Jan 31, 2014

Moj skromni doprinos akciji "Srpska kuća na poklon"


Jedna od najvažnijih vesti sa srpske arhitektonsko-građevinske scene, uz vest o isteku roka za podnošenje prijava za legalizaciju bespravno podignutih objekata, svakako se odnosi na projekte "srpskih tradicionalnih kuća" koje Velimir Ilić poklanja svim zainteresovanim građanima. Prema najavama ministra građevinarstva i urbanizma u sada već bivšoj vladi Republike Srbije, ova dugo najavljivana akcija trajaće do kraja feburara.

U ponudi se našlo 16 modela kuća, podeljeno u četiri osnovna tipa: Vojvođanska kuća, Moravska kuća, Šumadijska kuća i Brvnara. Većina predstavljenih modela, kao uostalom i sam proces odabira projekata, zahteva opsežne analize, kako sa arhitektonsko-urbanističkih, estetskih i tradicionalističkih, tako i sa socio-kulturoloških, pa čak i psiho-patoloških aspekata. Za većinu navedenih analiza nisam ni stručan ni pozvan, tako da ću ih radije prepustiti kvalifikovanim profesionalcima.

U nastavku teksta bih želeo da dam svoj mali prilog ovoj akciji, a sve u duhu prikazanih rešenja. Nadam se da moje vizije neće po kvalitetu mnogo zaostajati za ponudom Ministarstva za građevinarstvo i urbanizam.


Vojvođanska kuća

Ponosni vlasnik pozira
ispred Vojvođanske kuće
Zasnovana na klasičnoj arhitekturi vojvođanskih salaša, ovu kuću odlikuje upotreba najsavremenijih materijala i mogućnost gradnje objekata istog tipa, ali različitih veličina. U pojedinim modelima moguće su varijacije u zavisnosti od toga da li porodica ima decu predškolskog ili školskog uzrasta. Jedna od retkih mana ovog koncepta je nemogućnost gradnje kuće za porodice sa nezaposlenom decom starijom od 27 godina, no i takve porodice će vrlo lako odabrati pravi dom za sebe iz široke palete srpskih nacionalnih kuća.


Vinčanska kuća


Tradicionalna kuća koja se na ovim prostorima gradila hiljadama godina pre naše ere, u unapređenoj varijanti od ekoloških materijala. Napredna vinčanska tehnologija čini ovu kuću prvom pravom "pametnom kućom", koja je u potpunosti projektovana i u prototipu izgrađena na teritoriji Srbije.


Moravska kuća


Specijalno dizajnirana za ravne moravske pejzaže. Prizemna ili jednospratna, sa ili bez podruma, ova kuća je u potpunosti otporna na promenljivu ćud vodoplavne Morave. Uz svaki projekat kuće moravskog tipa potpuno besplatno se dobija i komplet DVD izdanja serije rekordne gledanosti "Selo gori, a baba se češlja" sa autogramom Radoša Bajića i Sina Dragana.


Planinska kuća


Ovaj tip kuće naročito je prilagođen oštrim zimskim uslovima u planinskim predelima. Iako kada god neko spomene brvnaru isprva pomislimo na malu kuću u planini, u ovom slučaju nije baš tako, s obzirom da ova kuća u osnovi ima površinu i do 130 kvadratnih metara, a ima i podrum, garažu, kotlarnicu, saunu, bilijar salu i teren za mali fudbal.


Zemunska kuća


Kuća modernih linija i visoke tehnologije gradnje, koju karakteriše izuzetna energetska efikasnost. Preporučuje se za izgradnju u svim tipovima zemljišta, naročito u ilovači. Prednosti ovakvog načina gradnje su nebrojeni, a prozračnost enterijera, količina prirodnog svetla i optimalan procenat vlažnosti vazduha pogoduju pravilnom rastu i razvoju vaših najmlađih.


