih ličnosti, a i danas tu stvara mnogo akademskih i amaterskih umetnika. Samo je nekako retko kada imala ljude sposobne i voljne da na pravi način predstave sve gore navedeno.

Unutrašnjost Zavičajnog muzeja

Sećam se da je Zavičajni muzej u Rumi nekada imao fantastičnu istorijsku postavku predmeta nađenih na ovom području, od neolita do početka XX veka. Postavka je bila toliko zanimljiva da je bilo nas nekoliko koji smo u to vreme umeli da pobegnemo iz škole da bismo išli u muzej, za razliku od nekih naših vršnjaka koji su bežali iz škole da bi duvali lepak. U poslednjih desetak godina, ta prostorija stoji pod ključem. Divno dvorište muzeja, u kojem su pod krošnjama ogromnih kestenova stajale rimske amfore i dva mermerna sarkofaga, privatizovano je ingenioznom odlukom neke odavno bivše vlasti i pretvoreno u piceriju, koja je ubrzo zatvorena i sada taj prostor više ne služi ničemu. Za to vreme, Turistička organizacija opštine Ruma kao najveće adute turističke ponude Rume forsira njene prirodne lepote, koje po mom iskrenom mišljenju ipak zaostaju za stvorenim vrednostima.

Bara Trskovača, prirodno dobro III kategorije;
fotografija preuzeta sa sajta Turističke organizacije opštine Ruma

Ovde ne želim da iznosim neke grandomanske vizije o tome šta bi i kako bi se moglo organizovati u sklopu Noći muzeja u gradu koji ima muzej sa tri ili četiri izložbena prostora (nisam siguran koliko je "pojela" pomenuta picerija), multifunkcionalnu čitaonicu u sklopu biblioteke, kulturni centar sa dve sale (ukupno oko 1000 sedećih mesta) i velikim izložbenim holom, dom omladine sa tri sale (velika, mala u podrumu i izložbena na spratu)... Nepojmljivo mi je da nedostaje ideja za manifestacije u gradu koji ima kulturno-istorijsku i etnološku zaostavštinu od neolita do danas, i u kojem su živele i stvarale istaknute ličnosti poput Atanasija Stojkovića, Bože Grujovića, Žarka Miladinovića, Mileve Marić, Slavka Vorkapića, Brane Crnčevića, Uroša Predića, Hermana Bolea, Stjepka Guta...

Premda sam siguran da bi u Rumi deljenje besplatne rakije i vruće prasetine uz Kursadžije i Sinove Manjače imalo mnogo bolji odziv posetilaca nego bilo šta što podrazumeva muzeje i galerije, sklon sam da verujem da bi i nešto kulturniji program mogao u Rumi da nađe svoju publiku. Sve što je potrebno je malo inspiracije i dobre volje. Iskreno bih voleo da ovaj produkt moje frustracije što živim u slepom crevu Univerzuma (koje i pored toga volim na neki neobičan način) rezultuje makar jednim programom u Rumi, u Noći muzeja sledeće godine. Mene ako se sete, sete se...

Do tada, vidimo se na Noći muzeja u Beogradu.

Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

3 comments:

 1. Opet Evropa (već vidjeno) zakasnila... i na "ćiru"

  ReplyDelete
 2. ...slepo crevo u apscesu koji je toliko otrovao i unakazio RU da ona više ni ne zna da je slepo crevo u apscesu... koji prelazi u trajnu sepsu sa poznatim ishodom - opelom...ako neko bude hteo da ga plati.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja ne krivim Rumljane što ne poznaju svoj grad, krivim one kojima je posao da ih tome nauče što smatraju da je provođenje radnog vremena na društvenim mrežama dovoljno konstruktivno da se nazove radom. Država je uvek bila najbolji poslodavac, naročito u egzistencijalno nebitnim oblastima kao što je kultura...

   Delete