Kuća "katnica"

Autohtona katnica iz okoline
Šimanovaca
Veoma popularan tip kuće, tradicionalno rasprostranjen po obodima Panonske nizije. Odlikuje je veoma velika površina i mogućnost fazne izgradnje. Dolazi u dve varijante: sa krovom i bez krova (popularna kabriolet varijanta). Bitna karakteristika "katnice" je i mnogo manja cena izvođenja radova u odnosu na druge tipove kuća, budući da se za nju jedan deo građevinskog materijala dobija kao humanitarna pomoć, što je čini veoma rentabilnom.


Socijalno odgovorna kuća


Kao što joj samo ime govori, ovaj tip kuće namenjen je socijalno najugroženijim slojevima stanovništva, što je ne čini manje atraktivnom od drugih modela. Naprotiv, njen elegantni eksterijer u minimalističkom stilu sa primesama Bauhausa savršeno se uklapa u svaku urbanu sredinu. Načinjena je od recikliranih materijala, sa značajno smanjenom emisijom ugljen-dioksida. Modularno projektovanje omogućava laku kombinaciju više socijalno odgovornih kuća u koherentnu urbanističku celinu.Svi projekti zadovoljavaju visoke standarde projektovanja po najsavremenijim metodama, sa kompletnom overenom projektnom dokumentacijom i odgovarajućim tehničkim kontrolama. Naročita pažnja pridodata je prezentaciji rešenja, čime je na najbolji način ostvarena veza između tradicionalne srpske arhitekture i najnovijih informacionih tehnologija.

Kvalitetni likovni izraz projekta

Renderi visoke rezolucije

Najsavremenija tehnologija u projektovanju

U pogledu funkcionalnosti, oblikovanja i materijalizacije, ali i vizualne prezentacije, predstavljena rešenja zadovoljavaju najviše profesionalne standarde koje je svojom akcijom postavilo Ministarstvo građevinarstva i urbanizma. Nadam se da će ovaj moj skromni doprinos akciji pomoći da u našim gradovima, selima i zaseocima ponovo počnu da niču autentične srpske kuće, zidane tradicionalnim srpskim metodama mobe i štapa i kanapa, a po najvišim evropskim standardima.


Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

4 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 2. Da se ispravim - prilog je u potpunosti u duhu same ideje, kao i samog nam ministra i ministarstva...
  Fali jedino rešenje koje definitivno zadovoljava sve uslove u Srbiji - Vazdušna kuća, namenjena najvećem broju kreditno zaduženih i nezaduženih stanovnika Srbije, za čiju izgradnju treba ništa materijala, a kao energent koristi sunčevu energiju. Lokacija za izgradnju nije ni potrebna, a samim tim se stvara dodatna ušteda prilikom izgradnje...Kuća je u potpunosti u skladu sa profilom prosečnog Srbina, jer da ima nešto u glavi sem promaje (ili u najboljem slučaju stajaćeg vazduha), sigurno ne bi bio ovde, nego negde daleko.

  ReplyDelete
 3. Vredelo bi razmisliti o projektu vazdušne kuće. Onaj ko bi patentirao tu ideju mogao bi da obezbedi praunuke, to jest ako se projekta ne bi dočepao ministar Ilić i ispoklanjao ga svim zainteresovanim građanima.
  Što se tiče energetske efikasnosti, sve prikazane kuće zadovoljavaju uslove EE, kao uostalom i svi projekti koje deli ministarstvo. Te priče o klimatskim, seizmičkim i urbanističkim zonama su ionako samo izmišljotine koje plasiraju neki šarlatani koji nemaju veze sa strukom. Ako nas je naš ministar ičemu naučio, to je da je svaki projekat apsolutno primenljiv na svakoj lokaciji bez ikakvih ograničenja.

  ReplyDelete
 4. ...super! Ovo bi trebalo da stigne i do Velje, posebno ''vazdušna kuća'' jer je ona komforna i dobra za sve leteće Srbe, kao pripadnike Nebeskog Naroda, koji su odleteli u vazduh zbog blagodati kreditiranja u bankama po Srbijici...

  ReplyDelete